kerst kaarten maken kinderen

Kerstkaarten, zelf maken of kopen?

kerst kaarten maken kinderenIeder jaar voor kerst sta je weer voor de keuze, ga je dit jaar kerstkaarten kopen of maak je ze zelf? In dit artikel worden de mogelijkheden besproken.

Kaarten algemeen

Het is algemeen bekend dat er steeds minder kaarten en brieven per post worden verstuurd. Waarom zou je ook postzegels kopen als je gratis een berichtje via je computer kunt versturen? Zo denken dus veel mensen. Een brief of kaart versturen via je computer kent veel voordelen: geen kosten voor een postzegel, het bericht is sneller bij de geadresseerde, je hoeft niet naar de brievenbus, geen papier nodig (goed voor milieu). Toch wordt er eens per jaar door veel mensen een uitzondering gemaakt. En worden er wel via de brievenbus kaarten en brieven verstuurd. Dat gebeurt midden en eind december, zo rond de feestdagen. In deze maand wordt er nog vaak gebruik gemaakt van het versturen van een kaart op de "oude" manier. Mensen ontvangen veel kerst- en nieuwjaarskaarten en hangen deze als versiering in hun huiskamer. Deze traditie lijkt (nog) niet verbroken te worden ondanks de komst van de computer.

Zelf kerstkaarten maken

Zelfs in de zomer wordt er al aan kerst gedacht. Mensen die zelf hun kerstkaarten willen maken en daar een geweldig mooi werkstuk van maken, beginnen soms al in de zomer. Ook door verenigingen van ouderen en mensen met een beperking worden kerstkaarten nog steeds zelf gemaakt om te versturen of te verkopen voor een goed doel. Inspiratie is er volop te vinden online. Maar ook in je omgeving, in tijdschriften, in dingen die je het afgelopen jaar hebt meegemaakt, een gemeenschappelijke gebeurtenis of gezamenlijke beleving.

Als je creatief bent kunt je daar best iets van terug laten komen in de kaarten die je maakt. Een kerstkaart hoeft niet altijd een kaarsje met een hulstblad te zijn, ook al is dat erg mooi! Een originele kerstkaart met een persoonlijke boodschap zegt meer dan een kerstkaart uit een pak met 20 dezelfde kaarten. Dus heb je tijd, ben je graag creatief bezig met een ontspannend werkje ga dan zelf kerstkaarten maken. Fout bestaat hierbij niet, het is jouw originele kaart met jouw persoonlijke en speciale boodschap en dat is altijd goed. Maak van een vakantiefoto bijvoorbeeld een kerstkaart. Schrijf in de zomer je naam in het strandzand en maak er een foto van (eventueel met een wens erbij). Ga je op wintersport ook een van die foto's kun je als kerstkaart gebruiken, als achtergrond bijvoorbeeld. Je kunt een heel speciale kerstkaart ontwerpen door gebeurtenissen van het afgelopen jaar te gebruiken.

Benodigdheden kerstkaarten maken

Wat heb je nodig om zelf kerstkaarten te maken?

 • Een goed idee, inspiratie, geduld, mensen naar wie jij zo'n speciale kerstkaart wil sturen, gekleurd papier, een schaar, lijm, glitter, stiften, ontwerpen om na te maken als je zelf geen inspiratie hebt, prikpen, sjablonen, 3d papier, borduurgaren, goud- en zilverpen, ribbelkarton, stof, origamipapier, snijmat, potlood, embossingpen, cirkelsnijder, ponsjes, stempels enz.
 • De benodigdheden zijn afhankelijk van het soort kerstkaart dat je gaat maken. Heb je vorig jaar zelf een heel speciale kerstkaart ontvangen, dan kun je daar wellicht wat elementen van gebruiken. Iemand die altijd creatief bezig is, zal veel benodigdheden om kerstkaarten te maken al in zijn of haar kast hebben liggen.
 • Ben je beginner, koop dan op gemak de spullen die je denkt nodig te hebben nadat je een idee hebt. Vaak koop je teveel, gebruik dat later!
 • Begin ook niet meteen met een ingewikkelde techniek. Het frustreert namelijk als het niet helemaal lukt. Een eenvoudige kerstkaart met liefde en aandacht gemaakt heeft evenveel waarde. Wil je een stapje verder gaan bekijk dan welke technieken er allemaal mogelijk zijn. Ben je in de gelegenheid een creatieve beurs te bezoeken, dan is dat een mooi opstapje. Je doet er zoveel inspiratie op!
 • Wil jij je uitleven op diverse technieken dan is het handig als jij stap voor stap de uitwerking kunt lezen en zien. Koop een goed boek of kijk of je online wat kunt vinden.

