Alles wat je moet weten over het nemen van supplementen.

Alles wat je moet weten over het nemen van supplementen

Alles wat je moet weten over het nemen van supplementen. Je hebt ongetwijfeld al eens op de radio of op televisie een reclame gehoord over supplementen. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op het belang van het al dan niet nemen van supplementen.

Wat zijn aminozuren?

Wanneer je het hebt over supplementen, moet je het ook hebben over aminozuren. De term aminozuren, en wat het juist betekent, is veel minder bekend bij het grote publiek. Toch mag je het belang van aminozuren zeker niet onderschatten. Aminozuren zijn eigenlijk de deeltjes die samen eiwitten vormen. Zoals je weet is het innemen van voldoende eiwitten tijdens je eten belangrijk om te kunnen blijven functioneren. Concreet zijn er meer dan twintig verschillende aminozuren die je kan opsplitsen in drie verschillende categorieën.

 

De eerste categorie zijn de niet-essentiële aminozuren die door je lichaam worden aangemaakt en waar je dus zelf niets speciaal voor moet doen. De tweede categorie zijn de semi-essentiële aminozuren. Deze zuren worden ook door je lichaam aangemaakt, maar in sommige gevallen worden ze niet voldoende aangemaakt. Het tekort aan deze aminozuren moet je uit voeding halen. De derde en laatste categorie zijn de essentiële aminozuren. Deze worden helemaal niet door je eigen lichaam aangemaakt en moeten dus volledig uit voeding worden opgenomen.

 

Om voldoende aminozuren op te nemen, is het natuurlijk belangrijk dat je ook een gevarieerd voedingspatroon hebt. Enkele tips hiervoor worden nog later in dit artikel gedeeld. Als er een tekort aan aminozuren optreedt, kiest je lichaam ervoor om de spiereiwitten aan te spreken. Deze eiwitten worden op hun beurt omgezet in glutamine. Het grootste nadeel hiervan is dat er een afbraak van je spieren plaatsvindt wat ook een effect heeft op je weerstand. Je huid wordt slapper en krijgt minder energie. Hierdoor word je onvermijdelijk vatbaarder voor ziektes.

 

Symptomen van een tekort aan aminozuren zijn onder meer haarverlies of het haar dat dunner wordt. Daarnaast kunnen je nagels sneller breken of scheuren. In sommige gevallen kunnen zelfs je cognitieve functies verminderen. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is een slechter geheugen. Om het tekort aan aminozuren te beperken, kan je ervoor kiezen om supplementen in te nemen. Op supplementenspecialist.nl vind je heel wat mogelijkheden om supplementen bij te nemen.

Moet iedereen supplementen nemen?

Niet iedereen is verplicht om extra supplementen in te nemen. Wanneer je merkt dat je je niet goed voelt, maak je als eerste stap best een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan bloed afnemen en kan aan de hand van de uitslag bekijken of het aangewezen is om extra supplementen in te nemen. Belangrijk om te weten is dat het ook aan te raden is om enkel de supplementen in te nemen die de dokter je voorschrijft. Het heeft geen nut om extra supplementen of vitaminen in te nemen waarvan je eigenlijk geen tekort hebt. Integendeel, het kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid en op langere termijn kan het tot ziektes leiden. Een teveel aan vitamine D kan bijvoorbeeld tot diarree leiden. Andere vitaminen zorgen dan weer voor kalkafzettingen in je lichaam. Je hoeft je geen zorgen te maken om een teveel aan vitaminen door uitsluitend je voeding. Pas wanneer je extra supplementen inneemt, kan je een teveel veroorzaken.

 

Sommige sporters met een specifiek doel kiezen er ook voor om supplementen te nemen. Een van de bekende supplementen is in dit geval creatine. Het zorgt ervoor dat je spieren meer energie krijgen, waardoor je langer en intensiever kan sporten. Ook hier is een gematigd gebruik aan te raden. Hoe meer supplementen je neemt als sporter, hoe meer risico je ook loopt om afhankelijk te worden van deze supplementen, wat dan weer je sportprestaties kan beïnvloeden.

 

Indien je toch supplementen moet innemen, wordt er aangeraden om dit te doen tijdens of voor een maaltijd. In een maaltijd zitten namelijk bepaalde stoffen, zoals vet, die ervoor zorgen dat de bestanddelen van de supplementen veel sneller en beter worden opgenomen in je lichaam.

Tips voor een gevarieerd voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is een belangrijke schakel in heel je levensstijl. Wanneer je gevarieerd en gezond eet, is de kans erg klein dat je supplementen nodig zal hebben. Daarnaast is een dergelijk voedingspatroon ook belangrijk voor je spijsvertering. In je darmen zitten er ontelbaar veel bacteriën die belangrijk zijn voor de vertering van je voedsel, maar die ook stoffen uitscheiden die een groot effect kunnen hebben op je lichaam en je hersenen. Kort samengevat zorgt een eenzijdig eetpatroon ervoor dat ook steeds dezelfde bacteriën overleven in je darmen. Andere bacteriën die belangrijk kunnen zijn voor je lichaam overleven niet waardoor er een belangrijke schakel in je spijsvertering wegvalt. Op lange termijn kan dit ook zware gevolgen hebben voor je gezondheid.

 

Voor veel mensen is het echter moeilijk om een gevarieerd voedingspatroon op te stellen. Als je voltijds werkt en ook nog een gezin hebt waar je voor moet zorgen, is het soms moeilijk om gevarieerd en lang te koken. Toch zijn er een aantal kleine tips die ervoor zorgen dat je voldoende variatie in je maaltijden kan krijgen en op die manier ook voldoende vitaminen opneemt.

 

Een belangrijke tip is niet om meteen je volledige voedingspatroon om te gooien. Begin stap per stap om meer kans op slagen te hebben. Veel mensen hebben in de ochtend geen tijd om te ontbijten. Ze moeten op tijd naar hun werk vertrekken en moeten daarvoor nog de kinderen afzetten aan de schoolpoort. Toch is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt ervoor dat je met energie aan de dag kan beginnen. Te zware inspanningen zonder ontbijt kunnen er ook voor zorgen dat je een draaierig gevoel krijgt. Je ontbijt hoeft zeker niet uitgebreid te zijn. Neem wat yoghurt, fruit en noten en meng dit door elkaar en je hebt al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen.

 

Een andere tip is om je binnen je gekende maaltijden te variëren. Waar je altijd kiest voor gewone pasta, kan je dit af en toe eens vervangen door speltpasta of linzenpasta. Eet daarnaast seizoen groenten zodat je ook daar door het jaar voldoende in varieert. Probeer ook voldoende verschillende groenten per week te eten. Elke dag tomaten, komkommer en paprika is gezond, maar het zorgt er ook voor dat je steeds dezelfde voedingsstoffen opneemt. Een mogelijkheid is om elke week een gekende maaltijd te vervangen door een nieuwe maaltijd. Doe wat inspiratie op op het internet om ook nieuwe producten en gerechten te leren kennen.

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 450x
Toegevoegd: 05-07-2022 12:25
Gewijzigd: 06-07-2022 10:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!