We beginnen met broccoli en misschien verbaast dat je. Want broccoli is toch een hele normale groente? Dat klopt. Maar superfoods hoeven helemaal niet bijzonder, zeldzaam of exotisch te zijn. Er zijn genoeg doodgewone producten die ook zeker de naam superfood verdienen. En broccoli is hier een goed voorbeeld van omdat het ontzettend veel antioxidanten, mineralen en vitamines bevat.
Broccoli is rijk aan vitamine C, vitamine K1, foliumzuur, kalium, mangaan en ijzer. Bovendien bevat het sulforafaan. Dit is een stofje dat helpt om kanker te bestrijden.
Broccoli kan onder andere helpen om:
Optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli? Stoom de broccoli dan, in plaats van het te koken. Bij koken gaan er namelijk veel voedingsstoffen verloren.
Cacao is een van de beste bronnen van antioxidanten. Blauwe bessen staan bekend als echte toppers als het om antioxidanten gaat, maar cacao bevat zelfs nog zo’n 20 keer meer antioxidanten dan deze bessen. We kunnen het daarom gerust een superfood noemen.
Om van deze antioxidanten te profiteren, is het belangrijk om voor rauwe cacao te kiezen. Ook pure chocolade met minimaal 85% cacao levert je gezondheidsvoordelen op.
Deze gezondheidsvoordelen zijn bijvoorbeeld:
Kiemen zijn het begin van een nieuw plantje. Ze bevatten ontzettend veel voedingsstoffen, allerlei stoffen die de kleine kiem nodig heeft om een complete plant te worden. Hierdoor zijn kiemen erg gezond. Een goed voorbeeld hiervan is tarwegras.
Tarwegras zijn de eerste scheutjes aan de kiemen van de tarweplant. Van tarwegras worden sapjes en poeders gemaakt. De scheutjes zijn namelijk niet geschikt om gewoon zo te eten, omdat ze vezels bevatten die we niet goed kunnen verteren.
Tarwegras bevat veel vitamine A, vitamine C, vitamine E, magnesium, ijzer en calcium. Daarnaast is het zeer rijk aan antioxidanten.
Aan de sapjes en poeders van tarwegras worden veel gezondheidsvoordelen toebedeeld. De volgende voordelen zijn al onderzocht en bewezen:
Nog een groene superfood: avocado. Deze fruitsoort hoort ook bij het gewone eten dat de naam superfood verdient. Avocado’s zitten bomvol gezonde vetten, vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen.
Met deze vette vruchten krijg je goede porties vitamine K, vitamine C, vitamine E en verschillende B-vitamines binnen. Ook zijn ze een goede bron van kalium en foliumzuur.
Mede dankzij deze voedingsstoffen kunnen avocado’s helpen om:
De acerola-kers, ook wel West-Indische kers genoemd, is een klein vruchtje dat buitengewoon voedzaam is. Het bevat vooral erg veel vitamine C. 100 gram verse acerola-kersen bevat maar liefst 1000 milligram van deze vitamine. Ter vergelijking: 100 gram sinaasappel bevat 50 milligram vitamine C.
Per dag hebben we maar 70 milligram vitamine C nodig, dus je hebt maar een klein beetje acerola-kersen nodig om dit binnen te krijgen.
Acerola-kersen zijn ware superfoods omdat ze:
Verse acerola-kersen zijn moeilijk te vinden. De kersjes worden meestal gevriesdroogd en tot poeder vermalen. Dit wordt verkocht in capsules of gewoon als losse poeder.
Van de plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren, is lijnzaad duidelijk de winnaar. Een flinke eetlepel is al voldoende om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega 3 binnen te krijgen.
Dat is echter niet de enige reden dat lijnzaad in het rijtje van superfoods thuishoort. Het is ook nog eens rijk aan vezels, diverse B-vitamines, magnesium en mangaan. Ook bevat het bijzonder gezonde stofjes genaamd lignanen.
Lijnzaad kan mede dankzij deze stoffen helpen om:
Goed om te weten: je lichaam kan de stoffen uit hele lijnzaadjes niet goed opnemen. Je kan daarom beter voor gebroken lijnzaad kiezen. Heb je hele zaadjes? Dan kan je ze fijn malen in een vijzel of mee blenden met je smoothie.
Ook chiazaad heeft zijn plek in dit rijtje veroverd door de omega 3-vetzuren die het bevat. Het scoort net iets lager dan lijnzaad, maar hoort ook zeker bij de toppers van de plantaardige omega 3 bronnen.
Daarnaast zijn deze kleine zaadjes bijzonder vezelrijk: ze bestaan voor maar liefst 38% uit vezels. Verder leveren ze diverse mineralen, waaronder magnesium, fosfor, selenium, mangaan en calcium.
Chiazaadjes zijn een goed voorbeeld van klein maar krachtig. Ze dragen onder andere bij aan:
Goed om te weten: ook bij chiazaadjes neem je de voedingstoffen veel beter op als de zaadjes gebroken of vermalen zijn.
Over klein maar krachtig gesproken: chlorella is een superklein algje dat maar uit één cel bestaat. Het is een geweldige bron van chlorofyl, een stofje dat de algen hun groene kleur geeft.
Verder is chlorella een goede bron van eiwitten, vitamine A, vitamine C, magnesium en ijzer. Ook bevat het omega 3-vetzuren.
Chlorella kan je helpen om:
Goed om te weten: ook chlorella nemen we niet goed op als de algjes nog helemaal intact zijn. Je kan daarom het beste voor chlorella met gebroken celwand kiezen.
De term superfoods wordt regelmatig onterecht gebruikt, maar de voedingsmiddelen uit dit artikel verdienen de naam 100% zeker. Deze superfoods zijn bijzonder rijk aan belangrijke voedingsstoffen en kunnen je helpen om je gezondheid aanzienlijk te verbeteren.
Een van de belangrijke punten om te onthouden uit dit artikel: superfoods hoeven niet bijzonder, zeldzaam of exotisch te zijn. Normale producten zoals broccoli kunnen ook super zijn.