Dit wil je weten over krillolie

Dit wil je weten over krillolie

Dit wil je weten over krillolieOmega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. En krillolie is een van de beste bronnen hiervan. In dit artikel vertellen we je waarom en zetten we de gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

Wat is krill?

Krill zijn kleine garnaalachtige schaaldiertjes die in enorme groepen leven.

Met klein bedoelen we ook echt klein: ze zijn maximaal 15 mm in lengte. En met enorme groepen bedoel we ook echt enorm: sommige groepen bestaan uit miljarden diertjes.

Ze zijn in de wateren rond Antarctica te vinden en voeden zich vooral met algen. Deze algen bevatten veel omega 3-vetzuren. De krill zet de omega 3 in hun lichaam om naar vormen die ons lichaam goed kan opnemen en gebruiken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van omega 3 en krillolie?

Hieronder vind je de grote gezondheidsvoordelen van omega 3-vetzuren en krillolie.

1: Gezonde hersenen

Wist je dat je hersenen voor een groot deel uit vet bestaan? En dat van dit vet weer een groot deel uit omega 3-vetzuren bestaat?

Het is dan ook niet verwonderlijk dat omega 3-vetzuren bijdragen aan een gezonde hersenfunctie.

Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat het kan helpen bij het vertragen van de achteruitgang van de hersenen door ouderdom. Zo zouden ze bijvoorbeeld kunnen helpen om je geheugen sterk te houden.

Daarnaast worden verschillende mentale problemen gelinkt aan te weinig omega 3 in het lichaam.

Voor zwangere vrouwen is omega 3 extra belangrijk. De vetzuren spelen namelijk een rol bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kindje. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van omega 3-vetzuren ligt dan ook hoger voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

2: Gezonde ogen

Ook je ogen bevatten veel omega 3-vetzuren. De vetzuren kunnen daardoor ook helpen om je ogen gezond te houden. Ze blijken bijvoorbeeld te kunnen helpen om maculadegeneratie af te remmen.

Maculadegeneratie is een oogaandoening die veel voorkomt onder ouderen. De kwaliteit van de macula (ook wel gele vlek genoemd) gaat bij deze aandoening achteruit, waardoor je steeds minder goed ziet.

3: Gezond hart en vaatstelsel

Omega 3-vetzuren kunnen een enorme invloed hebben op je hart en bloedvaten.

Bij het gezond houden van je hart en bloedvaten spelen verschillende factoren een rol, waaronder:

 • Een gezonde bloeddruk
 • Het voorkomen van het samenklonteren van je bloed (bloedproppen)
 • Het voorkomen van plaque in de aderen (plaatselijke verdikkingen van de vaatwand)
 • Een gezonde endotheelfunctie (het functioneren van een laagje cellen dat aan de binnenkant van je hart, bloedvaten en lymfevaten zit)

Omega 3-vetzuren hebben op al deze factoren een positief effect, waardoor ze dus helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden.

4: Makkelijker afvallen

Omega 3-vetzuren dragen bij aan een gezonde hormoonhuishouding. En dat maakt het veel makkelijker om af te vallen of om te voorkomen dat je aankomt.

De vetzuren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder honger ervaart. Ook maken ze het makkelijker om vet te verbanden en om spieren op te bouwen. Bovendien remmen ze je vetopslag juist af.5: Minder ontstekingen

Het kan goed zijn dat je ontstekingen in je lichaam hebt, zonder dat je het weet. Laaggradige ontstekingen komen namelijk erg vaak voor en blijven meestal onopgemerkt. Hierdoor worden ze ook stille ontstekingen genoemd.

Dat je ze niet snel opmerkt, betekent niet dat ze niet schadelijk zijn. Ze kunnen je lichaamsweefsels beschadigen en je immuunsysteem belemmeren.

Omega 3-vetzuren helpen om laaggradige ontstekingen tegen te gaan. Naast omega 3, bevat krillolie ook veel antioxidanten. Deze hebben ook een ontstekingsremmende werking.

6: Minder pijn bij artritis

Artritispatiënten hebben last van ontstekingen in hun gewrichten. Dit zorgt voor pijn en stijfheid.

De ontstekingsremmende werking van krillolie kan mogelijk helpen om dit te verlichten. Dit bleek onder andere uit een onderzoek met muizen met artritis. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om er helemaal zeker van te zijn wat het effect bij mensen is.

7: Een mooie huid

Ook in je huid zit veel omega 3. Voeding die hier rijk aan is, draagt daardoor bij aan een gezonde huid.

Er zijn ook aanwijzingen dat omega 3-vetzuren kunnen helpen tegen verschillende huidaandoeningen, zoals dermatitis en psoriasis.

