vasten

Is vasten gezond of juist ongezond?

vastenVasten: Gezond of ongezond? Voordat we over deze vraagstelling samen met jou meer duidelijkheid proberen te krijgen, eerst wat uitleg over vasten en waar dit vandaan komt. Want vasten is een proces waarin men zich van drinken én eten gedurende een bepaalde tijd onthoud.

Jezus en vasten

Het vasten is van oorsprong een christelijke traditie die door Moslims wereldwijd is overgenomen en een jaarlijks terugkerend ritueel is tijdens de Ramadan. De Moslims beschouwen het vooral als een geloofsdaad. Voor christenen is het vooral een moment om dieper in de geest van God te groeien, dus te groeien in het geloof. Tijdens het vasten kunnen christenen op een bijzondere wijze de leiding van de Heilige Geest ervaren en krijgen ze antwoord op vragen en nieuwe religieuze inzichten.

Vasten werd in de tijd van de bijbel ook gebruikt om te genezen van ziekten en kwalen. Jezus Christus vastte ook in de tijd dat hij leefde. Ook bij niet-religieuze mensen is het besef ontstaan dat vasten voordelen heeft voor de gezondheid. Terwijl tegenstanders van vasten het vooral zien als een gevaarlijke dieetvorm. Toch brengt het vasten veel meer voordelen met zich mee voor de gezondheid dan nadelen.

Interessant weetje:

Wist je dat er in Nederland meer christenen vasten dan Moslims? Gek genoeg wordt hier in de journaals nooit enig aandacht aan geschonken... Christenen vasten dan ook alleen voor God. Het is iets tussen hen en God en niemand komt daartussen. Moslims lopen er over het algemeen iets meer mee te koop.

Vasten en de verwijdering van giftige stoffen

Tijdens het vasten vinden er in het lichaam diverse processen plaats. Zo houdt ons lichaam een grote schoonmaak en verwijdert het diverse gifstoffen. Maar dat niet alleen. Want het lichaam blijkt tijdens het vasten ook weefsel dat is beschadigd opnieuw te vernieuwen en opgeslagen vetten worden in energie omgezet. Onderzoeken tonen aan dat mensen die met regelmaat een vastenperiode inlassen, minder kans hebben diabetes en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Dus is vasten gezond? Ja, het reinigt en herstelt je lichaam en kan ziektes voorkomen!

Vernieuwd immuunsysteem

Het tijdschrift Cell Stem Cell publiceerde een studie waaruit blijkt dat door te vasten zelfs stamcellen regenereert kunnen worden. Met andere woorden: Als je gedurende 2 tot maximaal 4 dagen vast, dan wordt ons immuunsysteem door het lichaam vernieuwt. Verouderde immuuncellen sterven af en er worden nieuwe, gezonde stamcellen geproduceerd. Ben je inmiddels overtuigt van het feit dat vasten gezond voor je is? Onderaan dit artikel vertellen we je hoe je op een veilige, vooral gezonde en goede wijze kunt vasten. Maar eerst nog eventjes aandacht voor een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van vasten.

Tegen allergieën

Er zijn volop studies die afdoende bewijzen dat vasten bepaalde allergieën en zelfs infectieziekten geneest! Zo kunnen psoriasis, reumatisch artritis, colitis ulcerosa (dit is een dikke darm ontsteking) worden genezen met vasten.

Nieuwe aanmaak van hersencellen

Ook onze hersenen blijken te profiteren wanneer je eens in de zoveel tijd een vastenperiode inlast. Zo blijkt dat bij mensen die 2 keer per week vasten, het risico op Alzheimer en Parkinson drastisch verlaagt. Dit omdat er tijdens het vasten nieuwe hersencellen worden aangemaakt. De nieuwe hersencellen voorkomen dat er zogenoemde 'eiwitplaques' worden gevormd. Deze eiwitten zijn de veroorzakers van de hersenziekten Parkinson en Alzheimer.

