koffie met koffiebonen op de achtergrond

Koffie verkeerd?

koffie met koffiebonen op de achtergrondIs koffie verkeerd of juist gezond voor je? Europeanen en dan in het bijzonder Nederlanders zijn koffieleuters. Wij drinken in Europa meer koffie dan waar ook ter wereld. Maar hoe gezond is koffie eigenlijk?

Instant koffie

Het hangt er vanaf wat je onder koffie verstaat of het schadelijk is of niet. Drink je gewoon pure, zwarte koffie, dan kan je er vanuit gaan dat dit gezond voor je is. Daarover later meer. Maar er zijn veel koffiesoorten die schadelijk voor je zijn. Denk aan sommige soorten cappuccino, koffie verkeerd, espresso of koffiesoorten die je bij de bekende winkelketen Starbucks drinkt. Het meest schadelijk van alles zijn toch wel de pakjes Instant koffie. Wat zit hier allemaal in?

Ingrediënten van Instant koffie uit de supermarkt

  • Suiker (de helft, dus 50%!) 
  • Coffee creamer (met o.a. zuurteregelaars E340, E 452 , E 331)
  • Zout
  • Emulgatoren (E471, E472 e)
  • Aroma’s (onduidelijk welk type aroma's......)
  • Antiklontermiddel (E551)
  • En ten slotte zelfs nog een beetje instantkoffie, namelijk 9%....

Onderzoekers zijn het erover eens: Koffie is heel gezond!

Dat koffie heel gezond is, dat was tot voor kort nog niet zo duidelijk als nu. Onderzoekers raden zelfs aan om 2 tot 5 koppen koffie (filterkoffie) te drinken per dag. Mensen die tot 5 koppen filterkoffie drinken lopen maar liefst 30% kans minder op het ontwikkelen van diabetes. Tot 4 koppen koffie per dag is goed voor hart- en bloedvaten, aangezien dit het risico met 10% daarop vermindert.

Hoeveel koffie mag je maximaal drinken?

Het is nog niet exact duidelijk hoeveel koppen koffie per dag niet meer gezond is maar schadelijk. Daarover in de volgende alinea meer informatie. Als je maximaal 5 koppen koffie aanhoudt per dag dan zit je sowieso goed. Maar let wel op: Lang niet alle soorten koffie zijn gezond. Neem bij voorkeur alleen filterkoffie. Het schadelijke stofje Cafestol (dat onder meer je cholesterol kan verhogen) wordt door de filter tegengehouden.

Ongezond stofje in koffie

Wel is er een keerzijde aan het verhaal. Want wie veel koffie drinkt krijgt automatisch ook meer acrylamide binnen. Dit is een stofje die bij verhitting wordt gevormd. Men is het er nog niet over eens hoe schadelijk deze stof voor de gezondheid is, maar mogelijk is deze stof kankerverwekkend. Wie niet meer dan 5 koppen koffie per dag drinkt krijgt niet zoveel van het stofje binnen. Drink je echter meer dan 5 koppen per dag, dan krijg je hier automatisch meer van binnen. Ook andere producten die worden verhit kunnen acrylamide bevatten. Onder andere in chips en frites wordt dit stofje bij verhitting gevormd.

Koffie en zwangerschap

Koffie is op zich niet schadelijk voor moeder en kind tijdens de zwangerschap. Maar men adviseert wel om niet meer dan 1 kopje koffie te drinken per dag. Meer dan dat kan mogelijk schadelijk voor 't ongeboren kind zijn. Ook vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden om zich aan dit limiet van 1 kopje koffie per dag te houden. De cafeïne wordt namelijk voor een deel doorgegeven aan de baby en het kan onrustig worden als je er meer drinkt per dag. Hieronder informeren we je nog over 3 andere voordelen die koffiedrinkers mogelijk krijgen.

Alzheimer

Wetenschappers en onderzoekers zijn het er steeds vaker over eens: Koffie is gezond, gezonder dan voorheen werd aangenomen! Zo remt het mogelijk onder andere Alzheimer. Koffiedrinkers blijken namelijk een lagere kans te hebben om deze ziekte te ontwikkelen. Zo deed een universiteit in Florida onderzoek naar het verband tussen de lagere kans om deze ziekte te ontwikkelen en koffie drinken. Bij muizen werd zelfs geconstateerd dat Alzheimer werd genezen. Verantwoordelijk hiervoor is cafeïne. Deze zou de klontering van een eiwit (amyloïde) in de hersenen kunnen stoppen. Daarvoor moet men minimaal 5 koppen drinken per dag. Mogelijk wordt cafeïne in de toekomst als medicijn gebruikt tegen de ziekte Alzheimer.

Parkinson

Net zoals de ziekte van Alzheimer mogelijk te remmen en zelfs te genezen is met cafeine, zo wordt met het drinken van een aantal koppen koffie per dag ook de ziekte van Parkinson geremd en mogelijk de kans op het ontwikkelen van deze hersenziekte beperkt.

Kanker

Alhoewel in filterkoffie het stofje acrylamide zit (dat ontstaat na verhitting van de bonen) dat mogelijk -indien je meer dan 5 koppen koffie drinkt per dag- kankerverwekkend is, beschermt de koffie zelf wel tegen bepaalde vormen van kanker. Mogelijk heeft het een zogenoemd 'remmend effect'. Wie 2 of meer koppen koffie drinkt per dag heeft minder kans op het ontwikkelen van leverkanker. Ook de kans op blaaskanker en kanker in/aan de dikke darm wordt verkleint voor degenen die dagelijks koffie drinkt. In dit geval is het stofje chlorogeenzuur waarschijnlijk verantwoordelijk voor het gunstige effect.

Andere voordelen van koffie

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffiebonen. Wie koffie drinkt krijgt een verbeterde concentratie en kan beter onthouden. Zelfs het logisch redeneren blijkt na een aantal koppen koffie per dag erop vooruit te gaan. Daarnaast verhoogt de cafeïne ook de reactiesnelheid. Koffiedrinkers wordt afgeraden om in één keer meerdere koppen met koffie te drinken. De gunstige effecten worden dan teniet gedaan. Drink daarnaast geen koffie enkele uren voor het slapengaan. Het stofje adenosine wordt door cafeïne namelijk geblokkeerd. Dit stofje moet ervoor zorgen dat je slaperig wordt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 6217x
Toegevoegd: 29-12-2015 22:50
Gewijzigd: 31-12-2015 20:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!