Wie graag duurzamer wil gaan ondernemen, heeft niet altijd de optie om grote investeringen te doen. Maar iets kleins kan al een forse bijdrage leveren. Daarbij is overstappen naar duurzame koffiebekers een slimme keuze. Je kiest dan voor volledig recyclebare koffiebekers, die na gebruik niet simpelweg op de vuilnisbelt belanden. Voor de duidelijkheid: recyclen betekent niet zozeer hergebruik van de producten, maar wel van de materialen. De koffiebeker zal dus op termijn verwerkt worden tot nieuw plastic of karton, wat weer bruikbaar is voor andere producten. Natuurlijk zijn er veel meer stoffen recyclebaar, naast plastic en karton. Denk aan glas, metaal, piepschuim en hout. Maar als het om koffiebekers gaat, zijn plastic en karton uitstekende opties.
Bedrijven hebben een grote voetprint in de (duurzame) wereld. Door ervoor te zorgen dat zij bewuster omgaan met energie, materialen en vervoer kan er al een grote verandering plaatsvinden. Hoewel het vervangen van standaard koffiebekers door duurzame koffiebekers een kleine stap is, kun je hier toch een aardig effect mee bereiken. Want wist jij dat er gemiddeld twee tot vijf nieuwe koffiebekers per dag gebruikt worden, per personeelslid? Dat is schrikbarend veel, als je er bij nadenkt. Deze bekers belanden eigenlijk altijd bij het restafval, waar het geen enkele waarde meer vertegenwoordigd. Alleen al het aantal afvalzakken dat wekelijks in de container belandt, neemt drastisch af door de koffiebekers te gaan recyclen.
Het lijkt ingewikkeld om je bedrijf zo ver te krijgen dat al je medewerkers helpen met recyclen. Dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn namelijk bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van duurzame koffiebekers. LIMM uit Friesland is zo’n onderneming. Zij leveren niet alleen recyclebare en duurzame koffiebekers, maar verzorgen ook het logistieke systeem. Na gebruik kan personeel de koffiebeker plaatsen in een speciale verzamelunit. Een kleine moeite, maar wel met veel waarde. Want zo komen de koffiebekers niet bij het restafval, maar kunnen ze opgehaald worden voor recycling. Zodra er een volle verzamelaar is wordt deze ingewisseld voor een lege box. Deze gebruikte koffiebekers worden opgehaald door groen vervoer, dit rijdt op biogas. Daarna gaan de bekers richting de plek waar zij gerecycled worden. Bij het ophalen van gebruikte bekers worden direct nieuwe bekers geleverd. Je komt dus nooit zonder koffiebekers te zitten. Inderdaad, verduurzamen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!
Duurzame koffiebekers zijn een gemakkelijke stap richting maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen een bedrijf. De recyclebare bekers kunnen voor 100% gerecycled worden en dat is altijd goed! Gaat jouw bedrijf voor de kartonnen of de plastic koffiebeker? Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Wij lichten graag de belangrijkste eigenschappen van beide materialen voor je uit.
Je wist vast wel dat karton van hout gemaakt wordt. In eerste instantie klinkt dat misschien niet heel duurzaam. Maar wat als dit hout telkens opnieuw bruikbaar blijft? LIMM, het bedrijf dat we in dit artikel als voorbeeld gebruiken, kiest voor hout dat altijd uit Europa komt. Dit voorkomt vervuilende transporten over veel te lange afstanden. Karton is bijzonder eenvoudig te recyclen. Daarnaast heeft karton een luxe uitstraling. Dit is het visitekaartje voor alle medewerkers en bezoekers die bij de koffieautomaat iedere dag koffie halen . Kartonnen koffiebekers kan je ook bedrukken, mits dit gedaan wordt met milieuvriendelijke inkt op waterbasis. Hierdoor weet je dat er geen schadelijke stoffen verwerkt zitten in je karton. De voordelen van kartonnen koffiebekers zijn:
• Karton is 100% recyclebaar
• Er is een mogelijkheid tot gepersonaliseerd design
• Karton voelt wat luxer aan dan plastic
Plastic oogt misschien wat goedkoper dan karton. Maar het is wel heel goed te recyclen, zelfs tot wel honderd keer. LIMM gebruikt uitsluitend plastic dat in Europa geproduceerd is, waardoor transportlijnen kort blijven. Dit is ook weer een goede stap richting duurzaamheid. Ondanks dat plastic een negatief imago heeft qua duurzaamheid is dit niet waar. Hier zit wel een voorwaarde aan, het plastic moet wel verantwoord gebruikt worden. Wanneer dit goed gescheiden blijft van andere afvalstoffen is plastic een goede en duurzame grondstof. Plastic koffiebekers keren na recycling vaak terug als plantentray, maar er zijn meer mogelijkheden.
• Plastic is tot 100 keer recyclebaar
• Tijdens het proces verlies je slechts 1% van de duurzame grondstoffen
• Het is goedkoper ten opzichte van karton
• Herbruikbaar in verschillende producten, waaronder de plantentrays.
Aan de slag met duurzaam ondernemen: recyclebare producten inkopen begint met duurzaam ondernemen en kan op een eenvoudige manier. Naast duurzame koffiebekers zijn er natuurlijk veel meer recyclebare producten te koop. Eigenlijk is het verstandig om bij de inkoop altijd goed te kijken naar duurzame eigenschappen van producten. Om je te overtuigen, sommen we de belangrijkste voordelen van recyclebare en duurzame inkoop voor je op:
• Natuurlijk weet jij ook dat recyclen bijdraagt aan een schoner en groener milieu. Door minder afval te creëren, maar juist afval te scheiden en te recyclen zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Daardoor hoeven er minder bomen gekapt te worden voor bijvoorbeeld papier en karton.
• Voor plastic, wat gemaakt wordt uit grondstoffen als aardolie en aardgas, is het veel voordeliger om te recyclen. Het kost veel energie om plastic te produceren. Recyclen kost minder energie dan het winnen van de grondstoffen. Daarnaast zorgt recyclen voor minder broeikasgas; afval verbranden is namelijk zeer vervuilend.
• Recyclen zorgt er ook voor dat er minder landbouwgrond naar de productie van hout en katoen gaat. Hierdoor kan deze grond weer voor andere doeleinden gebruikt worden, waaronder voedselproductie.
• Een ander voordeel is dat een bedrijf positief in het daglicht komt wanneer deze maatschappelijk betrokken is. Tegenwoordig is het belangrijk om als bedrijf te laten zien dat je duurzaam ingesteld bent. Daarbij hoef je niet direct te denken aan grote, duurzame projecten, maar kan het recyclen van koffiebekers al voldoende zijn.
Als bedrijf wil je er dus voor zorgen dat je meedoet met een duurzaam initiatief. Hierbij is het recyclen van koffiebekers een simpele stap. Zonder veel
moeite te doen kun jij een bedrijf vinden die dit voor jou regelt, zoals LIMM. Op deze manier is duurzaam bezig zijn voor jouw bedrijf en de medewerkers een makkelijke taak. Dus waar wacht jouw bedrijf op? Start met het recyclen van koffiebekers om die stap richting meer duurzaam leven in jouw bedrijf te starten!