Gezonde voedingsstoffen voor een betere gezondheid

Gezonde voedingsstoffen voor een betere gezondheid

Gezonde voedingsstoffen voor een betere gezondheid Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels houden ons gezond. Een gebrek hieraan zal je natuurlijke afweer verzwakken. Dat vergroot je risico op allerlei aandoeningen. Een gebrek aan gezonde voedingsstoffen is meestal het gevolg van een eenzijdig en ongezond voedingspatroon. Welke gezondheidsaspecten kunnen we verbeteren met welke gezonde voedingsstoffen?

De juiste vitaminen en mineralen voor een goede gezondheid vinden we vooral in verse groenten en fruitOorzaken van een tekort aan gezonde voedingsstoffen


Niet alleen ons ongezonde en leefpatroon is verantwoordelijk voor een tekort aan nutriënten. Ook wie langdurig bepaalde medicijnen slikt, heeft vaak extra vitamines en mineralen nodig. Veel medicijnen kunnen je stofwisseling of de werking van bepaalde vitamines en- of mineralen ernstig verstoren. Dat heeft vaak ernstige tekorten aan gezonde voedingsstoffen tot gevolg. Toch moet je voorzichtig omspringen met het gebruik van voedingssupplementen. Ook zij kunnen de effecten van medicijnen ernstig verstoren vernietigen door hun werking te verzwakken of versterken. Dat is bijvoorbeeld het geval met vochtafdrijvende middelen. Die kunnen ervoor zorgen we minder vitamine D opnemen. Iedereen die medicijnen gebruikt en overweegt om dit te combineren met voedingssupplementen, wint best eerst de raad in van zijn of haar vertrouwde huisarts.

Vitaminen en mineralen die meer vet verbranden en je makkelijker doen afvallen 


Wanneer we meer opgeslagen vet willen verbranden en makkelijker willen afvallen hebben we sommige vitamines en mineralen meer nodig dan anderen. Wanneer we niet genoeg van deze vitamines en mineralen in voorraad hebben, kunnen we weinig of niet afvallen. De juiste vitaminen en mineralen starten en stimuleren ons vetverbrandingsproces om dit mogelijk te maken. Dan gebruiken we dit vet als energiebron. Door een gezond, natuurlijke, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon krijgen we alle nodige gezonde voedingsstoffen naar binnen om gezond te blijven functioneren. Gezond eten met de juiste vitaminen en mineralen en dagelijks voldoende bewegen zorgt uiteindelijk voor een slank en strak lichaam zonder teveel vet en meer spieren.

Deze vitaminen en mineralen heb je nodig om gezond af te vallen

Vitamine B


Alle vitaminen B- complex zetten vet om in energie. Ze zorgen er ook voor dat je de nodige energie haalt uit zowel eiwitten als gezonde, trage koolhydraten onze voeding. Vitaminen van het B- complex vind je vooral:

 • Verse groenten: zoals spinazie, andijvie, spruitjes, alle soorten sla, bloemkool, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers, postelein, in alle soorten bonen en in broccoli
 • Peulvruchten: vooral in linzen en kikkererwten, maar ook in erwten, groentekiemen, maïs en in kapucijner
 • Fruit: vooral in bananen in avocado
 • In onbewerkte, ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten: amandelen, cashewnoten
 • Volkorengranen: haver, zemelen, gierst, boekweit en quinoa
 • Volkorenproducten: in alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en in aardappelen
 • Zonnebloempitten
 • Lijnzaad
 • Roggemeel
 • Eigeel
 • Champignons
 • Peper
 • soja- en sojaproducten
 • Zuivel en zuivelproducten
 • Vlees: vooral in lever, kip en kalkoen
 • Vette vis

Vitaminen A en D


Beide vitaminen hebben een belangrijk effect op ons DNA. Ze stimuleren ook onze genen die bij onze vetverbranding betrokken zijn. Belangrijke bronnen van vitamine A en D zijn eigeel, orgaanvlees zoals lever en niertjes en vette vis.

Vitamine CDeze vitamine houdt onze vetverbranding op kruissnelheid. We vinden ze vooral in:

 • Citrusvruchten: zoals sinaasappels, kiwi's, limoenen, mandarijntjes en grapefruits
 • Groenten: spruiten, peterselie, in alle groene koolsoorten en vooral in boerenkool, paprika, broccoli, knoflook, spinazie en bloemkool
 • Fruit: in alle soorten bessen, bramen, frambozen, aardbeien, mango, guave, papaja, passievruchten en in meloenen

Mineralen die onze vetverbranding stimuleren: Calcium


Dit mineraal verhoogt onze lichaamstemperatuur. Dat versnelt ons metabolisme waardoor er meer vet wordt verbrand. Hoe hoger onze concentratie aan calcium hoe makkelijker we afvallen.

 • Calcium is vooral aanwezig in: kaas, sesamzaad, chiazaad en in sardienen

Visvetzuren en vooral het omega 3 vetzuren ALA

Het omega-3 vetzuur ALA  maakt deel uit van ieder gezond eetpatroon, ook als je makkelijker wilt afvallen. Dit plantaardig vetzuur vind je in beperkte mate in spruiten en spinazie.


