Walnoten

De 5 meest gezonde noten

WalnotenNoten zijn gezonde tussendoortjes. Wil jij weten welke noten supergezond zijn en welke gezondheidsvoordelen deze noten je precies te bieden hebben? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je over 5 weldadige notensoorten.

1: Walnoten

 • Walnoten zijn een van de allergezondste noten. Hieronder hebben we de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op een rij gezet.
 • Walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren helpen om je ogen gezond te houden, om ontstekingen tegen te gaan, om je hart- en vaatziektes te voorkomen en om depressieve en angstige gevoelens te verminderen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat omega 3-vetzuren helpen om ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis, tegen te gaan.
 • Walnoten helpen om je cholesterolwaardes te verbeteren. Ongezonde cholesterolwaardes zijn een belangrijke risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
 • Walnoten helpen om je hersenen gezond te houden en hebben een positieve invloed op je cognitieve prestaties. Uit een onderzoek blijkt dat studenten die voor een cognitieve taak bananenbrood met walnoten aten, beter presteerden dan studenten die voor deze taak bananenbrood zonder walnoten aten. Ook blijkt uit een onderzoek met dieren dat het geheugen en leervermogen van Alzheimerpatiënten kan verbeteren als zij dagelijks walnoten eten.
 • Walnoten dragen bij aan een gezond gewicht. Ze ondersteunen je vetverbranding en zorgen er tegelijkertijd voor dat je minder trek krijgt doordat ze veel gezonde vetten en eiwitten bevatten.
 • Walnoten helpen om je botten gezond en sterk te houden. Dit is te danken aan de magnesium, mangaan en koper die erin zit. Deze mineralen helpen namelijk om te voorkomen dat je botmassa afneemt.
 • Walnoten bevatten krachtige antioxidanten die helpen bij het voorkomen van kanker. Onderzoeken tonen links aan tussen het eten van walnoten en een lager risico op darm-, nier-, prostaat- en borstkanker.
 • Walnoten kunnen helpen om je nachtrust te verbeteren, doordat ze melatonine bevatten. Melatonine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je beter in- en doorslaapt.

2: Amandelen

 • Amandelen zijn zeer voedzaam en hebben meerdere positieve effecten op je gezondheid. Hieronder vind je een aantal belangrijke voorbeelden.
 • Amandelen bevatten veel vitamine E. Ze zijn zelfs een van de beste bronnen van deze vitamine. Vitamine E werkt als een antioxidant en beschermt je cellen, celmembranen, spierweefsel en je bloedvaten. Ook verbetert het de stofwisseling in je cellen en verlaagt het de kans op Alzheimer, kanker en hartziektes.
 • Amandelen, en dan met name het bruine velletje dat erom heen zit, zijn zeer rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten helpen bij het voorkomen van tal van ziektes en bij het remmen van celveroudering.
 • Amandelen helpen bij het gezond houden van je hart- en bloedvaten. Ze bevatten verschillende stoffen die hierbij helpen, waaronder magnesium en kalium. Dit zijn mineralen die helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziektes. Daarnaast is in amandelen ook veel foliumzuur te vinden, wat helpt om aderverkalking en trombose te voorkomen. Alsof dat nog niet genoeg is, bevatten ze ook nog eens flavonoïden die, in combinatie met de vitamine E, je slagaderwand beschermen tegen beschadigingen.
 • Het foliumzuur dat amandelen bevatten, is extra belangrijk voor zwangere vrouwen. Foliumzuur helpt namelijk bij het verkleinen van het risico op aangeboren afwijkingen, zoals een open rug.
 • Regelmatig amandelen eten helpt om je cholesterolwaardes te verbeteren. Je HDL cholesterol (het goede cholesterol) stijgt erdoor en je LDL cholesterol (het ongezonde cholesterol) neemt erdoor af.
 • Amandelen zijn extra gezond voor diabetespatiënten. Ze helpen namelijk om pieken in je bloedsuikerspiegel te verminderen. Dit komt doordat ze helpen bij het reguleren en opnemen van glucose.


3: Paranoten

 • Paranoten staan bekend om de grote hoeveelheid selenium die ze bevatten, maar daarnaast hebben ze natuurlijk nog meer gezondheidsvoordelen.
 • Paranoten bevatten uitzonderlijk veel van het mineraal selenium. Zelfs zo veel, dat je beter niet meer dan 6 paranoten per dag kan eten, omdat je er anders te veel van binnenkrijgt. Met één paranoot krijg je namelijk al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium binnen. Dit mineraal functioneert als een krachtige antioxidant en hebt bij het voorkomen van tal van ziektes.
 • Paranoten dragen bij aan een gezond gewicht. Dit komt doordat ze veel vezels en eiwitten bevatten. Deze zorgen ervoor dat je jezelf langer verzadigd voelt, waardoor je minder eet.
 • Regelmatig paranoten eten kan helpen bij het voorkomen van verschillende soorten kanker. Dit is te danken aan het hoge gehalte aan selenium dat de noten bevatten. Selenium dringt je cellen binnen, waar het je DNA beschermt en bestaande DNA schade repareert.
 • Ook paranoten bevatten veel vitamine E, wat ook helpt om je cellen te beschermen en de kans op kanker te verkleinen.
 • Paranoten helpen bij het voorkomen van ontstekingen in je lichaam. Ook dit is weer te danken aan de selenium die erin zit. Daarnaast speelt ook een ander stofje een rol, genaamd ellaginezuur.
 • De selenium uit paranoten kan helpen om je stemming te verbeteren. Het vermindert namelijk depressieve gevoelens, angstgevoelens en vermoeidheid.

