Vierkante klontjes suiker of gewoon suiker in de vorm van witte korrels noemen we ook wel 'saccharose'. Een andere bekende suikersoort is fructose. Fructose is wel twee maal zo zoet dan gewone suiker. Suikers zijn (simpele) koolhydraten maar dan met een zoetige smaak. Fructose wordt het meeste gebruikt door voeding- en frisdrankfabrikanten. Fructose heeft namelijk een eigenschap dat het razendsnel door ons lichaam opgenomen wordt. Daarnaast zet onze lever het ook nog eens rap om in vet.
Beide eigenschappen van deze suikersoort zijn erg schadelijk voor het lichaam. Het is dan ook niet zo gek dat suiker in zijn algemeenheid, want ook 'gewone suiker' (saccharose) wordt snel door het lichaam opgenomen en in vet omgezet, in verband wordt gebracht met suikerziekte en dan met name diabetes type 2. Ook veroorzaakt het overgewicht en klachten aan hart- en bloedvaten. Je kan dus wel stellen dat suiker én drugs is, aangezien het zeer verslavend is, én dat het giftig is aangezien je daarmee je lichaam schade toebrengt.
Studies hebben aangetoond dat suiker een bepaald gedeelte in de hersenen aanspreekt waardoor je een kick krijgt. Mensen die suiker eten worden gestimuleerd om nog meer suiker te eten voor hetzelfde effect. Het blijkt dat helemaal stoppen met het consumeren van suikers even lastig is als het stoppen met roken. Later op deze leggen we je uit waarom het overstappen op een suikervrij leven ook letterlijk je leven kan redden! Eerst gaan we weer even terug naar de voedingsmiddelenindustrie en hoe zij suiker in tal van producten verwerken om het lekkerder te laten smaken.
Alleen al het feit dat suiker een van de goedkoopste grondstoffen is, werkt mee aan het feit dat fabrikanten in de voedingsindustrie vrijwel overal suiker in stoppen. Veel gezoete voeding werkt daardoor enorm verslavend en we gaan er daarom steeds meer van eten. Langzaamaan vergiftigen we daarmee ook ons lichaam en liggen vitaminetekorten op de loer. Straks meer over vitaminetekort in relatie tot suiker. In welke voedingsmiddelen wordt extra suiker toegevoegd zonder dat je het zou denken? Het is bijna niet te geloven maar in de volgende voedingsproducten stoppen fabrikanten bijvoorbeeld suiker:
Wist je dat suiker ook de vervelende eigenschap heeft vitaminen te onttrekken aan je lichaam? Vanwege dat feit worden suikers ook wel vitaminerovers genoemd. Aangezien al veel mensen met een vitaminetekort rondlopen omdat fruit en groenten geteeld worden op schrale grond, is suiker voor hen een extra groot gevaar. Suiker is écht een groot gevaar voor je gezondheid en moet je zoveel als mogelijk links laten liggen. Hieronder lees je dan eindelijk wat suiker zoal doet met je lichaam en waarom je daarmee direct zou moeten stoppen. Belangrijk om te vermelden is dat de meeste van de gevolgen pas veroorzaakt worden bij langdurig suikergebruik. Je mag dus best een keertje 'zondigen' maar voorkom dat je dagelijks suiker binnen krijgt.
Suikers zijn snelle, simpele koolhydraten en kan je het beste helemaal links laten liggen. De WHO, dit is de 'World Healt Organization', adviseert in elk geval om tot maximaal 5% van de totale dagelijkse hoeveelheid kilocalorieën uit suikers toe te laten. Wat ons betreft is dit 5% teveel maar ben je een zoetekauw en kan je suikers niet weerstaan? Houd je dan in elk geval aan dit maximum. Hieronder lees je wat voor schade suikers veroorzaken aan je lichaam.
Consumeer je suiker, dan zorgt dit meteen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Deze piek moet weer door het lichaam ongedaan worden gemaakt. Er wordt daarom een hormoon aangemaakt (insuline). Insuline zet suikers om in vet. Dit vet komt onder andere in de lever terecht maar wordt ook opgeslagen rondom de middel. We noemen dit hormoon daarom ook wel eens het vetopslaghormoon. Overigens wordt insuline ook in verband gebracht met veroudering.... Daarnaast brengt insuline de hormoonbalans in het lichaam ook in de war. Dit veroorzaakt op den duur bijvoorbeeld een verminderd libido en/of depressie.
Suiker heeft ook als nadeel dat het je mineraalbalans verstoort in het lichaam. Zo worden mineralen zoals magnesium en calcium minder gemakkelijk opgenomen. Je kan dus stellen dat suikergebruik je botten verzwakt.
Wist je dat zoetekauwers een slechter immuunsysteem hebben dan mensen die zich hier geheel van onthouden? Suiker leidt namelijk tot een verzuring van 't maag- darmstelsel. Hierdoor kan er een gist in de maag- darmflora ontstaan, candida, dat het immuunsysteem schade toebrengt.
Onderzoeken hebben de laatste jaren al wel aangetoond dat veel kankersoorten ontstaan door het consumeren van (teveel) suiker. Geen prettig als je dagelijks suiker in voeding tot je neemt. Zo verhoogt het in elk geval het risico op darmkanker en borstkanker (ook bij mannen).
Ook hart- en vaatziekten worden in veel gevallen door suikergebruik veroorzaakt. Want een teveel aan suiker wordt door het menselijk lichaam weer omgezet in vetzuren. Die vetzuren zorgen er weer voor dat de kans op aderverkalking vergroot wordt.
Het blijkt dat het gebruik van suiker kan leiden tot depressies, labiliteit, nerveus gedrag, concentratieproblemen en lusteloosheid. Dit komt doordat het lichaam teveel gestimuleerd wordt om endorfines aan te maken.
Overmatige suikerconsumptie leidt wel degelijk tot diabetes type 2. Diabetes type 2 is momenteel in de westerse wereld een ziekte die het snelst groeit.
De voedingsmiddelenindustrie doet er alles aan om toch suiker toe te voegen aan hun voedsel. Dit doet ze steeds vaker onder verschillende namen. Dit is mogelijk omdat er veel verschillende vormen suikers zijn. Die bewuste suikers worden als volgt op de verpakkingen genoteerd:
Geschrokken? Wil je suiker compleet uit je leven bannen? Laat dan snoep (ook chocolade), koek, brood (dus ook broodbeleg), snacks, meel (snelle koolhydraten), groenten/fruit in blik, kant-en-klare producten, vleeswaren staan. Beperk je alleen tot datgene wat de natuur je puur te bieden heeft. En dat is lekkerder en makkelijker dan je denkt!