8: Minder menstruatiepijn en PMS-klachten

Heb je last van menstruatiepijn en/of PMS (premenstrueel syndroom)? Dan hebben omega 3-vetzuren nog een extra pluspunt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze kunnen helpen om deze klachten te verlichten.

Krillolie was hierbij zelfs zo effectief, dat de proefpersonen aanzienlijk minder pijnstillers nodig hadden.

Voor een optimaal effect, is het belangrijk om gedurende de hele maand voldoende omega 3 binnen te krijgen, niet alleen voor en tijdens de menstruatieperiode.

Dierlijke bronnen van omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn te vinden in plantaardige en dierlijke producten. Dierlijke bronnen zijn (vette) vis en zeevruchten. Bijvoorbeeld zalm, makreel, sardines, tonijn, zeebaars, oesters en krill. Ook vissenlever en levertraan zijn erg goede bronnen.

Omega 3-vetzuren uit plantaardige voeding

Plantaardige bronnen van omega 3 zijn walnoten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, zeewier en algen. Deze plantaardige bronnen bevatten over het algemeen alleen ALA (alfa-linoleenzuur).

ALA is een van de vormen van omega 3 en heeft grote gezondheidsvoordelen. Toch is het niet verstandig om je omega 3-vetzuren alleen maar uit plantaardige voeding te maken. Er zijn namelijk nog twee vormen van omega 3 die je hard nodig hebt: EPA en DHA.

Als je voeding met ALA eet, kan je lichaam dit gedeeltelijk omzetten naar EPA of DHA. Deze omzetting is echter niet zo efficiënt. Krijg je alleen maar ALA binnen? Dan is het lastig om je lichaam te voorzien van alle omega 3-vetzuren die het nodig heeft.

Het is daarom verstandig om je omega 3 uit plantaardige én dierlijke bronnen te halen. En van alle dierlijke bronnen is krillolie de beste keuze.

Krillolie de beste bron van omega 3

Waar denk jij als eerste aan bij omega 3 bronnen? De kans is groot dat visolie in het rijtje voorkomt. Dat is terecht: visolie is erg rijk aan omega 3 en bevat EPA en DHA. Toch is krillolie een nog betere keuze.

Krillolie scoort beter dan visolie omdat:

 • Ons lichaam neemt de omega 3 uit krillolie veel beter op dan de omega 3 uit visolie. Dit komt doordat de omega 3-vetzuren uit krillolie een andere vorm hebben.
 • Krill staan onderaan de voedselketen. Ze eten algen en plankton. Hierdoor bevatten ze minder schadelijke stoffen dan vissen, die hoger in de voedselketen staan.
 • Krill leeft in wateren die erg schoon zijn. Dit draagt ook weer bij aan olie die vrij is van schadelijke stoffen.
 • Krillolie is rijk aan antioxidanten. Visolie bevat juist bijna geen antioxidanten.
 • Visolie is erg gevoelig voor oxidatie. Er ontstaan dan vrije radicalen in de olie, die belastend zijn voor je lichaam. In de volksmond wordt dit ook wel ranzig worden genoemd. Krillolie wordt niet snel ranzig.
 • Krillolie heeft minder geur en smaak dan visolie.
 • Uit onderzoek blijkt dat krillolie beter werkt bij het verlichten van menstruatiepijn en PMS.

Duurzame keuze

Kies je voor krillolie, dan maak je een duurzame keuze. Krill wordt namelijk niet bedreigd door overbevissing.

De biomassa van krill (het totaalgewicht van alle krill samen) wordt geschat op 379.000.000 ton. Dat is een enorme hoeveelheid. Om ervoor te zorgen dat de krillpopulatie niet verstoord wordt, zijn er strenge limieten afgesproken voor de vangst.

Hierdoor blijft er voldoende over voor dieren zoals walvissen en pinguïns, voor wie krill een belangrijke voedingsbron is.

Let op: krillvangst is alleen duurzaam als er voorzorgsmaatregelen worden genomen om de bijvangst van vis tot een minimum te beperken.

Om te onthouden

Krillolie is een geweldige bron van omega 3-vetzuren. Deze vetzuren helpen op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan:

 • Gezonde ogen
 • Gezonde hersenen
 • Een gezond gewicht
 • Een gezond hart en vaatstelsel
 • Het bestrijden van ontstekingen
 • Een gezonde huid
 • Het verlichten van menstruatiepijn en PMS

Krillolie verslaat andere omega 3 bronnen met gemak doordat het omega 3-vetzuren bevat in een vorm die erg goed door ons lichaam wordt opgenomen. Bovendien is krillolie minder gevoelig voor oxidatie dan visolie.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: CdB
Aantal keer gelezen: 1470x
Toegevoegd: 03-12-2019 06:14
Gewijzigd: 03-12-2019 09:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!