Vasten tegen een te hoge bloeddruk

Wist je dat vasten ook zeer gunstige gezondheidsvoordelen kan hebben voor mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk? Overleg dit wel altijd eerst met je huisarts voordat je daadwerkelijk het besluit neemt een vastenperiode in te lassen. Vasten helpt de kans op artherosclerose te verkleinen. Artherosclerose is een vernauwing van je slagaders door vetten.



Je lichaam haalt energie uit glucose en op een later moment uit vetzuren tijdens het vasten. Daarnaast gaat je stofwisseling omlaag, net zoals de hoeveelheden adrenaline en noradrenaline (stresshormonen). Door al deze processen zal je bloeddruk dalen. Meestal stijgt de bloeddruk wél in het begin van de vastenperiode! Daarom is het noodzakelijk om bij een te hoge bloeddruk altijd eerst met je huisarts te overleggen of vasten in jouw situatie verstandig is.

Alle andere voordelen van vasten

  1. Je slaapt beter...
  2. Betere weerstand
  3. De veroudering vertraagt
  4. Je huid wordt mooier
  5. Tijdens het vasten neemt je creativiteit toe
  6. Je lichaam ontgift/ontslakt
  7. Zintuigen gaan beter werken
  8. Na de eerste 3 dagen krijg je meer energie
  9. Allergieën verminderen
  10. Meer mentale helderheid
  11. Je geeft je spijsvertering rust
  12. Je verliest vooral in de eerste 3 dagen veel gewicht
  13. Hoog spiritueel bewustzijn

Kom van je alcohol, rook- of cafeïneverslaving af

Geheel wetenschappelijk is het tot dusver nog niet aangetoond maar veel mensen die vasten, beweren dat vasten hun helpt of heeft geholpen om van een verslaving af te komen. Ben jij verslaafd aan alcohol, nicotine of cafeïne? Wellicht dat vasten dan soelaas biedt! Ook blijkt dat mensen na het vasten minder trek hebben in bewerkte, ongezonde voedsel en dat men sneller geneigd is natuurlijk, onbewerkt voedsel te eten.

Op welke manier is vasten gezond?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan vasten. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld 10 dagen lang niets te eten, alleen water te drinken of alleen groenten en fruit te eten. Je kunt ook korter vasten, bijvoorbeeld 3 dagen lang en dat meerdere malen per jaar. 3 dagen vasten geeft je al diverse gezondheidsvoordelen maar om écht volledig te ontgiften en te profiteren van alle gezondheidsvoordelen is het aan te raden om 7 tot 10 dagen lang niets te eten, dus ook geen groenten en fruit of graanproducten.

Tijdens het vasten voorkom je intensieve lichamelijke inspanningen. Wandelen kan geen kwaad. Gedurende de eerste 3 dagen kan je last krijgen van hongerpijn, duizeligheid en emotionele/mentale instabiliteit. Na 3 dagen verdwijnen deze ongemakken en verdwijnt ook het hongergevoel. Je gaat je mentaal en emotioneel sterker voelen net zoals de helderheid van je geest verruimt; je gaat dingen sterker aanvoelen, beter zien en horen.

Na een vastenkuur langzaam weer beginnen

Heb je een vastenkuur genomen? Laat je lichaam dan weer in alle rust wennen aan gewone voeding. Eet bij voorkeur voeding die gemakkelijk door het lichaam te verteren is zoals rijst, groenten, vis en fruit. Eet geen bewerkte voedingsproducten of kant-en-klaar maaltijden.

Niet iedereen kan vasten

Let op: Vasten is niet voor iedereen geschikt. Zo is vasten NIET geschikt voor kinderen, zwangeren en mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen zoals hartritmestoornissen, diabetes, kanker en spierziekten. Vraag bij twijfel je huisarts altijd eerst om advies! En tenslotte: Online is er zeer veel informatie te vinden over vasten en voor het schrijven van dit artikel hebben we dan ook enkele interessante bronnen geraadpleegd. We verwijzen je voor meer specifieke informatie over vasten dus graag naar die websites door. Zie bronvermelding.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 5547x
Toegevoegd: 29-06-2016 23:02
Gewijzigd: 18-07-2016 01:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!