De vele toepassingen van paracord

De vele toepassingen van paracord

De vele toepassingen van paracordParacord is een woord wat niet direct bij iedereen een belletje doet rinkelen. Toch zullen de meeste mensen bij het zien van dit materiaal dit wel herkennen. Paracord beschikt over verschillende eigenschappen die het een ideaal materiaal maakt voor verschillende doeleinden. Ook onder hobbyisten en doe-het-zelvers is paracord erg populair.

Waar komt de naam paracord vandaan?

Paracord is een Engelse term die is ontstaan uit een samenvoeging van twee woorden, ‘para’ en ‘cord’. Het woord para komt van het woord parachute en was vroeger het belangrijkste en meest voorkomende doel waar paracord voor werd gebruikt. Vrijwel alle parachutes die in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa geland zijn waren voorzien van dit materiaal. Het Engelse woord ‘cord’ betekent koord of touw. Je zou paracord dan ook letterlijk kunnen vertalen als ‘parachute koord’.

Wat is paracord?

Paracord is een specifiek stuk koord dat volledig gemaakt is van nylon of polyester. Op het eerste oog lijkt paracord een stuk koord, maar wanneer je dit koord van dichterbij bekijkt zul je zien dat paracord bestaat uit verschillende nylon of polyester draden. Deze bestaat uit een aantal kerndraden die zich in het midden bevinden en een mantel die de buitenkant bedekt. De meeste mensen geven de voorkeur aan nylon paracord, omdat dit prettiger wordt ervaren en niet als plastic aanvoelt. Paracord wordt tegenwoordig gemaakt in verschillende diktes, kleuren en patronen. De dikte van paracord wordt aangegeven als type, bijvoorbeeld type 1, 2 of 3. Ook wordt er bij paracord vaak een nummer aangegeven wat staat voor het aantal ponden dat dit specifieke stuk touw kan dragen.

Eigenschappen van paracord

Een van de belangrijkste eigenschappen dat paracord zo geschikt maken voor veel verschillende doeleinden, is de stevigheid van dit koord. Paracord is relatief dun en verkrijgbaar in verschillende maten en diktes, maar is oersterk, wat ook verklaard waarom dit oorspronkelijk voor parachutes gebruikt werd. Paracord is zo sterk, omdat het bestaat uit meerdere nylonkoorden. Tegenwoordig is paracord beschikbaar in tal van verschillende soorten kleuren die het materiaal ook interessant maken voor verschillende sieraden. Het is mogelijk om paracord volledig uit te rafelen, waarna je van een kort stuk koord ineens een meterslang koord kan maken.

Types paracord

Er zijn verschillende types paracord met betrekking tot de dikte, de opbouw en de trekkracht. Deze types worden weergegeven in een nummer en een code. Deze types gaan van type 1 tot type 4. Het verschil in deze types zit in de kracht van het koord wat heeft te maken met het aantal kerndraden dat gebruikt is. Binnen deze types is er ook nog weer onderscheid te maken tussen het aantal kerndraden dat gebruikt is en hoe het draad is opgebouwd. Zo zijn er in type drie bijvoorbeeld koorden met een zeven keer twee kerndraden terwijl er in dit type ook soorten zijn met elf keer drie kerndraden. Dit heeft ook een invloed op de dikte van het koord. Verschillende types zijn passend voor verschillende doeleinden. Zo is een type met meerdere kerndraden bijvoorbeeld beter om te gebruiken voor survival doeleinden, omdat deze tot een langer koord uitgerafeld kan worden.
Gebruiksdoelen paracord

Paracord is door de jaren heen ontzettend toegenomen in gebruik en populariteit en wordt tegenwoordig ook voor steeds meer doeleinden gebruikt. In het begin werd paracord alleen maar voor parachutes gemaakt, maar dit gebeurt tegenwoordig vrijwel niet meer. We zetten de meest voorkomende toepassingen voor je op een rij.

Paracord als survival en outdoor uitrusting

Paracord is erg populair onder mensen die buitensporten doen. De zogenaamde survival armbandjes zijn gemaakt van een of meerdere stukken paracord dat makkelijk om de pols gedragen kan worden. Deze armbandjes kunnen indien nodig volledig uitgerafeld worden om vervolgens gebruikt te worden als touw om bijvoorbeeld vuur te maken, bagage bij elkaar te houden, een tent op te zetten of om kleren of tentdoeken aan elkaar te naaien.

Paracord sieraden

Een van de meest populaire toepassingen van paracord zijn sieraden. Paracord is te krijgen in honderden verschillende kleuren en soorten en is daardoor erg geschikt om te gebruiken om sieraden van te maken. Met verschillende diktes kunnen er onder andere armbanden, maar ook kettingen en oorbellen gemaakt worden van paracord. Paracord is relatief goedkoop ten opzichte van andere materialen die gebruikt worden voor sieraden, wat bijdraagt aan de populariteit voor deze toepassing.

Paracord voor (huis)dier accessoires

Paracord beschikt over een aantal eigenschappen dat het een uitstekend materiaal maakt om te gebruiken voor dieren accessoires. Zo wordt paracord regelmatig gebruikt om hondenriemen of halsbanden van te maken. Ook voor gebruik in een vlooienband is paracord geschikt. In dit geval is er vaak sprake van zogenaamde EM (effectieve micro-organismen) keramiek pijpjes die aan de halsband geregen worden. Deze helpen om zowel teken als vlooien op een natuurlijke wijze te voorkomen en bestrijden. Dit omdat de teken en vlooien zich niet fijn voelen bij aanwezigheid van effectieve micro-organismen die op anaerobe wijze ingebakken zijn in de keramiek pijpjes. Zodoende zullen deze beestjes hun heil elders zoeken. Paracord is zeer sterk en kan dus niet makkelijk kapotgebeten worden door een hond. Daarnaast blijft paracord ook in een goede staat wanneer dit nat wordt of blootgesteld wordt aan verschillende weertypes. Paracord is ook beschikbaar in verschillende kleuren, waaronder fluorescerende kleuren. Mensen kiezen dan ook regelmatig voor een fluorescerende kleur hondenriem van paracord, zodat de hond ook in de schemering of in de nacht goed te zien is. Niet alleen voor honden of katten, maar ook bijvoorbeeld voor een paardenhalster is paracord een goed materiaal.

Paracord voor hobbyisten en doe-het-zelvers

Paracord is geliefd onder hobbyisten en doe-het-zelvers. Vrijwel alle toepassingen van paracord zijn zelf maak producten en door de vele mogelijkheden van en met dit materiaal zijn er steeds meer mensen die hier mee aan de slag gaan. Sieraden is een van de meest populaire toepassingen voor hobbyisten en doe-het-zelvers. Door het grote aanbod aan kleuren en verschillende diktes in paracord is het makkelijk om je eigen sieraden passend een specifieke outfit te maken. Het internet staat daarnaast vol met blogs en instructievideo’s met nieuwe ideeën en technieken die gebruikt kunnen worden tijdens de verwerking van paracord. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan verschillende knopen die kunnen worden toegepast om het sieraad een nieuw design te geven. Er zijn ook steeds meer paracord accessoires beschikbaar die het makkelijker maken om paracord sieraden te maken. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan dikke naalden die kunnen worden gebruikt bij het leggen van specifieke knopen, maar ook aan schakelaars die gebruikt worden om aanhechtingen te maken voor kettingen en armbanden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 2456x
Toegevoegd: 18-03-2020 09:37
Gewijzigd: 19-03-2020 09:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!