zwarte sokken

Sokken, wat kun je ermee?

zwarte sokkenWeet je wat je allemaal kunt doen met sokken? In dit artikel worden tips gegeven waar je sokken kunt kopen, wat je kunt doen met sokken en waar sokken van gemaakt zijn. Lees hier daarom snel meer over de sokken en laat je inspireren.

Waar koop je sokken?

Het aanbod aan sokken is enorm. Onder het kopje sokken vallen ook kousen (kniekousen), maillots en panty's. Ze worden op diverse plaatsen aangeboden. Denk aan het reuze aanbod online, maar ook op de markt, in de kledingzaken in jouw buurt, vaak ook bij de drogist en diverse supermarkten. Bij de laatste twee is het aanbod vaak beperkt tot een bepaalde actie of aanbieding waar je snel bij moet zijn. Uitverkochte sokken worden hier meestal niet aangevuld. Als je spreekt over sokken kun je korte sokken bedoelen maar ook de langere, namelijk de kniekousen. Er is dus wel een duidelijk verschil tussen de sok en de kous, namelijk de lengte! Sokjes zijn vaak een populair kraamcadeau. Sokjes zijn betaalbaar en erg schattig om te geven. Er zijn ook creatieve mensen die zelf de sokjes haken of breien. Een leuke bol vrolijk garen en je breit of haakt de mooiste sokjes voor je kleinkind bijvoorbeeld.

Waarom draag je sokken?

Sokken dragen heeft een bepaald doel, warme voeten houden bijvoorbeeld, maar ook om meer comfortabel in dichte schoenen te kunnen lopen. Sokken kun je ook dragen omdat je het mooi vindt. Voor warme voeten draag je lekker warme en dikke sokken. Als je dichte schoenen draagt dan zorgen sokken ervoor dat je geen blaren oploopt en dat je prettiger loopt. Dit kan met dunne sokjes, deze kunnen voldoende zijn om je voeten te beschermen. Als je in de zomer snel last hebt van irritatie van je voeten ook dan kun je (bij voorkeur) onzichtbare dunne sokken dragen. Sokken kun je ook dragen omdat ze mooi bij je outfit staan. Helemaal in het grijs of zwart gekleed en dan vuurrode sokken en een vuurrode das dragen bijvoorbeeld kan je voorkeur hebben.

Sokken worden dus als kledingstuk maar ook als accessoires gebruikt. Kinderen kun je erg leuk kleden en vrolijke sokken maken het geheel dan helemaal af. Tijdens het sporten zul je ook sokken dragen in je sportschoenen. Sokken nemen het vocht goed op, dat is tevens een goede eigenschap van sokken. Bedsokken draag je als je heerlijk ontspannen op de bank ligt en het wat fris is, als je in bed altijd koude voeten en benen hebt waardoor je niet in slaap kunt komen of als je met griep op bed ligt. Bedsokken worden vaak zelf gebreid of gehaakt, daarvoor kunnen ook restjes garen of wol worden gebruikt. Op die manier krijg je unieke kleurrijke sokken. Heerlijke ruime sokken waarvan de pasvorm niet belangrijk is zijn fijn om in huis of in bed te dragen op de kille avonden.

Het materiaal voor sokken

Sokken, kousen, maillots en panty's vallen onder de categorie beenmode. Sokken zijn te koop in verschillende maten van babysokjes tot en met sokken voor volwassenen. Het materiaal voor sokken is katoen, wol,synthetisch of een combinatie van deze stoffen. Wanneer je zelf sokken wilt breien moet je eens kijken naar de restjes garen thuis of de bollen wol of katoen in de winkel waarvan er nog slechts enkele te koop zijn. Deze worden vaak voor een laag bedrag verkocht of bijvoorbeeld 2 bollen halen 1 betalen. Let op deze koopjes als je graag breit of haakt. Kenmerken van de diverse materialen waar sokken van zijn gemaakt:

