De gezondheidsvoordelen van groentesap

De gezondheidsvoordelen van groentesap

De gezondheidsvoordelen van groentesapGroentesappen zijn gezond om het sap van groenten vrijwel alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevatten. Groentesapjes bestaan uit een mix van het vocht van verschillende groentesoorten. Door meerdere soorten groenten met elkaar te mengen krijg je een sapje wat meer verschillende soorten voedingsstoffen bevat. Iedere groentesoort bevat zo zijn eigen unieke mix van voedingsstoffen.

Hoe groentesap gemaakt wordt

Groentesap wordt uit groente gewonnen door technieken te gebruiken die voorkomen dat het sap tijdens dit proces wordt verwarmd. Vitaminen en antioxidanten kunnen namelijk beschadigd raken en verloren gaan door verhitting. Zo kan er bij het koken van groente tot wel 50% van de vitamine C verloren gaan. Mineralen en spoorelementen kunnen in tegenstelling tot vitaminen en antioxidanten wel tegen verhitting.
Een apparaat wat consumenten kunnen gebruiken voor het maken van groentesap is een slowjuicer. Een slowjuicer perst langzaam en met grote kracht het vocht uit de groenten. Door het langzame persen ontstaat er geen wrijvingswarmte en blijven de vitaminen en antioxidanten goed bewaard. Een slowjuicer scheidt het vocht van de vezels. De vezels worden apart opgevangen in de vorm van een pulp.
Indien op grote schaal groentesappen worden gemaakt dan wordt meestal gebruik gemaakt van cold press technieken. De werking lijkt op die van een slowjuicer maar dan in het groot. Het sap wordt door deze machines gescheiden van de pulp. De pulp zijn de voedingsvezels van de gebruikte groenten. De pulp kan als basis dienen voor het maken van dierenvoeding of voor het maken van vruchtbare compost.

Iedere groentesoort is geschikt voor groentesap

Je kunt niet iedere groentesoort rauw eten maar je kunt ze wel rauw drinken. Dit komt omdat je bij groentesap alleen het vocht uit de groenten drinkt. Dit vocht vormt geen belasting voor het spijsverteringsstelsel zoals voedingsvezels dat wel doen. Omdat je iedere groentesoort kunt gebruiken voor het maken van groentesap zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt hierdoor niet alleen veel wisselen met smaak maar ook ieder sapje zijn eigen unieke samenstelling wat betreft voedingsstoffen geven. Bepaalde groenten hebben bijzondere eigenschappen. Zo bevatten groene bladgroenten chlorofyl wat detox-eigenschappen heeft. Rode biet bevat nitraat wat bijdraagt aan een lagere bloeddruk.

Meerdere soorten groenten in een groentesapje

Het is gebruikelijk om meerdere groentesoorten te verwerken in één drankje. Veelal worden 4 tot 10 groentesoorten gebruikt voor het maken van één sapje. Dit heeft een aantal redenen. De eerste reden is dat dit zorgt voor een breder pallet aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die je met één groentesapje binnen krijgt. Iedere groentesoort heeft zo weer zijn eigen unieke samenstelling.
Een andere reden is dat dit zorgt voor een betere smaak. Door verschillende soorten groenten slim met elkaar te combineren kan de smaak worden verbeterd. Zo kunnen groenten zoals wortels en rode bieten zorgen voor een iets wat zoetere smaak die kan helpen de bittere smaak van andere groentesoorten te maskeren.

Het gebruik van vruchtensap

In groentesapjes kan gebruik gemaakt worden van vruchtensap. Maar dit hoeft niet. Het argument om vruchtensap in groentesap te verwerken is het verbeteren van de smaak. Vruchtensap bevat van nature suikers die zorgen voor een zoete smaak. Groenten bevatten van nature nauwelijks suikers. Een nadeel van vruchtensap is dat het door de suikers meer calorieën bevat. Om deze reden wordt het gebruik van vruchtensap tot een minimum beperkt; net genoeg om de groentesap een lekker smaakje te geven maar niet zo veel dat het sapje een dikmaker wordt. Doorgaans wordt om deze reden niet meer dan 30% vruchtensap in groentesap gebruikt. Er zijn ook groentesappen die voor 100% uit groenten bestaan. Deze zijn gericht op mensen die maximaal gezondheidsvoordeel uit de sapjes willen halen en minder waarde hechten aan de smaak.

