meisje krijg zangles

Zangles do's en don'ts

meisje krijg zanglesWil je graag leren zingen? Sommige mensen hebben het in zich en anderen willen het graag leren door zangles te nemen. Maar wat moet je juist wel doen bij zangles en welke dingen niet? In dit artikel lees je meer over de do’s en don’ts van zangles!

Do's en don'ts bij zangles

Je zult zeker wel eens gehoord hebben van de do's en don'ts. Vertaald betekent dat: doen en niet doen. Als je een sollicitatiebrief gaat schrijven zijn er ook bepaalde do's en don'ts. Dus wat moet je wel doen, wat schrijf je wel in een sollicitatiebrief en wat juist niet. De do's en don'ts voor zangles betekent dus niets anders dan de dingen die je zeker wel moet doen en wat je beslist niet moet doen. We gaan er hier verder op in.

Waarom zangles nemen?

Ben jij dol op zingen en loop je de hele dag zingend door het huis, waar de rest van je omgeving helemaal niet zo blij van wordt? Dan wordt het tijd om zangles te nemen. Ook wanneer je goed kunt zingen is zangles aan te bevelen. Je leert de perfecte ademhaling en je stembanden goed te gebruiken. Je leert om je stem niet te forceren enz. Op die manier zul je straks nog mooier kunnen zingen en kom je met verschillende soorten muziek in aanraking (als je dat wilt). Jouw aanleg wordt tijdens de zangles door de docent(e) gehoord. Zangles is de manier om nog beter te worden, maar vooral ook om het plezier in het zingen te behouden.

Online zangles

Wil je eerst proberen of je zangles leuk vindt, ga online en je kunt daar gratis zangles krijgen. Je krijgt zangoefeningen en ademhalingsoefeningen, ook de techniek die er bij hoort wordt aan je uitgelegd. Je begint met het opwarmen van je stem, zoals je bij een sport ook een warming up doet voordat je er volop aan begint. Wil je vorderingen maken, dan is het belangrijk dat je uiteraard de aanwijzingen opvolgt, maar zeker ook dat je elke dag oefent. Vind je online zangles erg leuk, maar wil je meer dan kun je daarnaast zangles krijgen van een docent door je aan te melden. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, je kunt het naast elkaar doen en snel vorderingen maken.

Proefles zangles

Twijfel je nog of je zangles zult nemen? Vraag een proefles aan en ervaar hoe leuk zangles kan zijn. Wil jij je meer verdiepen in de techniek en ben je geïnteresseerd in de achtergrondinformatie, dan zou je voor zangtraining kunnen kiezen. Een proefles voor zangles kan door iedereen worden aangevraagd. Je hoeft geen ervaring te hebben met zingen, maar dat mag uiteraard wel. De leeftijd is onbelangrijk, als je er maar plezier aan beleeft. Er wordt rekening gehouden met de muziek waar jij van houdt, voor dat genre wordt gekozen tijden de zangles. Zangles kun je beperken tot een bepaald niveau of een aantal zanglessen. Je bent echter nooit echt helemaal klaar, je blijft je ontwikkelen wat betreft het zingen, de performance en je zelfvertrouwen.

Wat is belangrijk bij zangles?

In jouw belang tijdens de zangles is:

  • een goede docent, bij wie ook het plezier in het zingen voorop staat,
  • dat je op je eigen niveau kunt zingen,
  • dat je het genre mag zingen waar je van houdt (dat kun je later altijd nog uitbreiden).

Door te zingen kun je jouw emoties kwijt. Toch leer je ook je emoties te beheersen, want je kunt niet elke keer in huilen uitbarsten bij een gevoelig nummer als je optreedt (al toont dat wel een stukje echte beleving). De docent zal je er op een gezonde manier op wijzen hoe je klassieke muziek, popmuziek en/of een lied met een rauw randje het beste kunt zingen, zonder dat dit ten koste gaat van je stembanden en zonder dat het zorgt voor keelpijn of heesheid na de les of een optreden. Bij zangles speelt de techniek een belangrijke rol. Deze zal door de docent op de juiste manier aan je worden uitgelegd. Maak je wensen kenbaar aan de docent. Wat wil je leren? Wat wil je beter doen? Waar loop je bij een bepaald lied tegenaan enz.? Je neemt zangles, dus je bent de leerling, jong of oud, dat maakt niet uit. Je hoeft dus niet meteen professioneel over te komen of geweldig te zijn. Je neemt zangles om beter te gaan zingen of om minder last te hebben van keelpijn, heesheid of om problemen met je stembanden te voorkomen. Na een optreden hoef je geen last te hebben van het genoemde, omdat een docent de oorzaak daarvan bij je probeert weg te nemen. Zingen doe je zelf en kun je vaak al best goed, maar met zangles word je beter.

Durf ik zangles te nemen?

Als je leerbaar bent en open staat voor kritiek en wat aanleg en een beetje talent hebt, kun je gerust zangles nemen. Een klein beetje muzikaal zijn is wel nodig, dat is al dan niet aangeboren. Een bepaald ritme gevoel is nodig, maar de techniek leer je tijdens de zangles van docent. Je kunt ook online zangles nemen, kijk hoe het bevalt! Als je graag zingt kun je uiteraard altijd zangles nemen, lukt het echt niet, dan kun je toch stoppen. Houd goed voor ogen dat een mooi resultaat fijn is, maar dat het plezier om te zingen voorop staat. Een goede docent zal eerlijk tegen je zijn of je meer kunt bereiken. Hij of zij zal je ook vertellen dat niet iedereen de top behaalt, maar wel wat vorderingen kan maken en op zijn of haar eigen niveau verder gaat. Je kunt solo, maar ook in een koor gaan zingen. Bespreek deze opties met je docent. Hij of zij zal je graag verder helpen met je muzikale carrière of met muziek als hobby.

Luister naar je eigen stem

Luister naar je eigen stem kun je op twee manieren doen. Je kunt een liedje dat jij zingt opnemen en later afspelen en terug luisteren hoe het klinkt. Je kunt ook naar je eigen stem luisteren, die zegt dat je wilt zingen, dat je carrière wilt maken of dat je als hobby wilt zingen. Kijk waar jouw mogelijkheden liggen en vraag hulp aan de zangcoach, die je graag in je keuze begeleidt en er met een professionele blik naar kijkt. Door op de eerste manier naar je eigen stem te luisteren, een opname beluisteren, leer je veel. Herken jij je eigen stem? Wat moet er anders? Wat kan beter? Het is in dat geval prettig als er een zangcoach met je meeluistert en kritiek geeft. Ook bij de tweede manier van 'luister naar je stem' is de mening van de professional, de zangcoach, belangrijk. Dat neemt echter niet weg dat je kunt blijven zingen voor je plezier, ook al raadt de coach een zangcarrière af.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3509x
Toegevoegd: 25-05-2016 17:46
Gewijzigd: 16-06-2016 00:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!