4: Pecannoten

 • Pecannoten hebben veel gemeen met walnoten, maar hebben een wat zoetere smaak. Deze noten hebben je de volgende gezondheidsvoordelen te bieden:
 • Pecannoten dragen bij aan een gezond energieniveau. Dit komt doordat ze vitamine B1 bevatten. Deze vitamine heeft je lichaam nodig om de koolhydraten uit je voeding om te zetten in energie.
 • Pecannoten helpen om je lichaamsweefsels gezond te houden, doordat ze zink bevatten. Zink ondersteunt je lichaam namelijk bij het opbouwen en herstellen van je weefsels.
 • In pecannoten zijn veel gezonde vetzuren te vinden. Deze vetzuren helpen om je cholesterolwaardes te verbeteren doordat ze het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) in je bloed verminderen. Dit verkleint het risico op verschillende hart- en vaatziektes.
 • Pecannoten bevatten het waardevolle mineraal magnesium. Dit mineraal is zeer belangrijk voor je gezondheid, het speelt een rol bij maar liefst 300 verschillende processen in je lichaam. We hebben het onder andere nodig voor een gezonde energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels, het gezond houden van je hart- en bloedvaten, het opbouwen van spieren, een gezonde spierfunctie, het sterk houden van je botten, een sterk geheugen en goed concentratievermogen. Ook hebben we magnesium nodig om goed om te kunnen gaan met stress en spanningen.
 • Pecannoten zijn rijk aan vezels. Daardoor dragen ze bij aan een verzadigd gevoel, wat helpt om minder te eten en zo af te vallen of een gezond gewicht te behouden.
 • Pecannoten dragen bij aan een gezonde darmfunctie en het voorkomen van obstipatie. Ook dit is te danken aan de vezels die erin zitten.
 • Pecannoten bevatten oliezuur. Onderzoeken tonen aan dat dit oliezuur helpt om het risico op borstkanker te verkleinen.
 • Ook het waardevolle mineraal fosfor is te vinden in pecannoten. Dit mineraal helpt, net als de magnesium die erin zit, om je botten en tanden gezond en sterk te houden. Ook draagt fosfor bij aan een gezonde celgroei en een goed spierherstel na het sporten.

5: Cashewnoten

 • Cashewnoten bevatten minder calorieën dan andere notensoorten, maar dat doet niets af aan de gezonde voedingsstoffen die ze bevatten. Deze noten kunnen je gezondheid op de volgende manieren verbeteren:
 • Cashewnoten bevatten een flinke dosis fosfor. Met 40 gram van deze nootjes heb je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fosfor al binnen. Dit mineraal komt je gezondheid op verschillende manieren ten goede. Het helpt je lichaam om ijzer te verwerken en verkleint de kans op bloedarmoede. Ook ruimt het vrije radicalen op en draagt het bij aan de aanmaak van botweefsels en haar- en huidpigment. Bovendien kan fosfor helpen om je te beschermen tegen darmkanker.
 • Naast fosfor is er nog een belangrijk mineraal in cashewnoten te vinden, namelijk ijzer. IJzer is cruciaal voor een gezonde aanmaak van rode bloedcellen en daarmee ook voor het voorkomen van bloedarmoede. Ook speelt ijzer een belangrijke rol bij de enzymactiviteit in je lichaam.
 • Paranoten zijn de echte toppers als het om selenium gaat, maar in cashewnoten is dit mineraal ook te vinden, zij het in kleinere porties. Selenium heeft een antioxidantwerking en helpt daardoor om verschillende ziektes te voorkomen, waaronder kanker.
 • Cashewnoten bevatten een goede hoeveelheid proteïne, terwijl ze vergeleken met andere noten relatief weinig calorieën bevatten. Dit maakt ze het ideale tussendoortje als je wilt afvallen. De proteïne zorgt namelijk voor een vol gevoel.
 • In cashewnoten is ook magnesium te vinden. Zoals je hebt kunnen lezen bij het stukje over pecannoten is dit mineraal belangrijk voor veel verschillende lichaamsfuncties, waaronder het gezond houden van je spieren, botten, hart en bloedvaten.
 • Cashewnoten bevatten vetzuren die helpen om het LDL cholesterol te verlagen. Hierdoor wordt het risico op verschillende hart- en vaataandoeningen verkleind.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 4171x
Toegevoegd: 14-02-2017 08:08
Gewijzigd: 17-05-2017 23:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!