Persoonlijk contact is belangrijk in een kliniek maar als er hulpmiddelen zijn die de revalidatie van een patiënt kunnen bevorderen, moeten we deze zeker inzetten. Revalidatiecentra in Nijmegen en Breda zetten daarom een looprobot in voor patiënten die een herseninfarct of dwarslaesie hebben gehad. Hiermee kunnen ze weer proberen de eerste stapjes te zetten.
Robotfabrikanten Moog en Demcon hebben de Universiteit Twente geholpen om een robot voor dit soort gevallen te ontwikkelen. De machine wordt LOPES II genoemd en een prototype werd al gebruikt voor onderzoek. Het is een uniek experiment, want niet eerder werd de robot gebruikt om echte mensen te helpen.
Alleen ondersteuning als het écht nodig is
Patiënten bezoeken nu bijvoorbeeld fysio Breda om te revalideren na een blessure of ernstige aandoening maar in de toekomst wordt dit wellicht vervangen door robots. De patiënt moet op een lopende band voortbewegen terwijl de robot hem / haar vasthoudt aan de bekken, onderbeen en de voet. Eigenlijk doet de machine niets; alleen als men ondersteuning nodig heeft tijdens het lopen.
Je kunt dus zeggen dat de patiënt redelijk zelfstandig moet lopen want er wordt alleen ingegrepen als het daadwerkelijk nodig is. Hierdoor ontstaat er ook ruimte om fouten te maken, wat belangrijk is in het proces van revalidatie. Het apparaat zou betere prestaties leveren dan alternatieven, zoals de Lokomat, verklaart onderzoek Edwin van Asseldonk in een interview met NU.nl.
Gebruikers moeten van fouten kunnen leren. De patiënt kan de robot overigens nauwelijks zien, waardoor het bijna lijkt alsof hij / zij zelfstandig kan voortbewegen. Voorafgaand aan de test vindt een training plaats die ervoor moet zorgen dat het revalidatieproces op de persoon wordt afgestemd.