Krill olie capsules

Krill olie: wat is het en wat zijn de voordelen?

Krill olie capsulesVeel mensen weten wel dat het belangrijk is om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Dit kunnen we uit onze voeding halen, maar het is nog beter om onze voeding aan te passen met een voedingssupplement. Jarenlang werd gedacht dat visolie de beste optie was, maar het blijkt dat krill olie meer voordelen biedt. In dit artikel vertellen we je wat krill olie is en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is krill olie?

Krill olie wordt gemaakt van de zogenaamde Krill. Dit is een klein garnaalachtig diertje dat in de wateren rondom Antarctica leeft en een lengte heeft van maximaal vijf centimeter. Er wordt geschat dat er minimaal 500 miljoen ton Krills in de zeeën leven en jaarlijks wordt er nu gemiddeld 100.000 ton gevangen om krill olie te produeren. De meeste vissoorten zijn tegenwoordig bedreigd met uitsterven als gevolg van overbevissing. Voor de Krill is het gevaar op overbevissing op dit moment zeer klein, omdat er zoveel van deze diertjes in de zeeën leven.

In Oosterse landen wordt de Krill al sinds jaar en dag gegeten en sinds enkele jaren wordt het daar nu ook gebruikt als voedingssupplement in de vorm van krill olie. In deze olie zit een enorme hoeveelheid omega-3 vetzuren en het bevat eveneens andere stoffen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Helaas is krill olie in Europa nog niet zo heel bekend, maar naar verwachting gaat het de aankomende jaren wel steeds populairder worden.

Wat zijn de voordelen van krill olie ten opzichte van visolie?

Krill olie levert dus meer omega-3 vetzuren dan visolie. Je zou dan denken dat het niet per se nodig is om krill olie aan te schaffen, omdat je ook gewoon meer visolie kunt nemen. Er is echter ook een belangrijk verschil in het soort omega-3 vetzuren. De omega 3 vetzuren in visolie zijn triglyceriden en deze stoffen hebben iets weg van cholesterol. Triglyceriden zweven eigenlijk door je bloedbaan. In krill olie zitten omega 3 vetzuren die we ook wel fosfolipiden noemen en deze stoffen komen in de celwanden in het gehele lichaam voor. Hierdoor worden deze vetzuren veel efficiënter opgenomen door de wand van de darmen. Daarnaast zijn fosfolipiden ook nuttig voor de constructie, de bescherming en het functioneren van de lichaamscellen.

Verder bevat krill olie naast omega-3 vetzuren ook verschillende antioxidanten (vitamine A, D en E, bètacaroteen, astaxanthine en canthaxanthine) die helpen om ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Deze antioxidanten zorgen er ook voor dat de krill olie niet kan oxideren. Visolie kan op den duur wel oxideren (na teveel blootstelling aan zuurstof) en hierdoor worden de omega-3 vetzuren inactief gemaakt.

Het laatste voordeel van krill olie ten opzichte van visolie is dat deze olie minder zware metalen of antibiotica bevat. Een groot deel van de vissen die voor de productie van visolie worden gebruikt leven rondom China en in dit water zijn verschillende zware metalen aanwezig in grote hoeveelheden. Het komt ook voor  dat de visolie wordt gemaakt van kweekvissen die in veel gevallen zijn behandeld met antibiotica.De kleine garnaaltjes waarvan krill olie wordt gemaakt leven daarentegen in de zeeën rondom Antarctica en dit zijn de schoonste zeeën op de hele wereld.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

De omega-3 vetzuren en de antioxidanten in krill olie brengen diverse gezondsheidsvoordelen met zich mee. Hieronder vind je een lijstje met de voordelen van krill olie:

  • Houdt het cholesterolniveau in balans;
  • Laat de celdeling efficiënter en gezonder verlopen;
  • Heeft een positieve invloed op de botten en gewrichten;
  • Bevordert cognitieve functies en de communicatie tussen hersencellen;
  • Helpt bij premenstruele pijn en spanningen;
  • Vertraagt het verouderingsproces;
  • Gaat depressiviteit tegen.
Omega-3 in krill olie
Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat omega-3 een belangrijke stof is voor ons lichaam. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Ten eerste heeft omega-3 een positieve invloed op het groeiproces, omdat het helpt om de voedingsstoffen die hiervoor nodig zijn efficiënter te gebruiken. Een andere groot voordeel van de vetzuren is dat ze de bloedcirculatie stimuleren en eveneens een stofje afbreken dat verantwoordelijk is voor de productie van bloedpropjes. Ook vermindert omega-3 de niveaus van ongezonde vetten in ons bloed, waardoor het risico op een hartaanval lager wordt.
 
