dames is bezig met boek schrijven

Boek schrijven, tips

dames is bezig met boek schrijvenEen boek schrijven, voor sommige mensen is het een droom, voor anderen een hobby. Het is leuk als je het kunt, maar hoe kun je het beste een boek schrijven, waar begin je? Dit artikel gaat je helpen en geeft je tips over hoe je het beste een boek kunt schrijven.

Drijfveer om een boek te schrijven

Wanneer je gefascineerd wordt door bepaalde zaken dan zou je daar wellicht graag een boek over willen schrijven. Heb je aantekeningen dan kun je die gebruiken voor de inhoud van je boek. Maak in elk geval een plan van aanpak, zodat je gestructureerd aan de slag kunt. Vraag je af wat er in je boek moet staan. Maak kopjes (hoofdstukken) die je uitwerkt. Is het verhaal af, dan ga jij werken aan een kaft en de vormgeving. Een hele klus maar wel erg leuk om te doen. Schrijf je voor jezelf, voor familie en vrienden of wil jij je boek uitgeven? Dan heb je twee mogelijkheden: je geeft je boek uit via een uitgever of je geeft je boek zelf uit. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen, dat is ook het geval bij de verkoop van je boek, doe je dat zelf of via de boekhandel?

Er komen nogal wat vragen en keuzes op je af als jij een boek hebt geschreven en ook daadwerkelijk wilt uitgeven. De inhoud is belangrijk, maar ook de kaft. De kaft (de omslag van het boek) moet perfect zijn, de aandacht trekken van het publiek, want die springt het meest in het oog. Ook de vormgeving is van belang: papiersoort, dikte van papier, digitaal of offset laten drukken, wordt het een gelimiteerde editie, voeg je er een (luxe) boekenlegger aan toe enz. Kortom: met alleen een goed verhaal is je boek nog niet af!                                                                                

Boek schrijven, leuk voor later

Als je praat over een boek schrijven, dan zullen de meesten denken aan een verhaal, een roman, science fiction. Maar je kunt ook een kinderboek schrijven of een boek met creatieve ideeën en een uitleg daarbij geven. Je kunt een moppen- en raadselboek schrijven. Geef jij tekenles, dan kun jij een cursusboek tekenen schrijven. Maak jij spectaculaire reizen, ook daarover kun je een boek schrijven.

Over al deze onderwerpen en nog veel meer kan een boek worden geschreven. Er zijn altijd wel mensen te vinden die een bepaald onderwerp interessant vinden. Dus ben je gedreven in iets, schrijf het op, illustreer het met tekeningen en/of foto's. Vind je er een uitgever en een markt voor, prachtig! Is dat niet het geval dan is een boek geschreven door pa of ma, door opa of oma een mooie herinnering voor de kinderen. Ook leuk voor later zijn de boeken die te koop zijn speciaal voor vader of moeder met allemaal vragen van kinderen aan de ouders. Bijvoorbeeld: Waar geniet je het meest van? Waar geef jij het meeste geld aan uit? Wat is de beste beslissing die je ooit hebt genomen? En nog veel meer!

Het is een soort dagboek met vragen waarin een ouder elke dag een vraag kan beantwoorden. Door het geheel van antwoorden komt zoon of dochter veel meer over de ouders te weten. Een dagboek van ouders aan de kinderen, leuk voor later. Een mooi alternatief als je graag iets op papier na wilt laten, maar een boek schrijven niet lukt. Tip: leuk om cadeau te geven, met of zonder de antwoorden!

Je leven in woorden omzetten

Het schrijven van een autobiografie is het schrijven van een verhaal dat alleen door jou geschreven kan worden, een verhaal over jouw leven tot nu toe, de gebeurtenissen maar ook de emoties die jij destijds voelde (hoe breng je dat onder woorden, zodat de lezer de emotie ook voelt?). Het is jouw levensloop die je op papier zet. Jij bepaalt wat je met de lezer wilt delen en jij bepaalt welke woorden je daarvoor gebruikt om te proberen het juiste gevoel erbij te krijgen. Een biografie vertelt het verhaal van het leven van een andere persoon dan de schrijver.

Het opschrijven van je eigen verhaal zou helpen tegen een depressie. Wanneer iemand in de put zit, wordt er vaak geadviseerd om de problemen van zich af te schrijven. Als de problemen op papier staan kunnen ze uit je hoofd, je leest ze nog eens en je staat er verder van af. Het is in elk geval het proberen waard. Om een autobiografie te schrijven heb je een plan van aanpak nodig. Je zult namelijk tijdens het schrijven van de autobiografie snel van de hak op de tak springen, omdat je van de ene herinnering in de andere valt. Wellicht helpt het om een schematische voorstelling te maken van je leven tot nu toe. Wanneer kwamen er keerpunten in je leven, waaraan wil je liever niet herinnerd worden enz. Zet wat steekwoorden op papier, over het onderwerp waar je over wilt schrijven.



Gebruik daarnaast ook foto's, video's, spullen van vroeger die je dierbaar zijn. Bezoek mensen, leerkrachten van vroeger, je oude buren bijvoorbeeld, de speeltuin, je oude school enz. die je aan vroeger herinneren en maak notities. Praat met familieleden (oudere neven en nichten, ooms en tantes, je ouders) over je jeugd. Het verzamelen van informatie zal veel tijd kosten, maar is noodzakelijk om herinneringen op te halen en om emoties onder woorden te brengen. Soms zal dit verdriet met zich meebrengen, maar ook vreugde en humor. Je moet proberen de lezer te boeien met jouw verhaal. De woordkeuze zal daarom erg belangrijk zijn. Schrijf een vlot verhaal en blijf niet hangen in een bepaalde periode, houd de vaart erin en de lezer zal het boek in één adem uitlezen.

Tips bij het schrijven van een boek

  • Waar wil je over schrijven? Eerst moet er een goed onderwerp of een situatie in je hoofd zitten waar je over wilt schrijven. Zet de hoofdzaken en bijzaken op papier. Noteer ook de belangrijke kleinere zaken, die aan bod komen en met het thema, verhaal te maken hebben. Dus niet alle details, want die halen het overzicht weg. De details komen tijdens het schrijven van het hele verhaal.
  • Wat schrijf je op de kaft (omslag) van het boek? Een korte samenvatting! Gebruik deze om daaromheen je verhaal te schrijven, goed houvast.
  • Zorg dat je een outline (plan, ontwerp) hebt. Je moet een begin en eind hebben van je verhaal. Hoe kom ik van het begin naar het einde op een geordende manier, zodat het een samenhangend geheel vormt. Wat zijn de tussenstappen?
  • In welke vorm schrijf je? De ik-vorm, of de hij/zij-vorm? Schrijf je in de ik-vorm dan kun je nooit beschrijven hoe anderen iets ervaren, voelen. Houd de ik-vorm als je daarmee begint het hele verhaal vol en uiteraard ook de hij/zij-vorm.
  • Alles in het verhaal moet kloppen. Schrijf je over de geschiedenis of over je jeugd in 1950 "laat dan de gsm thuis".
  • Geef een duidelijk beschrijving van de hoofdpersonen uit je verhaal, zodat je lezer zich een beeld kan vormen.
  • Maak een grove opzet, blijf niet hangen, er moet vaart zitten in het verhaal. Het redigeren (controleren, puntjes op de i zetten) komt na het schrijven.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3902x
Toegevoegd: 18-05-2016 08:19
Gewijzigd: 12-06-2016 23:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!