Keukenzout is, mits het in kleine hoeveelheden geconsumeerd wordt, niet perse schadelijk. Maar helaas sterven er in Nederland jaarlijks toch duizenden mensen aan de gevolgen van teveel zout eten. De feiten geven aan dat de stergevallen met name veroorzaakt worden door hart- en vaatziekten als gevolg van teveel inname van keukenzout.
In feite sterven deze mensen aan een overdosis. Voedingsmiddelen die we in de supermarkt kopen wordt door de voedingsmiddelenindustrie min of meer overgoten met zout. Met name in kant en klare producten zit veel zout en suiker. Denk aan maaltijden die je kan opwarmen in de magnetron, oven of maaltijden die je alleen nog maar hoeft op te warmen in de pan.
Ook allerlei snacks zoals chips en snoep maar ook brood, koek, gebak en beleg worden met veel zout als smaakversterker bereid. Eet je twee boterhammen met kaas per dag, dan krijg je al ongeveer 3 keer zoveel zout binnen als de gangbare behoefte.
Wist je dat ongeveer 80% van het zout dat men dagelijks binnen krijgt, van bewerkte voedingsmiddelen komt? En maar 20% maximaal (gemiddeld) voegt men tijdens het koken zelf toe. Een piepklein gedeelte komt van nature in producten voor. Vooral in bewerkt vlees en sommige melkproducten (kaas, room) wordt veel zout toegevoegd.
Maar bovenal in sauzen, aanmaakpakjes en brood. Dagelijks 1 tot maximaal 2 broodjes eten is gezond (meer dan dat niet, aangezien je dan teveel koolhydraten binnen krijgt!) en met die twee sneetjes zit je al direct aan de maximaal aanbevolen hoeveelheid keukenzout per dag. Let dus op wat voor beleg je op je brood gebruikt.
Keukenzout heeft ook enkele positieve effecten. Je zou het kunnen zien als een nuttige stof. Zout zit van nature ook (in hele kleine hoeveelheden) in natuurlijke maar bovenal verse producten zoals groenten en fruit en melkproducten. Eten we deze producten dagelijks, dan heeft het lichaam daar baat bij. Keukenzout heeft de scheikundige benaming natriumchloride. Deze scheikundige benaming betekent dat het zout uit 2 delen opgebouwd is.
Dit zijn natrium en chloor. Natrium en chloor regelen beide de vocht- en mineralenhuishouding binnen het menselijk lichaam. Daarnaast regelt natrium de afbraak van koolhydraten in ons lichaam en chloor regelt weer de zuurheid in onze maag. Overigens bevat gewoon keukenzout meestal ook jodium. Dit wordt door de fabrikanten toegevoegd. Jodium is een belangrijke stof die de schildklierhormonen beïnvloedt.
Nu je weet dat teveel zout eten erg slecht is, is het verstandig om in elk geval geen kant en klare maaltijden meer te eten en te stoppen met andere producten waarin zout wordt verwerkt. Denk aan al datgene wat we hierboven beschreven. Het beste bereid je zelf je eten bestaande uit natuurlijke producten. Voor dat beetje jodium dat in keukenzout zit heb je aan 1 boterham per dag al voldoende. We raden je aan om de zoutpot helemaal uit de keuken te weren. Het eten kan je smakelijk maken met kruiden, peper, ui, knoflook, prei en andere producten. Deze zijn bovendien ook erg gezond!
Veel mensen krijgen het tiendubbele van het maximaal aanbevolen hoeveelheid zout (1 tot 3 gram per dag) binnen. Op de korte termijn kunnen er al snel klachten ontstaan maar de gevolgen op de langere termijn zijn ernstiger. Gezondheidsklachten door geraffineerd zout kunnen zijn:
Wil je toch zo nu en dan zout als smaakversterker blijven gebruiken, koop en gebruik dan ongeraffineerd zout. Dit is zout dat in de natuur voorkomt en is puur, onbewerkt. Van nature bevat het wel tot 90 aanvullende en essentiële mineralen en spoorelementen. Ongezuiverd zout is bijvoorbeeld Keltisch zeezout en Himalayazout. In keukenzout worden al deze elementen eruit gehaald. Andere pure zoutsoorten zijn Himalaya-zout, Keltisch zeezout, Sel Gris (Keltisch grijs zout) en Fleur de Sel (Keltische zoutbloem).