Onmisbare vitaminen bij een ongezond voedingspatroon


Onze westerse voeding bevat steeds minder gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Daar hebben we allemaal in meer of in mindere mate last van. Het is dan ook verstandig om een goede multivitaminepreparaat te slikken. In combinatie met een gezond eetpatroon houden die je voorraad aan vitaminen en mineralen op peil. Ze kunnen dus een tekort aan vitaminen en mineralen opvangen voorkomen. Eet zelf dagelijks voldoende verse groenten en fruit. Naast alle vitaminen en mineralen bevatten zowel groenten als fruit ook veel voedingsvezels. Die zorgen snel voor een langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet en je gewicht beter onder controle houdt.

Onmisbare vitaminen bij een depressie


Vitamine D is niet alleen belangrijk voor sterke en gezonde botten, tanden en nagels. Recente wetenschappelijke onderzoeken verzacht deze vitamine ook de symptomen van angst, depressie en burn- out. Vitamine D maken we niet zelf aan. Dat doen we alleen onderhuids door het zonlicht. Dat verklaart meteen de zogenaamde winter- en voorjaarsdepressies die vooral ontstaan aan het einde van de winter en bij het begin van de lente.


De juiste vitaminen en mineralen voor een probleemloze zwangerschap

Dat je tijdens je zwangerschap voor twee moet eten is niet waar. Dat je in deze periode meer nood hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen is wel wetenschappelijk bewezen. Voor een vlotte zwangerschap en een gezonde baby doe je er goed aan daar rekening mee te houden.


Vitamine B11 of foliumzuur

Deze vitamine is onmisbaar voor vrouwen die zwanger zijn of dat zo vlug mogelijk willen worden. Foliumzuur is ook belangrijk voor je ongeboren baby. Het voorkomt vroeggeboorten en ernstige afwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip. Je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) foliumzuur haal je onmogelijk uit je voeding. Dat moet je dus aanvullen met een voedingssupplement. Start met het slikken van een voedingssupplement foliumzuur van zodra jullie besloten om zwanger te worden.

 • Voeding rijk aan vitamine B11 of foliumzuur: je vindt foliumzuur in beperkte mate in alle soorten volkorenbrood, in volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst. Maar even goed in   aardappelen, in alle verse groenten, in vlees en in zuivelproducten


Tekort aan ijzer oorzaak van bloedarmoede 


Velen hebben een tekort aan ijzer als gevolg van een ongezond eetpatroon met te veel suikers en vetten. Heb je bij het begin van je zwangerschap last van een tekort aan dit mineraal?  Dan is het slikken van een voedingssupplement een goed idee. Je ijzervoorraad aanvullen met een gezond en natuurlijk eetpatroon is uiteraard ook een oplossing. Tegen de tijd dat je voorraad ijzer is aangevuld, kan het echter te laat zijn. Het duurt dan echter relatief lang voor je voorraad ijzer is aangevuld. Dat is vaak oorzaak van ernstige bloedarmoede, waardoor je ongeboren baby te weinig zuurstof krijgt

 • Voeding rijk aan ijzer: vooral rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli, sperziebonen en groenten zijn belangrijke bronnen van ijzer

Omega 3 vetzuren


Tijdens hun zwangerschap hebben vrouwen niet alleen een grotere behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen, maar ook aan gezonde vetten, vooral visvetzuren EPA en DHA. Dit soort vetzuren hebben niet alleen een positieve invloed op allerlei ontstekingsziekten, op hart- en vaatziekten en op diabetes. Ze kunnen ook vroeggeboorten voorkomen. Zelf kunnen we geen vetzuren aanmaken. We moeten ze dus uit onze dagelijkse voeding halen. Dat kunnen we wel ondersteunen met een voedingssupplement.

 • Voeding rijk aan omega 3 vetzuren:  vooral verse vis en in alle schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters, krab en garnalen) zijn belangrijke bronnen van omega 3 vetzuren

Multivitaminen tegen ochtendmisselijkheid


Heb je tijdens je zwangerschap regelmatig last van ochtendmisselijkheid, of van andere vervelende ongemakken? Kies dan voor een multivitamine preparaat speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen. Doe dit nooit op eigen initiatief maar steeds in samenspraak met je gynaecoloog.

Vitamine D Deze vitamine is voor iedereen van ons belangrijk, maar zeker voor vrouwen tijdens de zwangerschap. Deze vitamine helpt ons om calcium makkelijker op te nemen. Dit mineraal is belangrijk voor sterke botten bij je baby. Vitamine D maken we zelf niet aan. Dat doen we wél onderhuids onder invloed van het zonlicht. Kleine hoeveelheden vitamine D vinden we ook in vette vis en melkproducten zoals in onbewerkte natuuryoghurt zonder toevoegingen, in Griekse yoghurt, kwark en in skyr.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Textweb
Aantal keer gelezen: 3044x
Toegevoegd: 13-08-2021 15:38
Gewijzigd: 16-08-2021 16:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!