Zelf brood en baksels maken: de voordelen

Zelf brood en baksels maken: de voordelen

Zelf brood en baksels maken: de voordelenWil jij de lekkerste broden en baksels zelf maken? Tegenwoordig is dat zeker een trend, om je eigen voedsel te maken. In dit artikel geven wij jou tips en handvaten waarmee jij aan de slag kunt gaan. Zo maak jij de lekkerste producten, zoals broden, pannenkoeken, taarten en cakes helemaal zelf! Benieuwd? Lees dan snel verder.

Het maken van broden, koeken en taarten

Het zelf maken van broden, koeken en taarten zorgt voor een voldaan gevoel. Daarnaast is het voor veel mensen ook een hobby om bezig te zijn met voeding en het zelf maken hiervan. Je wordt bewust van het product wat je eet en weet precies wat je allemaal in de voeding hebt gestopt. Bij het brood weet je precies hoeveel zout het bevat en dat er geen gekke toegevoegde producten zijn.
Ook bij koeken en taart is dit het geval. Je kunt heerlijke lekkernijen maken, zonder dat er veel E-nummers aan toegevoegd worden. Je bepaalt zelf de hoeveelheid suiker, zout en kleurstoffen voor een bepaald baksel. Geef jezelf de bevredigende activiteit om zelf met eten bezig te zijn en je zult een enorm verschil ervaren in de beleving van voedsel.

Het lekkerste meel haal je bij de molen

Onze eerste tip is om je producten bij de molen te halen. Hier vind je meel en bloem voor allerlei soorten brood, pannenkoeken en baksels. Waarom je voor producten van de molen wilt kiezen? Wij geven je een aantal voorbeelden.

 1. De versheid – het meel wordt in de molen gemaakt, waardoor het veel verser is dan wat er in de supermarkt wordt verkocht. Hierdoor behoudt het meer voedingswaarden, wat weer gezonder voor jouw lichaam is.
 2. De kwaliteit – de traditionele maaltechnieken van vroeger in combinatie met de kwalitatieve graansoorten bij de molen zorgen voor een hoge kwaliteit. Hierdoor ervaar jij een vollere smaak en een beter textuur van het product.
 3. De variatie – in de supermarkt vind je vaak één of twee soorten meel. In de molen vind je er veel meer. Aangezien zij ook tarwemeel, volkorenmeel, roggemeel, speltmeel, maïsmeel en nog veel meer aanbieden kun jij experimenteren met smaken en gerechten.
 4. Je helpt de lokale bedrijven – de molen komt rond van de verdiensten vanuit de buurt. Mede hierdoor is het uiterst belangrijk dat mensen producten bij de molen blijven halen. De traditionele ambacht in combinatie met de landbouwpraktijken moet behouden blijven, en dat kunnen wij voor elkaar krijgen door producten bij de molen te halen.
 5. Betrouwbaar product – je weet bij de molen vaak de herkomst van het product. Bij de supermarkt is dit altijd nog afwachten. Je kunt de molenaar vragen stellen over het meel en het productieproces. Hierdoor kun jij een bewuste beslissing nemen over wat jij aanschaft.

Al deze redenen zorgen ervoor dat jij je meel en bloem het beste bij de molen kunt halen. Hiermee krijg jij de lekkerste producten en kun jij het brood precies op smaak krijgen zoals jij dat wilt.


Waarom je eigen brood en baksels maken?

Hierboven hebben wij al een aantal voorbeelden genoemd van de voordelen van het meel van de molen. Maar waarom zou je eigenlijk je eigen brood en baksels willen maken? Zeker wanneer jij van jezelf geen enorme bakster bent kan dit een vraag zijn die door je hoofd gaat. Ook hiervoor geven wij jou weer een aantal redenen.

 1. De versheid– de producten die je zelf maakt zijn zo vers, dat je het nergens anders zo vers kunt krijgen. Denk hierbij aan brood wat nog een beetje warm is wanneer je het opeet en de lekkerste baksels die je deels warm nog kunt opeten.
 2. De smaak – zelfgebakken brood is voller van smaak dan brood uit de supermarkt. Aangezien jij zelf aan het experimenteren bent met smaken kun jij je brood en baksels precies op smaak krijgen zoals jij dat lekker vindt. Nog een leuk voordeel? Je huis ruikt heerlijk naar baksels wanneer jij je bakkunsten hebt laten zien.
 3. Controle – ook hier geldt dat jij zelf weet welke producten jij in het baksel of het brood hebt gestopt. Dit is ideaal voor een gezonde leefstijl of wanneer jij een bepaalde allergie hebt.
 4. Gezondheidsvoordelen – hoogwaardige ingrediënten bevatten veel voedingsstoffen, denk hierbij aan volkorenmeel, zaden, noten en antioxidanten. Doordat je weet wat je erin stopt weet je ook welke voedingsstoffen je binnen krijgt.
 5. Voldoening – je eigen eten maken geeft veel voldoening. Daarbij kun jij je eigen creativiteit kwijt, wanneer jij hier zin in hebt. Zie je een recept en denk jij dat je eigen draai eraan geven nog lekkerder zal zijn? Probeer het uit! Lukt het niet, dan heb je alsnog een zelfgemaakt recept wat je ook voldoening geeft.
 6. Kosten besparen – jazeker, het maken van je eigen brood en baksels is voordeliger dan het kopen in de supermarkt. Zeker wanneer je de voorraad groot inslaat zit er zeker een voordeel aan qua kosten. Heb je teveel brood in één keer gemaakt? Geen probleem. Je kunt het gewoon invriezen en op een later moment opeten. Ook dit bespaart je geld op de lange termijn.

Verder is het gezond voor je lichaam als je geest om bezig te zijn met bakken. Het is een natuurlijke manier voor mensen om bezig te zijn met voeding. Geef jezelf de ruimte om te bakken, om je creativiteit erin kwijt te kunnen en om de smaak te krijgen zoals jij het lekker vindt.

Zorg voor verse ingrediënten

Naast meel is het ook belangrijk dat de overige ingrediënten die je voor een recept nodig hebt vers zijn. Hiermee zorg je ervoor dat de smaken allemaal van hoogwaardige kwaliteit zijn. Heb je een taart gebakken en wil je daar fruit op plaatsen? Zorg dan voor vers fruit van de groenteman of van de markt. Deze zijn vaak lekkerder van smaak dan de producten uit de supermarkt. Vers zorgt voor een overheerlijke smaak.

Proef je baksels met de leukste mensen

Wat je ook hebt gebakken en gemaakt, het smaakt nog lekkerder wanneer jij dit kunt delen met de leukste mensen om je heen. Geniet van de volle smaken en de versheid van je zelfgemaakte brood en baksel. We hopen dat je wat gehad hebt aan de tips in ons artikel. Wat je ook voor baksel maakt, wanneer jij dit met liefde en passie doet zul jij altijd een voldaan gevoel krijgen.
Online kun je super veel recepten vinden, voor zowel beginners als gevorderde bakkers. Hierdoor kun jij blijven experimenteren met nieuwe producten en kun jij heerlijk genieten van de lekkerste smaken, gewoon bij jou thuis. Bij de molen vind jij wat je zoekt op het gebied van meel en bloem. Zeker een aanrader om de lokale molen te ondersteunen en er zelf ook beter van te worden. Veel bakplezier!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: molenmulderpot
Aantal keer gelezen: 503x
Toegevoegd: 26-06-2023 16:28
Gewijzigd: 28-06-2023 09:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!