Kerstkaarten kopen

Niet iedereen zal er zin in hebben om uren achterelkaar kerstkaarten te maken. Niet iedereen heeft daar tijd en geduld voor. Maar kerstkaarten versturen doet nog wel bijna iedereen. Gelukkig zijn er kerstkaarten te koop en hoef jij deze niet zelf te ontwerpen. Maak de keuze tussen de kerstkaarten waarvan er 20 in een doosje zitten en een prachtige kerstkaart die je per stuk kunt kopen. Je kunt dat ook combineren.

De "gewone" kerstkaart voor oppervlakkige kennissen en de speciale kerstkaart voor de mensen waarmee jij het afgelopen jaar iets bijzonders hebt meegemaakt of waarmee jij een heel speciale band hebt. Het is heel persoonlijk waar de keuze van kerstkaarten op zal vallen. De een houdt van eenvoudig en rustig en schrijft er zelf een kerstwens bij, de ander koopt een drukke kerstkaart met voorgedrukte tekst. Wil jij niet teveel geld uitgeven aan het kopen van kerstkaarten dan koop je deze een periode voor of na de kerst. Ze liggen dan voor heel weinig geld in de winkel.

Kerstkaarten zelf maken, de technieken

Je kunt 3d kerstkaarten maken, weet wel dat dit geduld vraagt en een heel precies werkje is. Kerstkaarten zelf maken en daarbij ponsjes gebruiken geeft ook een erg leuk effect.

 • Er zijn veel verschillende ponsfiguurtjes te koop en deze kunnen ook na kerst gebruikt worden. Kaartversieringen van origami, papieren vouwsels, zijn ook erg leuk om te verwerken op een kerstkaart. En wat denk je van het gebruik van theezakjes om daarmee de fraaiste sterren te maken.
 • Heb je erg veel geduld maak dan een mooie versiering voor je kerstkaart met papierfiligraan. Is de ontvanger van de kerstkaart een kind dat van Disney figuren houdt, dan kun je dat in je kaart verwerken. Er zijn genoeg voorbeelden van Disney figuren online te vinden. Ook embossing is erg leuk om te doen.
 • Er is zoals je leest keuze genoeg. Maar jij maakt je eigen plan, het wordt namelijk een persoonlijke kerstkaart, een kerstkaart die eruit zal zien als een cadeau.
 • Tip: heb je kinderen? Gezellig om samen op een regendag kaarten te maken. Kinderen hebben vaak de leukste en meest originele ideeën.
 • Maak er geen lopende band werk van, maar maak van elke kaart iets anders, dan verveelt het ook niet. Begin er op tijd aan. Aan het einde van het jaar heb je vaak al genoeg te doen. Maak de kerstkaarten als je daar zin in hebt.
 • In plaats van een kerstkaart te sturen kun je iets maken en opsturen om in de kerstboom te hangen. Zoals van kerstkaarten vind je veel voorbeelden van kerstboomversiering online en in knutselboeken. Als je er op tijd mee begint krijg je van het zelf kerstkaarten maken in elk geval geen kerststress. Misschien komt er op een bepaald moment, als je er helemaal niet mee bezig bent, een mooie kerstwens, gedachte of boodschap bij je binnen. Noteer dat, je kunt dit straks op je kerstkaart gebruiken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3278x
Toegevoegd: 05-09-2016 18:30
Gewijzigd: 27-09-2016 23:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!