Je kunt overal in de bladen lezen wat er gezond is om op de boterham te doen, natuurlijk is verschil van smaak ook belangrijk. Als je graag vis eet dan kun je dit tevens ook beschouwen als gezond broodbeleg. Als je vis op de boterham legt dan weet je in ieder geval zeker dat je de 3 omega vetzuren hebt gegeten, deze vetzuren zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Het is wel de bedoeling dat je verse vis op de boterham legt als beleg en geen vissalade. De meest voor de hand liggende vissoorten die je op de boterham kunt leggen zijn zalm, tonijn en makreel.
Mager vlees kun je ook wel op de boterham leggen, met mager vlees eet je weinig vet en veel eiwit, vitamines en mineralen. Als mager vlees zou je kunnen gebruiken rookvlees, kalkoenfilet, kipfilet en rosbief. Ben je een liefhebber van rauwe ham dan kun je ook die gerust op de boterham leggen, het is zo dat als je rauwe ham eet dan eet je zonder toevoegingen. Als je vleeswaren op je brood wilt doen, dan dien je te kijken naar de hoeveelheid verzadigde vetten die in de soorten vlees aanwezig zijn. Je lichaam heeft namelijk geen verzadigd vet nodig. Het kan er juist voor zorgen dat je aankomt en ook kan hierdoor je cholesterolgehalte verhogen. Magere vleeswaren zijn daarom beter. Bij magere vleeswaren kun je denken aan rookvlees, fricandeau, ham, rosbief, kipfilet, casselerrib en gekookte lever bijvoorbeeld. Er zijn ook de wat vettere vleeswaren. Dit zijn alle soorten worst (let op ossenworst niet), leverkaas, boterhamworst, salami, berliner, smeerworst en bijvoorbeeld snijworst.
Bijna iedereen in Nederland eet wel eens een ei, een gekookt ei is ideaal om te gebruiken als broodbeleg. Als je een gekookt ei op de boterham legt dan eet je een product waar veel aminozuren inzitten. Het zou natuurlijk ook zomaar een gebakken ei kunnen zijn als beleg op de boterham, maar dan moet je niet te veel boter gebruiken. Kaas op de boterham kan wel maar is meestal wel een beetje vet, als je dan toch kaas op de boterham wilt doen neem dan in ieder geval magere kaas. Kaas bevat wel eiwitten en melkeiwitten, kaas is alleen maar gezond als je het af en toe eet. Je kunt bij voorkeur magere kaas nemen bijvoorbeeld 20 plus kaas, hierin zit weinig onverzadigd vet. Ook kun je af en toe magere smeerkaas op je boterham smeren.
Wil je graag iets zoets op je boterham en wil je het toch gezond houden dan kun je kiezen voor appelstroop. Omdat er aan appelstroop bietensap is toegevoegd is het rijk aan ijzer. Je moet bij appelstroop wel goed uitkijken dat er niet veel suikers zijn toegevoegd. Je kunt daarom altijd maar het beste appelstroop nemen met voor 100 procent eigen suikers. Een andere zoetigheid voor op je boterham is jam, je moet wel jam nemen die is gemaakt uit eigen vruchten. Het kan per soort wel uitmaken hoeveel vitamines er in jam zitten, je kunt maar het beste die jam eten waar geen suikers aan toegevoegd zijn. In zoet broodbeleg zit veel suiker. Daardoor kun je aankomen en het kan ervoor zorgen dat je de hele dag zin hebt in zoetigheid. Let daarom goed op wat je eet en eet het met mate. Je zou een onderscheid kunnen maken in drie soorten, relatief weinig suiker (appelstroop en jam), aanzienlijk meer suiker (vruchtenhagel, honing en anijshagel) en meer suiker en verzadigd vet (chocoladepasta en kokosbrood).
Kaas bevat veel calorieën en daardoor zouden veel mensen zeggen dat het niet gezond is als broodbeleg. Maar kaas bevat ook veel calcium, veel vitamine B12 en B2. Je zou daarom regelmatig kaas kunnen eten, maar hierbij geldt ook weer niet teveel en kies voor de 20+ of 30+ kaas.
Je kunt voor jezelf nog wel meer gezonde producten voor op de boterham bedenken, maar wat je in ieder geval niet moet doen is jam eten met toegevoegde suikers. Je zou ook kunnen kiezen voor honing op je boterham, je kunt dan wel het beste kiezen voor biologische honing. Je kunt iedere dag opnieuw een keuze maken wat je graag op je boterham doet, er is variatie genoeg aan broodbeleg ook aan gezond broodbeleg. Het is bijvoorbeeld gezond om zo nu en dan eens wat haring, zalm, tonijn of makreel te eten. Een gekookt ei, avocado, een omelet met groenten of vlees, tomaat, komkommer en sla op je boterham, het is allemaal erg gezond. Een knakworstje, een hamburger of een kroket is minder gezond om op je brood te eten. Dat wil niet zeggen dat je het mag eten, maar eet het met mate.
Doordat er zoveel verschillende soorten broodbeleg zijn, kan het soms lastig zijn om een keuze te maken.
Vind jij het ook zo moeilijk om elke dag voor het avondeten weer wat anders te bedenken, een verantwoorde maaltijd te serveren? Er zijn mensen die graag in de keuken staan om te koken, maar er zijn er ook die er weleens van balen. Maak het jezelf één keer in de maand of eens per week wat gemakkelijker door een brooddag te houden. Je weet dat er genoeg gezond en gevarieerd broodbeleg bestaat om daar een goede en gezonde maaltijd van te maken. Zorg voor een gezellig gedekte tafel met diverse soorten brood, broodjes enz., leuke bakjes met komkommer, tomaatjes, sla enz. Laat ook de sfeer aan tafel goed zijn en er zal heerlijk gegeten worden op de brooddag van lekker brood met gezond broodbeleg.