Zo beveilig je een bedrijfspand het best!

Zo beveilig je een bedrijfspand het best!

Zo beveilig je een bedrijfspand het best! Voor ondernemers is er niets vervelender dan een inbraak in hun bedrijfspand. Een inbraak kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van dure laptops of machines. In dit artikel lees je meer over hetgeen je kunt doen om de beveiliging van een bedrijfspand op orde te krijgen. Welke vormen van inbraakpreventie zijn geschikt om inbrekers buiten de deur te houden?

Kijk verder dan het beveiligen van het bedrijfspand alleen 

Een inbraak voorkomen gaat verder dan enkel het beveiligen van het fysieke pand. Kijk bijvoorbeeld ook naar het bedrijfsterrein als geheel. Zet bij de ingang van het terrein bijvoorbeeld een elektronische toegangspoort. Zo’n poort kan met verschillende systemen bediend worden. Kies voor een kastje waarop een toegangscode moet worden ingevoerd, ga voor een pasjessysteem, enzovoorts. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om toegangspoorten te laten openen op basis van een kenteken. Combineer de toegangspoort met een hoog hekwerk. Aan de bovenzijde van het hekwerk zou je prikkeldraad of andere uitsteeksels kunnen laten monteren. Het verkleint de kans dat inbrekers je bedrijfspand als doelwit nemen. Het kost ze immers al veel moeite, om überhaupt bij het pand te komen.


Toegangssysteem in het bedrijfspand zelf gebruiken  
Naast het toegangssysteem voor de bediening van een toegangspoort, is het slim om een dergelijk systeem in het pand zelf te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor kleine poortjes, die bediend moeten worden met een pasje of app. Op deze manier wordt het makkelijker om tijdens werkdagen ongewenste bezoekers buiten het pand te houden. Voor een receptioniste is het immers lastig te zien, wie wel en geen toegang zouden moeten krijgen tot het pand. Overdag zullen inbrekers niet snel over het toegangspoortje springen. Dit valt dermate op, dat een receptioniste direct hulp van een beveiliger in kan schakelen.

Laat je bedrijfspand beveiligen door particuliere beveiligers 
Veel bedrijven kiezen voor de hulp van een beveiligingsbedrijf. De particuliere beveiligers van zo’n organisatie kunnen regelmatig een controleronde lopen door het pand, om ongewenste gasten te identificeren en weg te sturen. Ook kun je een beveiliger bij de ingang van het pand stationeren, om te controleren wie het pand betreden en met welke spullen zij weer vertrekken. Hoewel het inschakelen van beveiligers relatief hoge kosten met zich meebrengt, kan het je op termijn veel ellende besparen. Laat de beveiligers niet alleen overdag aanwezig zijn, maar zorg dat zij ook in de avonduren regelmatig een ronde rond het pand rijden. De preventieve werking van de aanwezigheid van beveiligers maakt het voor inbrekers veel minder aantrekkelijk om een inbraakpoging te doen.

Hang meerdere beveiligingscamera’s op rond je pand 
Niet alleen beveiligers schrikken inbrekers op voorhand af bij een inbraakpoging. Ook beveiligingscamera’s hebben een soortgelijke functie. Op het moment dat inbrekers de camera’s zien hangen, weten ze dat de pakkans vergroot wordt. De beelden kunnen op een later moment immers gepubliceerd worden. Hang de camera’s op zichtbare en onzichtbare plekken op rond en binnen het pand. De onzichtbare camera’s helpen bij het identificeren van inbrekers, als zij de herkenbare camera’s bijvoorbeeld hebben afgeschermd met verf of een plastic zak. Kijk bij het selecteren van beveiligingscamera’s goed of deze ook beelden opnemen in de avond en nacht. Soms is het beeld erg slecht, wanneer het buiten donker wordt.


