gitaar

Alle gitaar soorten in één overzicht

gitaarBen je een beginner of misschien wel een gevorderde gitarist? Het maakt niet uit! Want in deze blog kom je alles te weten over de verschillende soorten gitaren. Je zult wel versteld staan dat er meer gitaar soorten bestaan dan alleen de elektrische en akoestische gitaren. Wist je ook dat niet alle gitaren 6 snaren hebben, maar soms ook 4, 5 of zelfs 12 snaren? Daarnaast zijn er ook gitaren met een dubbele gitaarhals.

Er zijn zoveel gitaar soorten, maar het is onmogelijk om deze allemaal uitgebreid te behandelen. De meest bekende gitaar soorten zullen we behandelen. Toch is de kans groot dat een aantal van deze gitaren je nog onbekend in de oren zullen klinken. Het gave is dat al deze gitaren een rijke geschiedenis kennen. Sommige gitaren zijn echt ontwikkeld door grappige gebeurtenissen terwijl andere door de jaren heen zijn ontwikkeld. Toch is het met name belangrijk om te weten welke gitaar categorieën er bestaan.

Gitaar soorten onderverdeeld in categorieën

Veel gitaren zijn weer ontstaan uit andere gitaar soorten. Je kunt het haast een beetje zien als een stamboom. Zo zijn er een aantal soorten waar vele andere gitaren weer uit zijn voortgekomen. Twee gitaar soorten die we echt van elkaar kunnen onderscheiden zijn:

  • Elektrische gitaar
  • Akoestische gitaar

Het is ook mogelijk om hier nog twee categorieën aan toe te voegen, namelijk de:

  • Basgitaar
  • Kindergitaar

Toch zou de basgitaar weer onder de elektrische gitaar kunnen vallen en de kindergitaar is zowel verkrijgbaar in akoestische als elektrische variant. Hier valt over te discussiëren, maar de elektrische en akoestische gitaren beschouwen we als de basis.

Wat is een elektrische gitaar?

Laten we beginnen met de elektrische gitaar, zeker niet de makkelijkste van de twee. Er is een groot verschil tussen een akoestische en elektrische gitaar. Zo heeft een akoestische gitaar een klankkast en een elektrische gitaar niet. Daarom maakt een elektrische gitaar gebruik van ‘gitaar elementen’. Dit zijn simpel gezegd componenten die de trilling van de snaren omzetten naar signalen, welke de gitaarversterker omzet in geluid.

Dit verklaart ook de naam ‘elektrische’ gitaar. Ook heeft een elektrische gitaar vele handige functies. Er zijn namelijk verschillende tonen te produceren met behulp van de elementen. Ook is een elektrische gitaar handig te combineren met versterkers en kabinetten (verzameling versterkers). Een elektrische gitaar is met name populair bij rockgitaristen.

Wat is een akoestische gitaar?

Wanneer men aan een gitaar denkt, zal dit in de meeste gevallen een akoestische gitaar zijn. Het is dan ook de meest gebruikte gitaar ter wereld. Bestaande uit een klankkast en verkrijgbaar met stalen en nylon snaren. De akoestische gitaar is echt een sfeer gitaar en helemaal geschikt voor kampvuur liedjes. Veel gitaristen zijn ooit begonnen met het gitaar leren spelen op een akoestische gitaar. Vervolgens kiezen veel gitaristen ervoor om de akoestische gitaar in te ruilen voor een elektrische gitaar.

Veel gitaren vallen binnen de categorie akoestisch, maar er zijn verschillen. Het klopt dat die onder de categorie akoestische gitaren valt, maar er zijn een aantal verschillende soorten akoestische gitaren. Het is dan wel zo handig om de gitaar te herkennen op basis van de bijhorende naam. De akoestische gitaar soorten die er bestaan zijn:

  • Klassieke gitaar
  • Western gitaar
  • Flamenco gitaar
  • Resonator gitaar
  • Archtop gitaar

Klassieke gitaar

De klassieke gitaar is denk wel één van de meest bekende gitaren. Deze gitaar is ook wel bekend onder de naam ‘Spaanse gitaar’. Heeft geen stalen snaren, maar juist nylon snaren. Ook valt het erg op dat de klankkast van een Spaanse gitaar een stuk kleiner is. Samen met de western gitaar is het een veel gekozen gitaar soort.

Western gitaar

De Western gitaar, ook wel bekend onder de naam steelstringgitaar. Dat die bekend is onder de naam steelstringgitaar is niet geheel onverwachts als je weet dat de snaren van staal zijn. De gitaar wordt vaak gebruikt voor pop- en rockmuziek. Het voordeel is dat de hals van een western gitaar een stuk smaller is in vergelijking tot die van een Spaanse gitaar.

Flamenco gitaar

De flamenco gitaar is een broertje van de klassieke gitaar. De naam flamenco is een Spaanse muziekstijl waar de gitaar wordt gebruikt als begeleidingsgitaar voor zang en dans. Dat verklaart ook wel dat deze gitaar is ontstaan uit de klassieke gitaar. Op het eerste gezicht zie je niet veel verschil tussen de flamenco en klassieke gitaar. Wel een belangrijk verschil is dat de klankkast van een flamenco gitaar een stuk minder diep is dan die van een klassieke gitaar.

Resonator gitaar

Een gave en kunstzinnige gitaar is wel de resonator gitaar. De gitaar heeft een fraaie uitstraling dankzij de aluminium klankkast. Toch is dit niet alleen voor de uitstraling, want hiervoor is een reden. De aluminium ringen zijn eigenlijk ‘metalen gitaar elementen’. Deze worden ook wel resonatoren genoemd, vandaar de naam resonator gitaar. De resonatoren zorgen voor leuke geluidseffecten.

Archtop gitaar

De laatste maar zeker niet de minste is de archtop gitaar. Deze gitaar verschilt niet veel van andere akoestische gitaren, maar is wel te herkennen aan de klankgaten. De klankgaten hebben namelijk de vorm van f-muzieksleutels. Daarnaast is de archtop gitaar in de meeste gevallen uitgerust met stalen snaren, maar dit kan nog weleens verschillen. Ook is deze gitaar verkrijgbaar in een semi-akoestische variant. Dat betekent dat die deels gebruik maakt van elementen, welke ook worden gebruikt voor elektrische gitaren. Hierdoor is er een mogelijkheid om het geluid te versterken met een gitaarversterker.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Leeronlinepiano
Aantal keer gelezen: 9733x
Toegevoegd: 15-11-2015 10:16
Gewijzigd: 06-12-2015 17:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!