Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Wat is de oorzaak van een slechte adem?Heb je wel eens een gesprek gevoerd met iemand die vreselijk uit zijn of haar mond stonk? Dat is natuurlijk heel naar, maar wat is hier nu precies de oorzaak van en wat kun je hieraan doen als jij hier last van hebt?

Veel mensen doen hun best om zichzelf en dus ook hun mond een beetje hygiënisch te houden. Toch hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat je net lekker in gesprek bent met een collega of vriend en dan opeens overrompeld wordt door een vreselijke walm van narigheid.

Zelf hebben de meesten dit niet eens door. Wanneer je zelf met een slechte adem rondloopt zul je er in eerste instantie ook vrij weinig van merken. Bovendien vinden mensen het over het algemeen onbeleefd om er een opmerking over te maken. Dan kun je er alleen nog maar achter komen of jij zelf uit je mond stinkt door even over je (schone) hand te likken, dit op te laten drogen en daaraan te ruiken.

Ben je negatief uit de test gekomen? Dan wil je hier natuurlijk iets aan doen. Om een slechte adem goed aan te kunnen pakken moet je eerst weten wat hier nu precies de oorzaak van is. Zo kun je het probleem bij de kern aanpakken en er daadwerkelijk iets aan doen.

Bacteriën

Een slechte adem wordt vaak geassocieerd met bacteriën in de mond. Daar onstaan er meer van naarmate de doorstroom van speeksel door je mond afneemt. Je zou zeggen dat wanneer we die volledig zouden kunnen bestrijden, we helemaal geen last meer zouden hebben van een stinkende adem. Het probleem hiervan is echter dat deze bacteriën ook nog bevorderende taken hebben.

De bacteriën in je mond helpen bij de allereerste fase van de spijsvertering. Ze helpen met het alvast afbreken van het voedsel, zodat de rest van je lichaam minder moeite heeft om te verteren. Speeksel voert deze bacteriën af en helpt bij het neutraliseren van zuren. Een gebrek aan speeksel kan dus ook een oorzaak zijn van een slechte adem.

Hoe kan er dan een gebrek aan speeksel ontstaan?

Dat kan een natuurlijke reden hebben, maar het kan ook zo zijn dat je uitgedroogd bent. Drink je wel genoeg? Het is heel belangrijk dat je minstens 2 liter water per dag binnen krijgt. Dat staat gelijk aan acht grote glazen.

Dat uitdroging van de mond een slechte adem veroorzaakt wordt bewezen door het feit dat bijna iedereen de dag wel begint met een ontzettende stank uit de mond. Vaak lig je de hele nacht met je mond open en komt er weinig vocht aan te pas. Wanneer je wakker wordt is het zaak om als eerste een groot glas water achterover te slaan. Dat heeft overigens meerdere voordelen dan alleen het bevorderen van je adem, maar dat weten de meesten wel.

Een slechte doorstroom van speeksel kan ook door verschillende medicijnen worden veroorzaakt. Alcohol, koffie en sigaretten zijn ook factoren die een rol spelen. Het voordeel hiervan is dat je deze nog kunt laten staan als je je adem belangrijker vindt dan een kleine opkikker of een stukje ontspanning.

Niet elke vorm van alcohol wordt ter ontspanning tot het lichaam genomen. Het is ook heel goed mogelijk dat je bijvoorbeeld een mondwater gebruikt die alcohol bevat. Nu kan een mondwater een tijdelijk fris effect hebben, maar op de langere termijn is het beter om het mondwater te laten staan.

De bacteriën waar we het over gehad hebben spelen een postieve rol in je spijsvertering, maar dat betekend niet dat ze hele dag in je mond hoeven rond te zwerven. Als je de geur die uit je mond komt wilt neutraliseren zul je ervoor moeten zorgen dat je minder van deze bacteriën in je mond hebt wanneer je niet aan het eten bent.

Het is bijvoorbeeld verstandig om na elke hoofdmaaltijd je tanden te poetsen. Drie maal per dag dus. Ook maakt hetgene dat je eet een groot verschil. Een appel bevordert de toename van bacteriën in de mond een stuk minder dan voedsel met een hoog proteïne gehalte.

Wat kun je eraan doen?

Nu je weet wat een slechte adem veroorzaakt, wil je er natuurlijk iets aan doen. Daarom heb ik dit artikel ook nog even aangevuld met een aantal tips om een slechte adem voorgoed uit te schakelen.

  • Eet gebalanceerd en op regelmatige tijden. Probeer elke dag 3 hoofdmaaltijden in te plannen en vul deze aan met 2 of 3 tussendoortjes in de vorm van fruit of een handje nootjes.
  • Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnen krijgt. Drink minimaal 8 glazen water per dag en probeer alcohol en koffie zo veel mogelijk te beperken.

  • Poets na elke maaltijd je tanden grondig. Vergeet ook zeker je tong niet. Er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk hun tong goed reinigen, terwijl er meestal meer bacteriën op de tong blijven plakken dan aan de tanden.

  • Naast het poetsen van de tanden kan ik je sterk aanraden om ook minimaal één maal daags de tanden goed en grondig te flossen. Met flosdraad kom je namelijk op plekken waar je met de tandenborstel niet bij komt. Wanneer je deze plekjes buiten beschouwing laat is de kans groot dat je tandvlees gaat ontsteken. Hier merkt met over het algemeen weinig van, daarom wordt het vaak niet opgemerkt.

  • Wanneer de ruimte tussen je tanden en kiezen nogal ruim is, kun je ook gebruik maken van ragers. Deze halen namelijk nog meer tandplak weg dan gewone tandenstokers of flosdraad. Er zijn verschillende maten ragers beschikbaar. Zorg ervoor dat je een maat kiest die goed op jouw gebit aansluit. Je kunt beter een rager gebruiken die iets te groot is, dan één die iets te klein is. Bij hele grote ruimten tussen de kiezen bijvoorbeeld kun je meerdere ragers in een bosje bundelen en zo alsnog het gewenste resultaat bereiken.

  • Spoel je mond met een alcoholvrij mondwater. Het is van groot belang dat je erop let dat het mondwater dat je gebruikt echt geen alcohol bevat, omdat je mond anders uitdroogt en je op langere termijn niets meer aan je mondwater hebt.

  • Beperk de inname van uien en knoflook aangezien dit voedsel na het belanden in de maag stinkende deeltjes via de bloedbaan naar de longen transporteert.

  • Stop met roken. Het veroorzaakt niet alleen allerlei nare ziektes en keelpijn, maar ook een slechte adem. Wanneer je hier echt moeite mee hebt kun je je huisarts raadplegen.

  • Ruil een pepermuntje in voor een kauwgompje. Pepermunt bevat vaak veel suikers welke door je lichaam worden omgezet tot zuren. Dat moet je niet hebben. Je kunt daarom veel beter een suikervrij kauwgompje kauwen. Let er goed op dat je wel echt een suikervrije kauwgom hebt gekozen.








                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: VitoGlasbergen
Aantal keer gelezen: 5294x
Toegevoegd: 07-07-2015 10:58
Gewijzigd: 22-08-2015 13:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!