vrouwen die voor zichzelf beginnen

Voor jezelf beginnen zonder zelf geld te investeren

vrouwen die voor zichzelf beginnenWil je voor jezelf beginnen en heb je geen spaargeld om te investeren? Gelukkig zijn er nog een groot aantal andere mogelijkheden! Zo kun je bijvoorbeeld een durfkapitaal aanvragen of je kunt diensten ruilen met andere ondernemers. In dit artikel bespreken we welke mogelijkheden er zijn als je een onderneming wilt starten zonder zelf geld te investeren.

Zakelijk krediet

Startende ondernemers kunnen een zakelijk krediet afsluiten om hun investeringen te financiëren. Met behulp van dit krediet kun je gedurende een vooraf vastgestelde periode zoveel lenen als je nodig hebt. Je leent dus niet teveel of te weinig, waardoor je ook nooit tekort komt of teveel rente hoeft te betalen. Een zakelijk krediet kun je aanvragen bij je bank. Bekijk wel eerst de geldende voorwaarden op de website van je bank. Vaak is het niet mogelijk om een zakelijk krediet af te sluiten als je bedrijf in de laatste paar jaar verlies heeft geleden. Ook zijn er banken die geen zakelijk krediet verlenen aan bedrijven die niet-duurzame producten leveren.

Durfkapitaal

Een durfkapitaal is een soort lening die je afsluit met een particulier. Dit kan bijvoorbeeld een famillielid of vriend zijn, maar ook een persoon die je niet kent. Vaak wordt afgesproken om geen gewone lening af te sluiten met een bepaalde looptijd en een rente, maar om de investeerder een aandeel te geven in het bedrijf. Als je onderneming uiteindelijk niet gaat lopen of zelfs failliet gaat, zit je dan niet met een enorme schuld. De investeerder loopt natuurlijk een risico, maar er is ook een kans dat zijn geïnvesteerde geld veel meer waard wordt. Wil je voor jezelf beginnen en een durfkapitaal met iemand afsluiten? Dan is het handig om eerst een goed ondernemingsplan en een financieel plan te maken. Hiermee kun je de particulier overtuigen van jouw product of dienst, waardoor hij of zij eerder geneigd is om in jouw onderneming te investeren.

Crowdfunding

Als je geen lening bij de bank kunt afsluiten of geen investeerder kunt vinden, kun je ook kiezen voor crowdfunding. Hiermee vraag je aan zowel bekenden als onbekenden om iets te investeren in jouw bedrijf. Zelfs als er enkel kleine investeringen worden gedaan, kun je alsnog het bedrag ontvangen dat je nodig hebt. Je moet hiervoor alleen zoveel mogelijk mensen zien te overtuigen van jouw concept, waardoor zij hier graag in willen investeren. Het is mogelijk om deze crowd geld te laten doneren, te sponsoren (in ruil voor een product of dienst), uit te lenen of te investeren in ruil voor een aandeel in het bedrijf.

Besluit Bijstandsregeling Zelfstandigen (BBZ)

De BBZ regeling heeft als doel om ondernemers uit de bijstand te houden. Als je ontslagen bent en je wilt voor jezelf beginnen, kun je gebruikmaken van deze regeling. Volgens de regeling kun je een periodieke uitkering aanvragen gedurende 36 maanden of een bedrijfskapitaal ontvangen. Over de periodieke uitkering hoef je geen rente te betalen en na de bijstandsverlening bepaalt de gemeente of je (een deel van) de lening moet terugbetalen. Je betaalt wel rente over het bedrijfskapitaal en deze lening heeft ook een vaststaande looptijd. Wil je een uitkering volgens het BBZ aanvragen? Dat kun je doen bij de Sociale Dienst van jouw gemeente.

Producten of diensten ruilen

Wil je geen geld lenen of krijgen van instanties of particulieren en toch voor jezelf beginnen? Dan kun je er ook voor kiezen om producten of diensten te ruilen met andere ondernemers. Het grote voordeel hiervan is dat je niemand geld schuldig bent. In plaats van geld investeer je dan meer tijd in het opstarten van je onderneming. Als jij een hovenier bent, kun je bijvoorbeeld de tuin van een webdesigner onderhouden in ruil voor een website. Wil je voor jezelf beginnen als slager? Dan kun je vragen of je een leegstaand deel van een winkelpand mag gebruiken, als jij in ruil hiervoor elke dag een goed stuk vlees aan de winkelier meegeeft. Voor elk vakgebied zijn er voldoende mogelijkheden en zodra je je creativiteit gebruikt ga je deze mogelijkheden ook zien. Denk er ook aan dat de ondernemers met wie je diensten ruilt meteen jouw product of dienst voor je kunnen testen. Zij kunnen jou hierop feedback geven. Als je product of dienst hen goed bevalt, is het goed mogelijk dat ze dit verder vertellen. En dat is dus meteen weer gratis reclame voor jouw onderneming!

Voor jezelf beginnen: hoeveel geld heb je nodig?

De meeste startende ondernemers denken dat ze enkele tienduizenden euro's nodig hebben om een onderneming te starten. Natuurlijk wil je een goed bedrijf opzetten en wil je ook dat het er professioneel uitziet. Dat betekent echter niet dat je het met veel minder geld vaak ook wel redt. Als je een winkel begint, kun je bijvoorbeeld ook een pand tijdelijk huren of kiezen voor anti-kraak. Wellicht zit je dan niet midden in het centrum, maar je bent vele malen goedkoper uit. Zelf kun je het pand van binnen helemaal mooi maken, zodat je alsnog veel bezoekers aantrekt.

Je kunt een professionele website op maat laten maken, maar je kunt ook kijken of een student niet voor een paar honderd euro een mooie website in bijvoorbeeld WordPress kan maken. Vaak zien deze websites er voor de normale bezoeker ongeveer hetzelfde uit; alleen echte kenners zien het verschil tussen een website die helemaal op maat is gemaakt en een WordPress website. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om voordeliger uit te zijn en toch een professioneel bedrijf te starten. Als je hier eens goed naar gaat kijken, red je het misschien toch wel van je eigen spaargeld en zul je niet voor jezelf beginnen met een lening die je moet afbetalen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5043x
Toegevoegd: 06-09-2015 16:57
Gewijzigd: 24-09-2015 20:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!