afslank pillen

Afslanksupplementen, voordelen en kanttekeningen

afslank pillenIn de strijd om het gewenste gewicht te behalen grijpen veel mensen naar afslanksupplementen. Door deze te slikken worden de overtollige kilo’s aangepakt. Zijn er alleen maar voordelen aan afslanksupplementen?

Krappere kleding?

Misschien ken je dat onbehaaglijke gevoel als ineens ál je kleding wat krapper wordt en de weegschaal een merkwaardig soort defect laat zien. Verbeeld je maar niets, het ligt niet aan te warme wasbeurten met het verkeerde wasmiddel en je weegschaal is waarschijnlijk in een betere conditie dan jij zelf. In gewone taal: je bent gewoon te zwaar geworden. De oplossing: je moet afvallen. Gebruik je daar afslanksupplementen bij of toch liever niet?

O, dat gewicht

Misschien vind je de december-feestdagen de grote boosdoener, of denk je dat de schuld ligt bij een reeks overdadige feesten of een luie zomervakantie vol met lekkere hapjes en drankjes. De waarheid is wat harder: het ligt bij jezelf. Je hebt teveel calorieën naar binnen gewerkt, en natuurlijk was dat lekker en prettig. Een te hoog gewicht is echter het minder prettige gevolg met mogelijke schadelijke consequenties voor je gezondheid. Er moet weer actie worden ondernomen om het gewicht weer binnen redelijke proporties te krijgen en je BMI (Body Mass Index) op het juiste niveau, passend bij je lengte en je natuurlijke bouw.

Wat kun je doen?

Om je streefgewicht te kunnen bereiken kun je de volgende middelen inzetten:

 • Een betere en gezondere voeding
 • Meer bewegen
 • Het gebruik van afslanksupplementen

Een betere en gezondere voeding

De eerste logische stap is dat je het dagelijkse voedingspatroon onder de loep neemt. Dat betekent dat je voedingsproducten die veel vet en suikers bevatten dient te vermijden en dat je je moet richten op gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen. En natuurlijk zul je dagelijkse porties ook binnen de perken dienen te houden. Er zijn allerlei diëten mogelijk waarmee je de ongewenste kilo’s letterlijk te lijf kunt gaan, kies een dieet dat bij je past, dat redelijk is en dat je ook vol kunt houden.

Meer bewegen

Maar alleen de voeding aanpakken is meestal niet voldoende. Zolang je meer calorieën naar binnen werkt dan je daadwerkelijk gebruikt zal je gewicht niet dalen, maar juist stijgen. Behalve gezonde voeding tot je nemen zul je dus ook moeten werken aan je bewegingspatroon. Dat kan van alles zijn, van wandelen, rennen, fietsen of regelmatige bezoekjes aan de sportschool en meer.

Afslanksupplementen

In sommige gevallen heb je je gerealiseerd dat de overtollige kilo’s het onmogelijk maken om speciale kleding aan te trekken – je feestkostuum past van geen kanten meer. Omdat de betreffende feestdag – of andere gelegenheid – al met rasse schreden dichterbij komt zal een dieet en een sportprogramma je waarschijnlijk onvoldoende helpen. Er is gewoon niet meer voldoende tijd om het gewenste resultaat te behalen. Wil je toch nog afslankende stappen zetten, dan is daar de wereld van afslankmiddeltjes en afslanksupplementen. Middeltjes met de nodige voordelen, maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen.

De hulp van afslanksupplementen

Afslanksupplementen kunnen je helpen om je streefgewicht te bereiken. Maar realiseer je goed voordat je aan dit soort middelen begint: het zijn geen wondermiddelen. Wie alleen afslanksupplementen gebruikt en geen maatregelen neemt op het gebied van gezonde voeding en de noodzakelijke dagelijkse beweging zal teleurgesteld uitkomen. In plaats van afvallen is het risico van juist aankomen letterlijk vet aanwezig. Wie serieus wil afvallen moet op de eerste plaats de voeding aanpakken en zorgen voor meer beweging. Maar dan kunnen afslanksupplementen het proces wel gunstig beïnvloeden. Bij de meeste afslankproducten lees je ook in de bijgeleverde informatie het belang van gezonde en uitgebalanceerde voeding, in combinatie met voldoende, dagelijkse beweging.

afslanken

Wat zijn de voordelen van afslanksupplementen?

