kind met nieuwe fiets

Kinderfiets kopen

kind met nieuwe fietsWil je voor je kinderen graag een kinderfiets kopen? Dan is het belangrijk om op een paar zaken te letten. In dit artikel kom je meer te weten over het kopen van een kinderfiets (nieuw of tweedehands) en krijg je tips voor een goede aankoop.

Nieuwe kinderfiets

Je kunt elk kind blij maken met een nieuwe kinderfiets. Je kunt een kinderfiets cadeau doen bij een speciale gelegenheid bijvoorbeeld voor een verjaardag, het behalen van een diploma of het Communie feest. Het is uiteraard ook mogelijk dat je kind te groot is geworden worden zijn of haar huidige kinderfiets en dat het daarom een nieuwe kinderfiets krijgt.

 • Heb je meer kinderen dan kun je de kinderfiets doorschuiven van het ene naar het andere kind. Er is een groot aanbod van nieuwe kinderfietsen.
 • De kwaliteit en de prijs van de ene nieuwe kinderfiets lopen flink uiteen met een andere. Het is dus belangrijk dat jij je goed oriënteert op een nieuwe kinderfiets om niet teveel te betalen.
 • Kijk bij de rijwielhandelaar en de fietsenmaker, die vaak ook fietsen verkoopt,  maar ga zeker ook online en vergelijk de kinderfietsen met elkaar, want waarom zou je teveel betalen?
 • Online kun je de diverse merken kinderfietsen goed bekijken en de productspecificaties lezen. Staan er recensies bij, lees die dan ook. Vaak staat ook daarbij belangrijke informatie over de nieuwe kinderfiets, de voordelen, maar ook de nadelen.

Tweedehands kinderfiets

Wat is er mis met een tweedehands kinderfiets? Helemaal niets! Je koopt een tweedehands kinderfiets bij een rijwielhandelaar, online, je ziet een advertentie die is aangeplakt bij de supermarkt in de buurt, je leest een bericht in het regionale krantje of je hoort via anderen dat mensen een tweedehands kinderfiets te koop aanbieden. Voor jouw kind is deze kinderfiets een nieuwe fiets. De huidige kinderfiets wordt toch echt te klein en je kind is toe aan de volgende.

Koop je een degelijke tweedehands kinderfiets dan kan jouw kind daar lang plezier van hebben. Zorg dat de hoogte van het zadel en het stuur kloppen, dat de remmen goed remmen en eventueel dat de kinderfiets verlichting heeft, bij de wat grotere kinderen die ook 's avonds nog op straat fietsen. Je kunt de tweedehands kinderfiets altijd even na laten kijken bij  de fietsenwinkel of rijwielhandelaar in het dorp of de stad waar je woont. Het is ook leuk om een tweedehands kinderfiets zelf op te knappen als je een beetje handig bent.

Een likje verf en je maakt er bijna een nieuwe kinderfiets van, het uiterlijk zal in elk geval totaal veranderen als jij de tweedehands kinderfiets een andere kleur of meer kleuren geeft. Is de tweedehands fiets bestemd voor een wat ouder kind dan zal deze de fiets wellicht graag zelf schilderen in de kleuren die nu trendy zijn. Laat het oudere kind zelf de fiets oppimpen. Als kinderen zelf leren zorg dragen voor hun spullen dan zullen ze er zorgvuldiger mee omgaan.

Kinderfiets met zijwieltjes

Kinderen willen graag alles zelf doen, ook het fietsen. Gun ze dat plezier. Ze worden er zelfverzekerder van.

