gezonde vetten

Vetrijk eten is gezonder dan je denkt

gezonde vettenVetrijk eten is heel gezond, veel gezonder dan menigeen denkt. Vet heeft als eerste eigenschap dat het je een verzadigd gevoel geeft. Dit komt doordat het vrij lang in de maag blijft zitten. Ons lichaam is in staat om vetten te verteren. Het gebruikt het onder meer voor de verbranding, om energie mee op te wekken als het ware. In menselijke ontlasting is dan ook geen vet aanwezig, als het goed is..

Functies van vet

Het menselijk lichaam kan niet zonder goede vetten. Zo zijn de gezonde vetten noodzakelijk om bijvoorbeeld vitaminen op te nemen, de zogenoemde vetoplosbare vitamines. Bekende vitamines die alleen opneembaar zijn door het lichaam met behulp van vet zijn vitamine A, D, E en tenslotte vitamine K.

Broccoli en spruitjes alleen gezond met vet

Broccoli en spruitjes staan bekend als zeer gezonde voedingsmiddelen. Wat echter veel mensen niet weten is dat de vitamine K, die in deze voedingsmiddelen zit, niet wordt opgenomen indien men er niet een beetje vet bij neemt. Dit mag ook olie zijn, zoals olijfolie. En deze vitamine K is broodnodig voor ons lichaam, want alleen met voldoende van deze vitamine kan calcium opgeslagen worden in onder andere onze botten. Een tekort van deze vitamine veroorzaakt onder meer op termijn osteoporose.

Hormoon- en enzymen productie

Ook zijn gezonde vetten noodzakelijk voor de aanmaak van allerlei belangrijke, onmisbare hormonen en ook enzymen. Eet je vetarm, dan krijg je vroeg of laat spijsverteringsproblemen. Ook belangrijke hormonen zoals het mannelijke hormoon testosteron wordt minder aangemaakt, waardoor het lustgevoel (of te wel: minder zin in seks) vermindert. Heb je minder zin in seks? Dan eet je misschien te weinig goede vetten.

Daarnaast zijn goede vetten essentieel om stoffen in onze voeding te kunnen emulgeren. Emulgeren is een duur woord voor oplossen in water. Emulgators zijn nodig om voedsel optimaal te verteren. Hieronder bespreken we enkele natuurlijke voedingsproducten die gezonde vetten bevatten. Maar allereerst nog even informatie over lecithine, een stof die in natuurlijke vetten voorkomt.

Lecithine, wat is dat?

Gezonde vetten zijn verzadigde en onverzadigde vetten zoals roomboter, vis, olijfolie en vetten die voorkomen in noten en zaden. In goede vetten zit lecithine. Deze stof is onmisbaar en zorgt voor overdracht van prikkels tussen menselijke cellen onderling. Overigens komen de onverzadigde vetten in bijna alle gevallen alleen voor in plantaardige oliën (olijfolie) en verzadigde vetten in dierlijke producten (roomboter, vis). Vet is per definitie dus gezond. De grootste boosdoener voor allerlei ziekten en aandoeningen zijn de zogenoemde transvetten. Meer informatie daarover mogelijk in een ander artikel.

Het speelt een belangrijke rol bij het geheugen. Lecithine is een onmisbare schakel in ons lichaam, want het speelt ook een rol bij het vervoer van vet in het bloed. Daarnaast zorgt Licithine voor de afbraak van cholesterol en kunnen met deze stof groeihormonen worden aangemaakt.

Voedingsproducten die gezond zijn omdat ze goede vetten bevatten

  • Eieren

We kunnen er niet genoeg van eten: Eieren! Het eiwit zelf heeft het lichaam ook nodig, want het dient als bouwstof voor onze cellen en regels onder meer het hormoonhuishouden van ons lichaam. Maar het eigeel (eidooier) is het belangrijkste onderdeel van het ei. Deze beschikken namelijk over gezonde voedingsstoffen. Een ei bevat op zichzelf al veel vitaminen.

Denk aan vitamine B6, B12, A, D, E en ook vitamine K2 en tevens mineralen zoals magnesium. Echter ook veel goede vetten waaronder omega 3 vetzuren en cholesterol. Cholesterol heeft het lichaam nodig maar maakt het ook zelf aan.Biologische eieren

Let op: Let altijd op de kwaliteit van eieren. Dit is erg belangrijk. Zo koop je het beste eieren die biologisch zijn. De kippen krijgen namelijk voer van de beste kwaliteit en ook nog eens voldoende beweging. Biologische eieren zijn niet veel duurder dan niet-biologische eieren.

  • Zalm en dan vooral wilde zalm!

Eet minimaal eens per week wilde zalm. In wilde zalm zitten zeer goede vetten waaronder omega 3 vetten. Dit soort vet moet de mens uit voeding halen aangezien het lichaam dit niet zelf aanmaakt. Naast omega 3 bevat zalm ook omega 6 vetzuren. Gewone zalm, dus vissen die worden gekweekt, zijn weliswaar ook gezond maar bevatten van nature veel minder van deze vetten. Naast omega vetzuren bevat wilde zalm ook vitamine D, B6, B12 en eiwitten.

Zie zalm als aanvulling

Zalm is duur, wilde zalm al helemaal. Zoals we hiervoor al schreven kan je met 1 portie wilde zalm per week al vooruit. Je kan dit eventueel afwisselen met een andere vette, gezonde vissoort zoals makreel of haring, die ook allerlei gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Daarnaast is het natuurlijk zeer wenselijk dat de zeeën niet leeg worden gevist. Overdrijf dus niet met je visconsumptie.

  • Noten en zaden

Gooi die chips weg en andere ongezonde, gefabriceerde voeding. Heb je eens lekkere trek? Neem dan een handjevol noten of zaden. Noten zijn zeer gezond en nog lekker ook. Koop bij voorkeur ongebrande noten. Deze zijn schadelijk. Koop dus onbewerkte, zoutloze noten en je krijgt gezonde vetten, mineralen en vitaminen binnen!

  • Avocado’s zijn superfoods

Tenslotte de avocado's dan. Veel mensen noemen dit fruit ook wel een superfood, aangezien er veel goede vetzuren in zitten. Zo zitten in avocado's omega 3 en omega 9 vetzuren en allerlei vitaminen. Dit zijn vitaminen zoals vitamine A, B, C, E en B11. Verwerk avocado's bijvoorbeeld in je groene smoothie of gewoon door een salade.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 6239x
Toegevoegd: 10-12-2015 23:19
Gewijzigd: 11-12-2015 22:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!