gezonde voeding

Verbeter je stoelgang met laxerende voeding

gezonde voedingHeb je last van verstopping en wil je hier iets aan doen? Obstipatie ontstaat meesal als gevolg van verkeerde voeding. Als je echter kies voor de juiste voeding, kan dit de verstopping vermindering. In dit artikel vertellen we je meer over laxerende voeding en geven we een lijst met de voedingsmiddelen die laxerend werken.

Wanneer spreken we van verstopping?

Als er sprake is van verstopping, kost het je moeite om de ontlasting naar buiten te werken. Daarbij ziet de ontlasting eruit als konijnenkeutels of een ingedroogd worstje, droog en keutelig. Je ontlasting wordt bij verstopping droog en keutelig, omdat het te lang in je lichaam blijft zitten. Hierdoor wordt er teveel vocht aan de ontlasting onttrokken.

Aangezien het met een verstopping moeilijker is om ontlasting te hebben, kan het zijn dat je maar eens in een flinke tijd ontlasting hebt. Toch hoeft het niet te betekenen dat het dagen duurt tot je volgende ontlasting; het kan ook zo zijn dat je dagelijks ontlasting hebt en toch last hebt van verstopping. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je maar eens in de drie dagen ontlasting hebt, terwijl je geen last hebt van verstopping.

Wat kun je doen tegen verstopping?

Om de verstopping te verminderingen kun je gebruikmaken van laxeermiddelen. Deze middelen jagen de voedselbrij door je darmen. Dit wordt echter op een onnatuurlijke manier gedaan en het zorgt ervoor dat je darmen op een gegeven moment de voedselbrij helemaal niet meer zelf kunnen verwerken. Daardoor werken laxeermiddelen verslavend. Verder is het ook zo dat deze middelen ervoor zorgen dat de darmen voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen, waardoor er een tekort aan deze voedingsstoffen kan ontstaan in je lichaam.

Een betere oplossing voor verstopping is het eten van laxerende voeding. Dit is natuurlijk en kun je niet vergelijken met laxeermiddelen. Ook is het effect van laxerende voeding minder heftig. Daarbij ontstaat een verstopping vaak door verkeerde voeding en op deze manier pak je dus eigenlijk de oorzaak aan. Hieronder lees je welke voedingsmiddelen een laxerende werking hebben.

Fruit

Er zijn verschillende fruitsoorten die een goede werking hebben op de darmen. Fruit bevat veel vezels en vezels hebben een positief effect op de spijsvertering en de stoelgang. Daarbij zijn er bepaalde fruitsoorten die een extra gunstig effect hebben op de darmen, zoals bananen, appels, meloenen en verschillende sooorten bessen. Deze fruitsoorten bevatten namelijk veel vloeistoffen en het lichaam kan hierdoor gemakkelijker gifstoffen wegspoelen. Een ander voordeel is dat deze fruitsoorten zeer gemakkelijk te verteren zijn.

Verder zijn pruimen een bekend natuurlijk laxeeermiddel. Deze vruchten zijn rijk aan vezels en anti-oxidanten, maar ze geven daarnaast ook goede bacterieën af in de darmen. Ook citrusvruchten - zoals sinaasappels, citroenen en limoenen - vallen zeker onder de laxerende voeding. Naast de vezels die deze fruitsoorten bevatten, helpen ze het lichaam net als de eerder genoemde fruitsoorten met het wegspoelen van gifstoffen. Ook bevatten alle fruitsoorten die we hier hebben genoemd vitamine C en dit valt onder de beste detox vitamines. Het zorgt er namelijk voor dat gifstoffen in het lichaam worden omgevormd in verteerbare stoffen.