De stoffen in omega-3 vetzuren kunnen eveneens verschillende ontstekingen in ons lichaam voorkomen. Ook heeft het een positieve invloed op ons immuunsysteem, doordat het de witte bloedcellen activeert en de celmembramen van de lichaamscellen versterkkt. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de vetzuren de kans op darm-, borst- en prostaatkanker kunnen verlagen.
 
Een opmerkelijk voordeel van omega-3 vetzuren is dat het de werking van de hersenen kan verbeteren en door voldoende omega-3 binnen te krijgen zou zelfs je IQ hoger kunnen worden. De kans op geheugenverlies wordt ook minder, als je ervoor zorgt dat je genoeg omega-3 binnenkrijgt. Het kan er zelfs voor zorgen dat de kans op bijvoorbeeld dementie, Alzheimer en Parkinson lager wordt. Verder wordt de productie van verschillende stress hormonen worden beperkt door omega-3 vetzuren en de productie van serotine (een stofje dat je stemmingen reguleert) verhogen. 
 
Wil je gewicht verliezen? In dat geval kan krill olie als aanvulling op je voedingspatroon hierbij helpen. Er is namelijk aangetoond dat de vetverbranding wordt gestimuleerd door omega-3 vetzuren. Daarnaast remt het de vetopslag-genen. Je lichaam zal sneller slechte opgeslagen vetten gaan verbranden, als je meer vetten binnenkrijgt. Het is dan uiteraard wel de bedoeling dat je kiest voor de goede vetten, zoals omega-3 vetzuren. Verwacht ook niet om direct kilo's te verliezen door het gebruik van krill olie, maar het kan je wel een steuntje in de rug geven.
 
Als laatste kan omega-3 ook helpen om het verouderingsproces tegen te gaan. De elasticiteit en soepelheid van de huid worden door het nuttigen van voldoende omega-3 vetzuren namelijk beter behouden. Ook is het zo dat omega-3 de negatieve invloed van UV-straling kan tegengaan, waardoor de beschadigingen van de huid als gevolg van blootstelling aan de zon worden verminderd.

Antioxidanten in krill olie

Zoals we hierboven al noemden bevat krill olie verschillende antioxidanten. Een van de krachtigste antioxidanten in visolie is astaxanthine. Deze antioxidant neutraliseert de vrije radicalen in ons lichaam. De vrije radicalen vallen onze lichaamscellen aan en beschadigen daarnaast ook bepaalde stoffen als collageen en elastine. Door deze beschadigingen wordt de structuur en de elasticiteit van de huid verminderd en krijgen we uiteindelijk een verslapte huid en rimpels. Doordat astaxanthine deze vrije radicalen tegen gaat, vertraagt deze antioxidant het verouderingsproces.

Daarnaast bevat krill olie ook vitamine A. Deze vitamine zorgt ervoor dat ons lichaam wordt ontgift en dat de huid in een goede conditie blijft. Ook heeft vitamine A een positieve invloed op ons gezichtsvermogen en het verbetert ons immuunsysteem.

De vitamine D in krill olie zorgt ervoor dat de opname en de verwerking van de mineralen fosfor en calcium wordt verbeterd. Deze mineralen heeft ons lichaam nodig voor de gezondheid van onze botten en tanden. Om die reden is krill olie ook heel goed om de conditie van onze botten en tanden te verbeteren

Hoe gebruik je krill olie?

Krill olie kun je kopen als voedingssupplement en dan meestal in de vorm van capsules. Voor het beste resultaat dien je ongeveer 1000 tot 2000 milligram per dag in te nemen. Begin echter niet direct met deze dosis, omdat je maag hieraan moet wennen. De eerste resultaten zijn meestal merkbaar na ongeveer vijf weken. Je kunt de krill olie gewoon combineren met andere voedingssupplementen zonder dat er bijwerkingen ontstaan of de werkzaamheid van een van de supplementen afneemt.

Over het algemeen heeft het innemen van krill olie geen bijwerkingen. Er is echter nog niet veel onderzoek naar gedaan, dus houd altijd zelf in de gaten hoe je lichaam erop reageert. Wel is uit onderzoek gebleken dat krill olie een negatieve invloed kan hebben op bloedverdunnende medicatie. Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kun je er dus beter voor kiezen om geen krill olie in te nemen. Ook zal het voor een arts lastiger zijn om de juiste hoeveelheid bloedverdunners vast te stellen, als je zomaar veel meer omega-3 vetzuren binnenkrijgt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3531x
Toegevoegd: 25-04-2016 13:04
Gewijzigd: 12-05-2016 00:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!