in gesprek over loonsverhoging

Loonsverhoging vragen, tips

in gesprek over loonsverhogingWanneer je voor een baas werkt, je verricht steeds meer taken en je krijgt meer verantwoordelijkheden, dan ben je toe aan loonsverhoging. Maar hoe kun je loonsverhoging vragen aan je baas? In dit artikel lees je tips over hoe je loonsverhoging kunt vragen aan je werkgever. Lees het door en ga het gesprek met je werkgever aan!

Loonsverhoging

Bij het vragen naar loonsverhoging is het belangrijk dat je durft te vragen en dat jij je niet weg laat sturen. Is er op het moment dat jij de stoute schoenen hebt aangetrokken om een gesprek aan te vragen geen tijd voor je, plan dan meteen een ander tijdstip. Het is erg spannend dat wordt niet ontkend en dat ervaar je zelf uiteraard ook. Je praat niet gemakkelijk over het onderwerp salaris of loon. Het voelt voor je wellicht als bedelen, of dat je niet tevreden bent, maar zo mag het niet overkomen. Als jij denkt dat je meer geld zou moeten krijgen voor het werk dat je doet, dan is het niet raar om er naar te vragen. Misschien kun je jouw werkzaamheden naast vergelijkbare banen zetten en er dan achter komen dat meer salaris op zijn plaats is. Aarzel niet, vragen staat vrij.

Kom voor jezelf op! Zorg dat je goede argumenten kunt opnoemen en laat je niet wegsturen zonder dat je duidelijkheid hebt. Al dan niet meer salaris is het resultaat dat uit het gesprek moet komen. Geen zoethoudertje, daar heb je niets aan. Wanneer je binnenkort geen loonsverhoging krijgt, waar je redelijkerwijs wel recht op denkt te hebben, dan trek jij daaruit de conclusie: zeg dat jij je gaat oriënteren op een andere baan. Een goede werknemer is geld waard voor de werkgever, dus als de werkgever je niet kwijt wil (en het geld er voor heeft) zal hij toch besluiten een loonsverhoging voor jou door te voeren.

Tips loonsverhoging vragen

Loonsverhoging vragen kan aan de hand van de volgende tips:

  • Durf te vragen waar jij vindt dat je recht op hebt. Vaak verdienen mannen meer dan vrouwen, kom voor jezelf op en vraag loonsverhoging en leg uit waarom jij vindt dat je hier recht op hebt.
  • De argumentatie om loonsverhoging te vragen is belangrijk. Ben jij de afgelopen jaren gegroeid? Vergelijk het salaris met dat van je collega’s. Kijk ook eens rond op de arbeidsmarkt, welke verantwoordelijkheden draag jij? Je doet het voor jezelf en niet voor een ander. Kom op voor wat je waard bent.
  • Je kunt je leidinggevende het beste laten weten waar jij recht op hebt. Laat je leidinggevende uitspreken dat hij je waardeert. Vraag je leidinggevende wat hij aan jou en je werkzaamheden waardeert.
  • Zorg dat je de leidinggevende aan jouw kant hebt staan. Geef aan dat je ergens mee wilt helpen en er voor open staat. Als hij/zij merkt dat je meer wil leren/tijd wil investeren, dan heb je ook een grotere kans om te groeien binnen je functie.
  • Bereid je altijd goed voor op een reactie en zorg dat je vragen stelt. De meeste bedrijven geven liever geen loonsverhoging en daarom is het goed om te weten dat je weet wanneer je wel loonsverhoging krijgt, vraag daar dan ook naar. Vraag ook na wat je moet doen om loonsverhoging te krijgen. Vraag ook altijd of dat afspraken vastgelegd kunnen worden.
  • Ben altijd vriendelijk, maar ben ook duidelijk. Draai er niet omheen.  
  • Je kunt altijd zeggen dat je tevreden bent, maar je kunt wel meer vragen, omdat je al zo lang hetzelfde bedrag verdient en zoveel meer voor het bedrijf bent gaan betekenen in de loop der jaren.
  • Collega’s uithoren is ook een optie, je kunt dan eens kijken wat zij aan salaris hebben en daar op inhaken. Misschien heb jij meer verantwoordelijkheden en ben je echt gegroeid het laatste jaar. Geef dit dan bij je werkgever aan met goede argumenten.
  • Kies het juiste moment, heb je net een diploma gehaald of krijg je complimentjes over je functioneren? Heb je een grote order binnen gehaald voor je bedrijf enz.? Haak daar dan op in en zorg dat je van deze gunstige en zeer positieve omstandigheden gebruik gaat maken om over een salarisverhoging te praten. Je hebt een grotere kans op verhoging als je opeen goed moment gaat praten samen. Geef het aan wanneer je wil praten maar zorg ook dat de werkgever zich niet al te lang kan voorbereiden op een gesprek. Geef duidelijk aan waar het over gaat en ben open en eerlijk.
  • Ook het tijdstip wanneer het functioneringsgesprek wordt gehouden is een mogelijkheid om te praten over meer loon of salaris. Bereid dit gesprek goed voor. Zet desnoods wat punten op papier, want ook daardoor laat je al zien dat een gesprek door jou is voorbereid. Dit geeft weer een grotere kans op een loonsverhoging. Inzet wordt vaak goed beloond dus ook daar kun je nu op inspelen!

Loonsverhoging vragen, tips om niet te doen

Als je loonsverhoging wil vragen, dan zijn er bepaalde dingen die je beter niet kunt doen/zeggen:

  • Je kunt een manager maar beter niet onder druk zetten door aan te geven dat je elders hebt gesolliciteerd en dat een andere werkgever je een contract heeft aangeboden. Sommigen durven het aan om te bluffen, niet doen! Het vertrouwen is hierdoor beschadigd. De volgorde is verkeerd. Je praat eerst met je huidige werkgever en is deze niet in staat of wil hij of zij niet meer loon betalen dan kun je op een rustige manier vertellen dat jij je gaat oriënteren op een andere baan, omdat er wellicht gezinsuitbreiding te verwachten is, dat je een huis wilt kopen enz. Je kunt gerust uitleggen waarom je meer salaris wilt, het hoeft niet natuurlijk. Je kunt ook vinden dat meer verdient dan je nu krijgt. Praat er over op een eerlijke en op een niet verwijtende manier, dat klinkt anders dan meteen met een ander bedrijf "dreigen". Houd er rekening mee dat je wellicht bij je huidige werkgever blijft en dan is het prettig als de omstandigheden goed zijn en blijven ook na de teleurstelling als de loonsverhoging niet doorgaat.
  • Vraag niet om een schaal over te slaan. Personeelszaken zijn namelijk vaak in de cao vastgelegd.
  • Wanneer je weet dat het bedrijf er financieel slecht voor staat kun je ook beter geen salarisverhoging vragen.
  • Wanneer er al ontslagen zijn gevallen kun jij je ook beter rustig houden.
  • Ga niet tot het uiterste, nu heb je een baan en niet alle banen liggen voor het oprapen, realiseer je dat goed. Dit mag uiteraard niet altijd de reden blijven om dan maar niets te vragen, maar kies dan wel het juiste tijdstip.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3697x
Toegevoegd: 15-04-2016 05:57
Gewijzigd: 30-04-2016 13:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!