Groenten

Naast fruit bevatten ook groenten veel vezels en vitamines. Het is het beste om de groenten rauw te eten of alleen even licht te wokken met wat olijfolie. Op die manier blijven de voedingsstoffen het best behouden. Wortels zijn bijvoorbeeld heel goed, omdat de pectine in deze groenten bepaalde stoffen aan de stoelgang toevoegen. Deze stoffen zorgen ervoor dat het samentrekken van de darmen wordt gestimuleerd. Een andere groente die valt onder laxerende voeding is knoflook. Knoflook bevat namelijk grote hoeveelheden selenium en allicine. Deze stoffen helpen bij het reinigen van de lever. Ook zorgt knoflook ervoor dat er bepaalde enzymen worden geactiveerd in de lever, waarmee het lichaam gemakkelijker gifstoffen kan wegspoelen.

Ook broccoli en bloemkool stimuleren de productie van bepaalde enzymen in de lever. Dit komt doordat deze groenten de hoeveelheid glucosinolaat in je lichaam verhogen. De enzymen die hierdoor in de lever worden geactiveerd helpen bij het wegspoelen van gifstoffen en hierdoor wordt ook het risico op kanker verlaagd. Daarnaast kunnen ook andere koolsoorten goed helpen bij verstopping.

Als laxerende voeding kun je ook kiezen voor tomaten. Deze groenten bevatten enorm veel vezels en vitamines (waaronder vitamine C). Het is ook een goed idee om uien aan je voedingspatroon toe te voegen. Niet alleen omdat het vezels en potassium bevat, maar ook omdat het helpt om zware metalen uit het lichaam te verwijderen. Verder zijn bladrijke groene groenten een verstandige keuze. Ze bevatten veel vezels, vitamine C en andere voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op je verteringsstelsel.

Olie

Er zijn verschillende olieën die vallen onder de laxerende voeding, omdat deze olieën helpen om je lichaam te ontgiften. Omega 3 olieën zijn bijvoorbeeld zeer effectief bij verstopping. Deze olieën maken de darmwanden zachter, waardoor gifstoffen gemakkelijker kunnen worden weggespoeld en het lichaam kunnen verlaten. Enkele voorbeelden van omega 3 olieën zijn olijfolie, lijnzaadolie en hennepolie. Verder kan kokosolie ook goed helpen bij verstopping. Deze olie verbetert namelijk de functie van de darmen en vermindert ontstekingen.

Zaden, noten en peulvruchten

Rauwe zaden en noten kunnen ook een positief effect hebben als je last hebt van verstopping. Ze zijn namelijk hoog in vezels en gemakkelijk verteerbaar. Ook bevatten deze voedingsmiddelen veel andere voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Het is heel goed om bijvoorbeeld lijnzaad, hennepzaden, pompoenzaden, walnoten en amanden aan je voeding toe te voegen. Verder zijn peulvruchten ook goed voor de vertering. Ze bevatten veel goede vezels en weinig vet en cholesterol.

Kruiden

Er zijn verschillende kruiden die verstopping kunnen verminderen. Je kunt deze kruiden toevoegen aan verschillende maaltijden of je kunt hier thee mee maken. Cayennepeper, geelwortel en gember zijn enkele kruiden die de vertering stimuleren. Cayennepeper stimuleert daarnaast oook de productie van maagzuur en bepaalde enzymen. Geelwortel helpt bij het ontgiften van de lever en gember wordt gezien als een van de beste kruiden voor het behouden van een regelmatige stoelgang.

Overig

Een ander voorbeeld van laxerende voeding is appel cider azijn. Dit is een van de beste natuurlijke laxeeermiddelen. Het bevordert de darmactiviteit en zorgt er zo voor dat gifstoffen sneller het lichaam verlaten. Daarnaast kan het drinken van vers aloe vera sap zeer effectief zijn bij verstopping, omdat het enorm veel gezonde voedingsstoffen bevat. Naast laxerende voeding is het ook belangrijk om te letten op je vochtinname. Probeer dageljks minstens 2 liter water te drinken, zodat je lichaam zichzelf kan schoonspoelen en gifstoffen sneller het lichaam verlaten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3159x
Toegevoegd: 21-11-2016 13:11
Gewijzigd: 12-12-2016 22:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!