Het gebruik van specerijen en kruiden

Er kan in groentesap ook gebruik worden gemaakt van specerijen en kruiden. Ook deze zijn bedoeld om de smaak te verbeteren maar bepaalde specerijen en kruiden hebben ook gezondheidsvoordelen. Zo kan een groentesapje fris worden gemaakt door munt te gebruiken.Gezondheidsvoordelen

Dankzij alle voedingsstoffen die groentesappen bevatten dragen ze bij aan een betere gezondheid. Belangrijk om daarbij op te merken is dat groentesappen desondanks geen vervanging zijn voor het eten van groenten. Groentesappen bevatten geen voedingsvezels. Voedingsvezels zijn nodig om de spijsvertering en stoelgang gezond te houden. Om constipatie te voorkomen is het daarom nog steeds noodzakelijk om groente te blijven eten. Groentesappen zijn een aanvulling op een gezonde en verantwoorde leefstijl en geen vervanging van een ongezonde leefstijl.

Gezondheidsvoordeel 1: goed voor het immuunsysteem

Groentesap bevat tal van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Het is bijzonder rijk aan vitamine C. Deze vitamine is een antioxidant die ons lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Dit doet het door vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine C is nodig voor het immuunsysteem vanwege antimicrobiële en natural killer-cel activiteiten en proliferatie van lymfocyten. Vitamine C helpt infectieziekten, zoals griep en verkoudheid, voorkomen. In het geval van infectie draagt vitamine C bij aan een sneller herstel.
Groentesap is ook rijk aan het mineraal zink. Dit mineraal speelt een centrale rol binnen het immuunsysteem, het zit in iedere lichaamscel. Bij een tekort aan zink worden de T-cel functies negatief beïnvloed. Zink kan in combinatie met vitamine C zorgen dat de duur van een gewone verkoudheid wordt verkort.

Gezondheidsvoordeel 2: Goed voor de hydratatie

De mineralen magnesium, kalium en calcium zijn van essentieel belang voor een goede vochthuishouding. Deze mineralen gaan verloren door te zweten. Groentesap is rijk aan deze mineralen en is daardoor goed voor de hydratatie van het lichaam.

Gezondheidsvoordeel 3: minder risico op chronische ziekten

Inflammatie kan na verloop van tijd zorgen voor chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Groentesap is bijzonder rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten helpen om inflammatie te verminderen doordat ze de vrije radicalen neutraliseren.

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor de bloeddruk

De bloeddruk wordt geregeld door de kalium- en natriumbalans. Natrium krijgen we voornamelijk binnen in de vorm van zout, wat aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Mensen met een hoge bloeddruk mogen nog maar weinig zout eten omdat het bloeddruk verhogend werkt. Kalium werkt juist bloeddruk verlagend. Een goede strategie tegen een hoge bloeddruk is om minder zout te gaan eten en meer kalium. Groentesap is erg rijk aan kalium en draagt zodoende bij aan een gezonde bloeddruk.

Gezondheidsvoordeel 5: goed voor de hersenen

Antioxidanten in groentesap zorgen ervoor dat er minder plaque kan vormen in de neutrale paden van de hersenen. Dit is belangrijk bij het voorkomen van dementie en het kan zorgen voor een verbetering van de cognitieve vermogens. De antioxidanten verbeteren het geheugen, de concentratie en het basaal functioneren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: senh
Aantal keer gelezen: 1406x
Toegevoegd: 30-07-2021 15:23
Gewijzigd: 12-08-2021 08:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!