Er zijn verschillende merken en typen afslanksupplementen in de handel. Sommige daarvan richten zich bijvoorbeeld vooral op de vetcellen in je lichaam, andere op het vet in je voeding. Niet alle werkingen met bijbehorende voordelen vindt je bij alle middelen, de verschillende middelen richten zich op verschillende aspecten. Voordelen van afslanksupplementen waar je globaal aan kunt denken:

 • Sommige afslankproducten zorgen ervoor dat de vetten uit de voeding in je maag en darmen wordt gebonden. Hierdoor kunnen ze niet meer door je lichaam worden opgenomen.
 • Je hebt afslanksupplementen, denk aan visolie met omega-3-vetten, die het lichaam aanzetten tot extra verbranding van vetcellen.
 • Antioxidanten, zoals in groene thee en extracten daarvan, helpen vetcellen te krimpen, waardoor ze minder inhoud en gewicht krijgen.
 • Sommige producten helpen gericht om vet te verbranden op plaatsen waar het vet zich gemakkelijk verzamelt, zoals de benen of de buik.
 • Vetcellen worden in beweging gebracht, waardoor ze beter en sneller verbranden.

Je ziet, veel middelen pakken direct de vetten in je voeding en de vetcellen in je lichaam aan. Daarnaast heb je ook middelen die het hongergevoel verminderen. Hierdoor heb je minder snel de neiging om tussendoortjes te nemen en kun je de hoeveelheden voedsel tijdens de maaltijd gemakkelijker binnen de perken houden.

Wat zijn de kanttekeningen en nadelen van afslanksupplementen?

De voordelen die je kunt ondervinden van het gebruik van afslanksupplementen zijn natuurlijk interessant. Toch is het goed met beide benen op de grond te blijven staan, bij al die positieve kanten zijn ook wat kanttekeningen te benoemen.

 • Op de eerste plaats: wondermiddelen bestaan niet en het is altijd onverstandig alleen op dit soort hulpmiddelen te vertrouwen.
 • Blijf altijd zelf nadenken over wat en hoe je iets gebruikt en welk effect het op je lijf en je gezondheid heeft. Zorg dat je zelf de regie houdt, zorg dat je voldoende beweegt en gezonde voeding gebruikt.
 • Afslanken kun je niet ongestraft versnellen. De voorschriften op de verpakking en in de bijsluiter staan er niet voor niets: houd je daar dan ook aan!
 • Sommige middeltjes helpen je vocht af te voeren en lijken je gewicht gemakkelijk te verlagen. In werkelijkheid zorgen dit soort middeltjes er voor dat je uitdroogt.
 • Sommige supplementen zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Dat geldt vaak niet voor allerlei afslankcocktails. Zeker als je niet weet of kunt vinden wat nu eigenlijk de werkzame stoffen in dit soort cocktails zijn is voorzichtigheid geboden.
 • Sommige middeltjes bevatten stoffen, bijvoorbeeld sibutramine, die meer kwaad dan goed doen. Ze tasten bijvoorbeeld de nier- of leverfunctie aan.

Deskundige hulp

Je gezondheid is te belangrijk om in het wilde weg te experimenteren. Als je twijfels hebt over je overgewicht en de middeltjes die je wil inzetten om je gewicht te beperken is het verstandig om bij een deskundige navraag te doen. Je kunt bijvoorbeeld overleggen met je huisarts, een voedingsdeskundige of een diëtist.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 4450x
Toegevoegd: 23-01-2017 11:25
Gewijzigd: 23-01-2017 23:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!