Dummycamera’s als een goedkoper alternatief 

Het installeren van meerdere beveiligingscamera’s kan hoge kosten met zich meebrengen. In het bijzonder wanneer ze allen beelden moeten kunnen opslaan. Een goed alternatief is in zo’n geval het gebruik van dummycamera’s. Dit zijn camera’s die geen beelden opnemen, maar nauwelijks kunnen worden onderscheiden van echte beveiligingscamera’s. Zeker wanneer inbrekers deze op afstand zien hangen.





Goede sloten op ramen en deuren plaatsen 
Wanneer de basis van de beveiliging rond je bedrijfspand op orde is, kun je de focus verleggen naar het bedrijfspand zelf. Zorg er hier voor dat het pand beveiligd wordt met het juiste hang- en sluitwerk. Zoals eerder al beschreven werd, is het gebruik van een toegangscontrole hier een eerste stap in. Evenals het inschakelen van een particuliere beveiliger, die de ingang van het pand in de gaten houdt. De toegangscontrole zal echter weinig weerstand bieden buiten kantoortijden om. Inbrekers kunnen door het systeem heen breken of hier bijvoorbeeld overheen springen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om stevige sloten op ramen en deuren te monteren.

Deuren van bedrijfspanden worden, net als de deuren in woningen, voorzien van stevige cilindersloten. Kies altijd voor sloten met minimaal drie contactpunten in het deurkozijn. Deze sloten bieden dermate veel weerstand, dat het inbrekers veel tijd kost om het slot te forceren. Kijk daarbij naar de beoordeling die het SKG aan de sloten gegeven heeft. Deze beoordeling, uiteenlopend van één tot en met drie sterren, geeft aan in welke mate de sloten weerstand bieden aan inbrekers. Kies bij voorkeur voor sloten met een SKG-beoordeling van drie sterren. Een slotenmaker vertelt je graag meer over het plaatsen van sloten. De informatie kan je vinden onderaan de pagina.

Geschikte sloten voor het beveiligen van ramen 

Naast de cilindersloten voor het beveiligen van deuren, is het beveiligen van ramen minstens zo belangrijk. Ramen worden doorgaans voorzien van bijzetsloten. Dit type slot wordt aangeboden in twee varianten, namelijk: opzet- en insteeksloten. Een opzetslot wordt op het kozijn van een raam gemonteerd en is zeer geschikt voor ramen met dunne kozijnen. Bij een insteekslot wordt het slot in het kozijn geplaatst. Het verklaart direct, waarom dit type raamslot minder interessant is voor ramen met een dun kozijn. Insteeksloten kunnen gebruikt worden ramen die naar binnen en naar buiten toe openen. Een opzetslot is alleen geschikt voor ramen die naar buiten toe geopend worden.

Een alarmsysteem in het bedrijfspand installeren 
Een laatste stap is het installeren van een alarmsysteem binnen het bedrijfspand. Als een inbreker het slot van een raam of deur weet te forceren, is er niets meer wat hem of haar hindert. Een alarmsysteem biedt in zo’n geval uitkomst. Het geactiveerde alarm schrikt inbrekers af. Zeker, wanneer je het alarmsysteem laat koppelen aan een particuliere meldkamer. Vanuit de meldkamer kan er een beveiliger naar het bedrijfspand gestuurd worden om polshoogte te nemen.

Tegenwoordig kun je een alarmsysteem naar eigen inzicht vormgeven. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van magneetcontacten op de deur en een bewegingssensor in de hal. Ook een mistgenerator kan een fijne toevoeging aan dit alarmsysteem zijn. Op het moment dat de mistgenerator geactiveerd wordt, staan ruimtes in een mum van tijd vol rook. Inbrekers zien hierdoor niet meer waar de waardevolle spullen te halen zijn. Daarbij zullen zij zich zo snel mogelijk naar de uitgang begeven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 2771x
Toegevoegd: 12-02-2020 11:24
Gewijzigd: 14-02-2020 09:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!