  • Katoenen sokken: nemen vocht goed op, in diverse maten en diktes verkrijgbaar, comfortabel, als je geen wollen sokken verdraagt, in prachtige kleuren verkrijgbaar zowel in één kleur alsook in verschillende kleuren en in diverse designs, 100% katoenen sokken moeten langer drogen na een wasbeurt dan wollen sokken. Katoenen sokken zijn vaak moeilijker aan te trekken dan wollen sokken of sokken met elastan. Katoenen sokken moet je nooit te klein kopen, zij krimpen vaak wat in de wasmachine.   
  • Wollen sokken: zacht en comfortabel, mooi, in diverse maten en diktes verkrijgbaar, snel droog na een wasbeurt. Een nadeel is dat wollen sokken bij sommigen huidirritatie veroorzaken. Natuurlijke kleuren. Wollen sokken kunnen krimpen in de was, was de wollen sokken met de hand of op zeer lage temperaturen en met een speciaal wolwasmiddel.
  • Combinatie van materialen: door voor een combinatie van materialen te kiezen krijg je comfortabele sokken, die mooi zijn, snel droog, vochtabsorberend en geen huidirritatie geven. Elastan wordt vaak toegevoegd voor een betere pasvorm en voor de elasticiteit van de sokken. Als elastan in het materiaal zit, kun je de sokken gemakkelijker aan- en uittrekken dan de katoenen sokken.

Knutselen met oude sokken

Oude of kapotte sokken hoef je niet meteen weg te gooien. Je kunt er een speeltje voor de hond van maken. Je stopt een bal in de sok en legt een knoop in het beengedeelte van de sok. De bal kan er niet meer uit en jij kunt de bal weggooien om hem te laten apporteren door de hond. Dit speeltje kun je onderweg gemakkelijk meenemen door de sok met bal aan je riem te knopen. Ook kun je er een handpop voor kleine kinderen van maken. Je maakt poppenkast poppen van verschillende kleuren sokken. Je vult de voet op, naait er een gezicht op en je kunt de pop laten bewegen door met je hand een stukje in de sok te gaan.

Sokken kopen of zelf breien/haken

Sokken kopen is natuurlijk de snelste manier om nieuwe sokken te krijgen. Online vind je een groot aanbod. Wanneer je echter graag met je handen bezig bent, aan huis gebonden bent of om een ander reden dan koop je een bol garen of wol en gaat aan de slag om sokken te breien of te haken. Sommigen voorzien de hele familie- en kennissenkring van bedsokken of andere sokken. Ook worden babysokjes vaak zelf gemaakt om cadeau te doen. Sokjes met een lintje of met een strikje, een schattig kraamcadeautje, niet duur en zeer praktisch. Ouders dienen er voor te zorgen dat het lintje of strikje niet in het mondje van de kleine kan geraken. Zit het lintje goed dan zorgt dat ervoor dat de sokjes niet uitgetrappeld kunnen worden. Wanneer je kindersokjes koopt dan heb je de keuze uit een reuze aanbod. Wist je ook dat er sokjes te koop zijn met nopjes op de voetzool? Erg leuk om te zien, bijvoorbeeld witte sokjes met blauwe nopjes, maar waar dienen die nopjes voor? Zulke sokken (dus met noppen) zijn ook voor volwassenen te koop en deze zorgen ervoor dat je niet uitglijdt als je op je sokken een gladde trap oploopt of over een gladde vloer loopt.

Sokken zijn niet duur

Sokken zijn niet duur. Toch kan het altijd nog goedkoper als je de aanbiedingen en acties online in de gaten houdt, bijvoorbeeld 3 paar sokken halen en 2 paar betalen. Je kunt ook je voordeel nemen door een bundel sokken te kopen. Volwassenen hebben steeds dezelfde maat. Je kunt in dat geval gerust een voorraad sokken in de kast leggen. Kinderen ontwikkelen en groeien snel dus deze voorraad voor kinderen kun je beter beperkt houden.

Sokken maken je outfit compleet

Met goed gekozen sokken zet je de puntjes op de i wat betreft je outfit. Je kunt kiezen voor één kleur sokken, maar ook voor opvallende gestreepte sokken, voor sokken met een klassiek design, voor sportsokken enz. Goed gekozen sokken maken je outfit af. Sportief, chique, vrolijk, gestreept, combineer de juiste sokken bij je outfit. Sokken kun je zien als accessoires die bij je kleding passen en deze opvrolijken, chique of sportief maken. Een das of sjaal in dezelfde kleur als je sokken ziet er zeer verzorgd uit en je ziet vooral daar is aandacht aan besteed. Dus ook de sokken die je draagt doen ertoe!  Fijn dat er zoveel keuze is.       


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5181x
Toegevoegd: 20-04-2016 14:10
Gewijzigd: 11-05-2016 23:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!