sportvissen

Sportvissen wat is dat?

sportvissenSportvissen, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het precies en wat heb je nodig als je gaat sportvissen?

Sportvissen

Bij sportvissen gaat het over het vangen van vissen zonder een commercieel aspect. Bij deze vorm van vissen gaat het om het plezier, of het gaat om de competitie die aan wordt gegaan met andere sportvissers. Misschien ben je wel op zoek naar een leuke manier van vissen of vis je al vaak en wil je daar nu als professional mee aan de slag gaan. Er zijn mensen die er echt een hobby van hebben gemaakt en wekelijks gaan sportvissen. Je kunt het alleen doen, maar veel mensen hebben iemand waar ze samen mee gaan vissen. Ook zijn er verschillende competenties waar je aan mee kunt doen en dan kun je ook als groep gaan vissen. Met wie en waar je gaat vissen, hangt af van welke vissen je wil vangen en wat jouw doel is bij het sportvissen. In het begin is het voor de meeste mensen een hobby en het kan uitgroeien tot een echte sport, waar je fanatiek mee bezig bent.

Begrippen sportvissen

Bij het sportvissen zijn er veel begrippen die gebruikt worden, we leggen ze je graag uit.

  • Aas: Bij het aas gaat het over voedsel waarmee je de vis gaat lokken en vervolgens probeert te vangen. Het kan ook iets zijn wat er eetbaar uit ziet, zodat de vis er op af gaat. Het doel is om met de aas ervoor te zorgen dat de vis in de buurt komt en dat hij daar blijft, zodat je hem kunt vangen. Er worden vaak boilies gebruikt.
  • Dobber: Een dobber bestaat uit verschillende delen, namelijk uit een drijflichaam van de kurk, een balsa en een boven en een onder antenne van hout, kunststof of staal. De dobber maak je vast aan de vislijn. De visser kan dan zien of dat een vis aan het aas bijt. Wanneer jouw dobber ondergaat of weg zal drijven, wil dat zeggen dat de vis het aas op heeft gegeten en de vis kan nu dus aan de haak hangen. Je moet daarbij dus snel handelen om de vis te kunnen vangen en uit het water op te kunnen halen.
  • Vishaak: Een vishaak is een metalen haak die je aan de vislijn vastmaakt. Aan deze haak maak je het aas vast.
  • Vaste hengel: De vaste hengel is een lange stok met een uiteinde dat flexibel is, hier kan een vislijn aan vast worden gemaakt.
  • Lood: Lood zal gebruikt worden als verzwaring van een vislijn, hierdoor kan het aas op de juiste plaats in het water worden gebracht. Je hebt daarin verschillende soorten lood. Bulklood is bijvoorbeeld lood wat uit grotere stukken bestaat en wordt gebruikt als werpgewicht. Loodhagel is lood dat bestaat uit de vorm van een ingesneden balletje en het wordt ingezet om een dobber uit te loden.
  • Leefnet: Een leefnet is een langwerpig en fijnmazig net. Het doel van dit leefnet is dat je er een gevangen vis even in kunt bewaren. Het is vaak rond of vierkant van vorm en heeft een gesloten bodem. Aan de bovenzijde is vaak een vernauwing aanwezig.
  • Landingsnet: Een andere naam voor een landingsnet is een schepnet. Het is een net dat een diameter heeft tot maximaal een meter. Het is bedoeld om hiermee zware vis op de kant te krijgen.
  • Vislijn: Een vislijn is een nylondraad die je in het water niet goed ziet, maar het is wel een draad die een grote kracht kan weerstaan.
  • Werphengel: Een werphengel is een hengel met een werpmolen (deze heeft ook geleide ogen). Het doel is om de werpbeweging van een visser te vergroten.

Soorten hengels

Er bestaan als je gaat sportvissen verschillende hengels die je kunt gebruiken. De verschillende soorten hengels leggen we je nu verder uit:

  • Een spinhengel is een hengel die gebruikt wordt voor het vissen met kunstaas.
  • Een vlokhengel is er voor het vissen op met name voorn, er wordt gevist met zacht aas en met een dobber.
  • Een brasemhengel is geschikt voor bodemvissen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een dobber (brasem).
  • Een matchhengel is een verzamelnaam van de werphengels die in Engeland zijn ontwikkeld. Deze hengels worden vaak gebruikt op een speciaal type water en voor een bepaalde vissoort.
  • Een dobberhengel is een verzamelnaam van hengels die gebruikt worden om te vissen met een dobber of met een pen.
  • Een ledgerhengel is een verzamelnaam van hengels die werken met een schuifloodsysteem. Voorbeelden hiervan zijn de feederhengel en de karper-ledgerhengel.
  • Een strandhengel is een hengel die bedoeld is voor de grotere gewichten. Ook geschikt voor flinke lijndikten en een verre worp.
  • Een boothengel is een korte hengel en deze wordt gebruikt boven wrakken bijvoorbeeld.

Voerboot gebruiken

Als je gaat vissen en je hebt als doel om veel vissen te vangen (bijvoorbeeld als je op karpers gaat vissen), dan is een voerboot een goede optie. De voerboot kan namelijk het aas en de lijn van een visser meenemen naar de gewenste plek op het betreffende water. Het aas zal hier dan gedropt worden en veel voerboten hebben een dieptemeter. Op een scherm kan een visser dan vaak zien waar de vissen zijn.

Sportvissen, waarom?

In Nederland gaan veel mensen sportvissen, ruim twee miljoen mensen doen het als hobby. Er zijn ook mensen die het dierenmishandeling vinden, maar als iemand een ervaren visser is, dan zullen de vissen er weinig schade van ondervinden. Als je namelijk gaat vissen met netten, dan krijgen vissen veel meer schade. Vissen verliezen bij het vissen met een net namelijk de schubben en ook de slijmhuid kan verloren gaan. Zelfs de vinnen kunnen beschadigd raken. De echte ervaren vissers zoals de karpervissers gebruiken hulpmiddelen, zodat zij de vissen zo min mogelijk schade bezorgen. Daarvoor worden bijvoorbeeld onthaakmatten gebruikt en ook wordt er vaak ontsmettingsmiddel ingezet.

Belangenbehartiging

In Nederland is er de Vereniging Sportvisserij Nederland en ze vertegenwoordigt samen met in totaal twaalf regionale federaties en ruim 1000 lokale hengelsportverenigingen in totaal 400.000 aangesloten sportvissers. Deze vereniging is ontstaan uit een recente fusie tussen de NVVS, de Nederlandse Vereniging Van Sportvissersfederaties en de OVB (Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij). Voordat er sprake was van een fusie behartigde de NVVS vijfentwintig jaar lang de belangen van de Nederlandse sportvisserij. In totaal was de OVB ruim vierenvijftig jaar het kennis- en adviescentrum als het ging over de zoetwatervisserij en het visstand beheer.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6605x
Toegevoegd: 24-11-2016 18:49
Gewijzigd: 14-12-2016 17:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!