De juiste schoenen voor lange wandelingen

De juiste schoenen voor lange wandelingen

De juiste schoenen voor lange wandelingenBen je een echte wandelaar en wil je goede wandelschoenen hebben? Dan is het tijd om eens onderzoek te doen naar de beste wandelschoenen voor jou.

De beste wandelschoenen voor de echte wandelaar!

Iedereen heeft andere wensen voor hun wandelschoenen, maar er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van wandelschoenen. Om dit allemaal wat gemakkelijker te maken, lees je in dit artikel alles wat je moet weten voor jouw ideale wandelschoenen!

Wat voor wandelaar ben jij?

Om te weten welke wandelschoenen je nodig hebt, is het goed om te weten wat voor wandelaar je eigenlijk bent. Dit begint dan ook met het gebied waarin je wandelt. Wanneer je vaak in gebergten wandelt, heb je waarschijnlijk een wandelschoen nodig die veel grip heeft en lang mee kan gaan. Maar loop je vaak door beboste gebieden? Dan is het handig dat je wandelschoenen vooral flexibel zijn. Ook voor wandelingen in woestijngebieden zijn goede wandelschoenen te vinden.

Analyseer daarom eerst wat voor wandelaar jij bent, zodat je al weet wat belangrijk is als je op zoek gaat naar de juiste wandelschoenen.

Belangrijke onderdelen van de wandelschoen

Het is ook goed om te weten hoe een goede wandelschoen er nu eigenlijk uitziet. We beginnen van onder naar boven. 

  • De wandelschoen heeft natuurlijk een onderzool. De onderzool is gevarieerd op vele wandelschoenen. Omdat het te maken heeft met de hoeveelheid grip die je nodig hebt op het terrein waar je loopt. 

  • Dan komt de zoolconstructie. De zoolconstructie is enorm belangrijk voor het waterdicht maken van de schoen. Door de zoolconstructie komt er namelijk geen vocht je wandelschoen binnen. Dit is belangrijk, want niemand loopt graag op natte sokken! De middenzool is het gedeelte van de wandelschoen die comfort biedt in de vorm van schokdemping. De binnenzool is één van de twee dingen van de wandelschoen die vervangen kan worden. Is je wandelschoen ideaal, maar is de binnenzool niet naar wens? Vervang deze dan! 

  • De neus van de wandelschoen is verstevigd. Vaak is dit verstevigd met kevlar, zodat de tenen veilig zijn van zware voorwerpen die op de tenen kunnen vallen of stoten. 

  • Bij het bovenwerk van de wandelschoen zien we dat wandelschoenen vaak veteroogjes hebben van metaal. Er is specifiek voor metalen veteroogjes gekozen, zodat de veters moeiteloos aangespannen kunnen worden. De veters zijn het tweede deel van de wandelschoen die vervangen kunnen worden. Zorg ervoor dat je tijdens je wandeling altijd een extra paar veters bij je hebt voor het geval je eigen veters het begeven. Bovenaan de wandelschoen zijn de veterhaakjes te vinden. Hiermee kan je met de veters je wandelschoenen comfortabel vast maken. 

  • Ten slotte zijn we bij de gepolsterde tong van de schoen belandt, wat zorgt voor extra comfort. Een goed voorbeeld van een wandelschoen als we die hierboven hebben beschreven is de Lowa wandelschoen.


Wat zijn belangrijke eigenschappen van de ideale wandelschoen?

Omdat er enorm veel wandelschoenen zijn is het voor sommige wandelaars moeilijk om wandelschoenen te kiezen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je online zoekt naar wandelschoenen en bij een leuk merk komt dat ook nog eens sandalen en laarzen verkoopt, zoals Teva! Maar voor laarzen en sandalen kom je niet, het zijn de wandelschoenen die je moet hebben. De belangrijke eigenschappen van ideale wandelschoenen zijn voor ieder anders door het doeleinde waarvoor ze gebruikt worden. Maar er zijn zeker een aantal eigenschappen waaraan goede wandelschoenen moeten voldoen.

Genoeg ruimte voor je tenen

Eén van de belangrijkste onderdelen van je voeten zijn je tenen! Deze zorgen namelijk voor de stabiliteit die je lichaam nodig hebt om op je benen te blijven staan. In wandelschoenen is het daarom enorm belangrijk om genoeg ruimte te hebben om je tenen te bewegen. Zo kan je altijd je balans hebben tijdens het wandelen. Zitten je tenen vaak knel in je wandelschoenen? Dan is de kans groot dat je wandelschoenen niet ideaal voor je zijn. Vooral eelt op je tenen is een teken dat je andere wandelschoenen moet aanschaffen.

Een stevige schoen met de juiste ondersteuning

Een ander onderdeel van je voet wat enorm belangrijk is, is je achillespees. Deze is belangrijk voor een hele andere reden dan je tenen. Je achillespees is een van de meest kwetsbare onderdelen van je lichaam. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je achillespees goede ondersteuning krijgt tijdens het lopen. Dit doe je door een wandelschoen te kiezen die goed aansluit op je voet. De wandelschoen voelt dan stevig maar zacht aan.

Houd je ervan om te sloffen in je schoenen? Dan is de kans groot dat je ook van schoenen houdt waar je voeten veel vrijheid in krijgen. Dit is iets wat averechts werkt bij wandelschoenen. Hierbij is het juist belangrijk dat je voeten niet teveel bewegen in de schoenen. De wrijving tussen de schoen en je voet kan namelijk voor blaren zorgen. Wat een beslissende factor in de bewegingsvrijheid in je schoen is het bovenwerk van de schoen. Kun je je veters niet goed aanspannen of span je ze aan en kun je je voet alsnog bewegen? Dan zijn dit niet de wandelschoenen voor jou.

Hydrofoob en vochtafvoerend

De juiste wandelschoenen zijn hydrofoob, wat inhoudt dat ze waterafstotend of waterdicht zijn. Maar wat meeste mensen kan verbazen, is dat wandelschoenen juist ook vochtafvoerend moeten zijn. Wandelschoenen zijn gemaakt om te lopen en wanneer je veel loopt, creëren je voeten veel vocht en/of zweet. Dit zweet moet goed afgevoerd worden. Gebeurd dit niet? Dan is de kans groot dat je voeten hieronder zullen lijden.

De juiste binnenzool

Als je zoals eerder genoemd een slechte binnenzool hebt, maar de rest van je wandelschoen perfect zit, dan is het goed om een andere inlegzool te overwegen. De binnenzool is er namelijk om ondersteuning te geven aan de voetholte van je voet. Dit draagt bij aan het dempen van de schokken van het lopen. Als je wandelschoenen niet genoeg dempen, kunnen je voeten overbelast raken en zul je je wandeling niet af kunnen maken. Een goede inlegzool is voornamelijk gemaakt van gel, memory foam of lucht. Je kunt inlegzolen voor zowel diepe voetholtes als platvoeten aanschaffen. 


Zo zie je maar weer dat de ideale wandelschoen een hele speurtocht kan zijn! Maar een goede wandelschoen is meer dan het halve werk, omdat het je beste vriend zal zijn op de lange wandelingen die je als wandelaar gaat maken. Daarom is het belangrijk dat je wandelschoen aan alle eisen voldoet die jij stelt. Met goede wandelschoenen kan je lang plezier hebben van wandelingen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 1059x
Toegevoegd: 28-09-2022 12:12
Gewijzigd: 28-09-2022 12:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!