Spandoek

Spandoek maken

SpandoekAls je zelf een spandoek wil maken, is het leuk en handig voor je om dat aan de hand te doen van wat tips. Deze worden je in dit artikel gegeven. Je kunt nu zelf een eigen spandoek maken, voor een feest, je eigen bedrijf, voor iemand die na maanden terug komt uit het buitenland waar hij of zij stage heeft gelopen of waarvoor je maar wilt. Ga snel je eigen spandoek maken.

Spandoek

Met een spandoek kun je op een originele, mooie en duidelijke manier een boodschap overbrengen. Borden en spandoeken vallen erg op en kunnen ook op een beurs op een goede manier (meer) naamsbekendheid geven. Met een spandoek kun je de boodschap op verschillende manieren overbrengen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld veel kleuren, een slogan, een logo, het kan allemaal prachtig verwerkt worden op een spandoek. Je kunt je creativiteit laten zien tijdens het zelf maken van een spandoek. Iedereen heeft het in zich, maar het komt er niet altijd uit door gebrek aan lef. Het resultaat mag er zijn al zul je zelf altijd aanmerkingen op je werk hebben. Kritisch zijn mag uiteraard en dat komt je ten goede bij het volgende zelf te maken spandoek, want eenmaal hiervan geproefd wil je meer.

Zelf spandoek maken

Om zelf een spandoek te maken, kun je verschillende materialen gebruiken:

  • Doek, stof of zeil
  • Verf
  • Viltstiften
  • Foto’s
  • Pennen

Spandoek maken tips

Bij het maken van een spandoek is het verstandig om op een aantal factoren te letten:

  • Let goed op de achtergrond. Als je een spandoek gaat maken, dan begin je altijd met de achtergrondkleur en dan bouw je vanuit de achtergrond alles op. De achtergrond  moet in lijn zijn met je huisstijl of met hetgeen je op het moment uit wil stralen. De achtergrond kun je het beste rustig houden, er gaat dan meer aandacht naar de rest van je spandoek en dan is "de boodschap" ook beter leesbaar (dat laatste is zeer belangrijk).
  • De kleuren en het contrast zijn bij het maken van een eigen spandoek van groot belang. Er moet namelijk genoeg contract tussen de kleuren zitten. Als een spandoek te weinig contrast heeft, dan is het niet goed leesbaar. Het is dan zonde. Controleer daarom eerst zelf vanaf een afstand je spandoek. Als je het spandoek goed kunt zien, dan kun je verder gaan.
  • Een eyecatcher is van belang bij een spandoek. Je wil namelijk mensen bereiken en daarom moet een spandoek ook opvallend zijn. Je zou het kunnen gebruiken om reclame te maken. Dan is het belangrijk dat jouw spandoek ook wat opvallends heeft. Je krijgt hierdoor meer aandacht en daarmee wordt je naam en/of bedrijf bekend(er). Je besteedt veel tijd aan het spandoek, dus het zou in elk geval wat op moeten leveren!
  • De uitstraling en het doel van je spandoek spelen een grote rol bij het ontwikkelen. Straalt het uit wat je uit wil stralen en kun je je doel ermee behalen? Trekt het mensen aan? Vraag het anderen en vraag eventueel tips, die kun je dan nog uitvoeren om je spandoek beter te maken.
  • Bij het maken van een eigen spandoek is een planning van belang. Als je hem voor een langere termijn gaat gebruiken, vaker dan één enkele keer, dan kan de boodschap anders zijn dan wanneer je hem bij een beurs gaat gebruiken. Neem daarom de tijd om na te gaan wat je de komende tijd allemaal wil doen en wat dan de boodschap van je spandoek zal zijn.
  • Het is belangrijk om je boodschap duidelijk over te brengen op een spandoek. Dit kan voor je eigen onderneming gelden, maar je kunt ook een spandoek maken voor een concert of andere reclame. Ook mensen die gaan staken kunnen een eigen spandoek maken.
  • Het is ook belangrijk dat je op de maat van het spandoek gaat letten. Vraag je daarbij af wie het spandoek moeten dragen (denk hierbij aan de afstand tussen de personen) en welke tekst je er op wil hebben staan (het moet namelijk wel leesbaar zijn). Test altijd zelf ook, of het vanaf een bepaalde afstand goed leesbaar is. Zo niet, gebruik andere kleuren, andere lettertypes of zorg dat de letters groter zijn afgebeeld op je spandoek. Het zou zonde zijn als je spandoek af is en je er naderhand achter komt dat het niet leesbaar is.

Materiaal spandoek

Met welk spandoek ga je je spandoek maken? Je zou een stuk stof kunnen gebruiken, het is vrij goedkoop en je kunt naar de stoffenmarkt om te bekijken welke kleur je aanspreekt. Een voordeel van stof kan zijn dat het niet zoveel weegt. Een oud laken zou je ook kunnen gebruiken en dan hoef je de deur niet uit. Zeil is ook een optie, maar is wel wat zwaarder. Dit is een goede keuze wanneer je een spandoek op gaat hangen, zodat het dan niet al teveel gaat wapperen.

Spandoek ophangen of vasthouden

Je kunt een spandoek ophangen, maar je kunt het ook vasthouden. Let er goed op wat je wil doen, want als je hem vast wil houden, is het wel fijn dat het niet te zwaar is, zodat je het ook vol kunt houden. Misschien wordt het wel een groot spandoek en wil je het met twee personen vasthouden. Ook dat kan. Let er bij het spandoek maken gewoon goed op, dat je alles afstemt op het gebruik.

Tekst spandoek

Bij een spandoek hoort een tekst, wil jij soms een lange tekst op je doek plaatsen? Dan kan het soms nodig zijn dat je je tekst wat in gaat korten, omdat een lange tekst niet erg praktisch is. Tijdens een staking bijvoorbeeld lopen mensen soms in een groep door de straten. Bij een te lange tekst is het spandoek voorbij voordat men jouw tekst helemaal heeft gelezen. Je zou ook kunnen spelen met letters en woorden, hierdoor is het niet meteen opvallend dat er veel tekst staat, omdat er gewerkt wordt met kleuren en diverse maten. Belangrijke woorden kun je wat groter maken, zodat ze wat meer opvallen en minder belangrijke woorden maak je wat kleiner. De belangrijkste woorden trekken hierdoor meteen de aandacht en zijn opvallend. Er kunnen natuurlijk ook afkortingen gebruikt worden, zodat de tekst wat korter is op je spandoek. Nog een paar tips:

  • Zorg dat er geen spelfouten op je spandoek staan, want in dat geval gaat daar de aandacht naar uit!
  • Schets de tekst die je wil plaatsen op je spandoek eerst met potlood. Laat er dan even iemand naar kijken, zodat je zeker weet dat er geen spelfouten in staan. Kies voor een vlotte en pakkende tekst.
  • Soms is een spelfout bewust op een spandoek geplaatst, dit kan de aandacht trekken. Maar ben je hier dan wel van bewust, speel er mee, zodat de mensen ook weten dat het een grap is en dat het bewust is gedaan.
  • Wissel af met kleuren in de tekst, zodat het een speels spandoek wordt. Ook wanneer het voor professioneel gebruik is, wil je graag origineel zijn en wat opvallends doen. Door met kleuren te spelen gaat dat zeker lukken. 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 18202x
Toegevoegd: 10-12-2015 16:10
Gewijzigd: 17-12-2015 23:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!