 • Zorg ervoor dat het geen vallen en opstaan wordt, waardoor het kind het gevoel kan krijgen dat het niets kan.
 • Kinderen kunnen al snel zelf fietsen, maar het evenwicht houden is wat lastig als je klein bent.
 • Maak zijwieltjes aan de kinderfiets en het kind heeft een prima houvast, waardoor het de hele wijk door zal crossen.
 • Na enige tijd zet je de wieltjes iets hoger, zodat deze de grond net niet raken, maar als het kind schuin hangt kan dit wel door de wieltjes gecorrigeerd worden.
 • Het kind zal en kan niet vallen.
 • Voor het wat bange kind zijn de kinderfiets met zijwieltjes een goede oplossing.
 • Het fietsen gaat steeds beter en weer kunnen de zijwieltjes wat hoger worden afgesteld, totdat ze niet meer nodig zijn. Bewaar ze voor het volgende kind in je gezin of doe er anderen een plezier mee.
 • Een kinderfiets met zijwieltjes is een geweldige uitvinding waardoor je kind al snel alleen kan fietsen.

Degelijke kinderfiets

Kinderspeelgoed, kinderkleding, kinderschoenen en ook een kinderfiets moeten tegen een stootje kunnen. Koop daarom een degelijke kinderfiets, zodat hij ook echt gebruikt kan worden zonder dat er telkens iets aan mankeert. De bekende fietsmerken hebben ook degelijke kinderfietsen. Je betaalt misschien wat meer, maar dat weegt niet op tegen het gebruikersgemak en plezier dat je kind van de degelijke kinderfiets heeft. Wellicht is het niet eens duurder, want een bezoek aan de fietsenmaker is ook niet gratis. Bij een degelijke kinderfiets, die past bij de grootte van het kind let je op de volgende punten:

 • Maat van de wielen, deze moeten niet te groot zijn
 • De fiets mag niet te zwaar zijn, wel stevig
 • Een goede standaard
 • Het zadel moet niet te groot zijn
 • Het verbindingsstuk (cranks) tussen de trapas en het pedaal mag niet te lang zijn
 • De hoogte van het stuur moet kloppen met de zadelhoogte, zodat het kind met een rechte rug kan fietsen
 • Geen stang, dat is lastig als het kind snel van de fiets af moet stappen/springen

Koop bij kinderfiets een goede kinderhelm

Ga je graag met het hele gezin fietsen dan zijn goede fietsen belangrijk. De fiets moet veilig zijn, de remmen moeten goed werken, als je 's avonds fietst moet de verlichting in orde zijn, je moet een jasbeschermer hebben, zodat er niet zo snel iets tussen de spaken komt waardoor je over de kop kunt gaan enz. Naast een veilige fiets is het ook belangrijk dat je voor jouw kinderen en jezelf de juiste veiligheidsmaatregelen neemt als je op de fiets stapt.

In Duitsland is het niet verplicht om een helm te dragen als je op de fiets aan het verkeer deelneemt, toch zie je daar bijna elke fietser met een helm op zijn hoofd. Als fietser ben je een zeer kwetsbare verkeersdeelnemer en de auto's razen aan je voorbij. Een val met je hoofd op de stoeprand kan vergaande gevolgen hebben, blijvende hersenbeschadiging bijvoorbeeld. Voorkom dit uiteraard ook voor je kinderen door bij de aankoop van een kinderfiets een goede kinderhelm te kopen. Bespaar nooit op veiligheid!

Een goede kinderhelm voldoet aan de volgende voorwaarden: de helm voldoet aan de Europese Norm EN 1078, de helm kan ook worden gebruikt voor skaten en skeeleren, in de helm zit een verstelbare band om de helm precies op maat te maken, de helm moet de bovenkant, de slaap, de voor- en achterkant van het hoofd beschermen, de helm mag het zicht en het gehoor uiteraard niet belemmeren. Voor nog meer bescherming als je op de openbare weg fietst: ZORG DAT JE OPVALT, hang bij kinderfietsen een vlag aan de kinderfiets, zodat automobilisten het zien als kinderen vanachter een auto de weg op komen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4243x
Toegevoegd: 20-07-2016 18:31
Gewijzigd: 31-07-2016 22:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3347 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!