Medicijnen

Medicijnen, eigen risico

MedicijnenAls je medicijnen nodig hebt, kan het zijn dat je een bedrag bij moet betalen bij de apotheek. Hoe is het geregeld met het eigen risico van medicijnen?

Medicijnen algemeen

Het woord medicijnen is een synoniem voor geneesmiddelen, maar het kan ook een verwijzing zijn  naar de studie geneeskunde. Medicijnen met de betekenis van geneesmiddelen kun je op diverse manieren verdelen.

  • Eerste verdeling is bijvoorbeeld, medicijnen die alleen door een arts of een specialist mogen worden voorgeschreven en medicijnen die je als particulier zelf in de apotheek of bij de drogisterij kunt kopen (paracetamol, neusspray enz.) zonder recept.
  • Een tweede verdeling is medicijnen die je zelf moet betalen en medicijnen die worden vergoed door je zorgverzekeraar.
  • Een derde verdeling is medicijnen die verslavend zijn en medicijnen die enkele uren werken en waar je verder niets van merkt.
  • Een vierde verdeling is de manier van innemen. De manier van innemen van medicijnen kent veel variaties, oraal, via de mond; rectaal, via de anus; vaginaal, via de vagina; intraveneus, injectie in een ader; intramusculair, via een spier; subcutaan, onder de huid; oculair, via het oog; nasaal, door middel van neusspray; inhalatie via de longen; transdermaal, met behulp van een pleister op de huid.   
  • Een vijfde verdeling geeft de hoofdgroepen van medicijnen. Onderstaand volgen er enkele: anti-allergica, calcium regulerende middelen, psychofarmaca en neurologica, hormonen, hart- en vaatmiddelen, huid middelen, infectie middelen, luchtweg middelen, KNO middelen, pijnstillers, plasmiddelen, verdovingsmiddelen, homeopathische middelen.

Medicijnen, wat moet ik zelf betalen?

Op de vraag welke medicijnen je zelf moet betalen of voor welke medicijnen je moet bijbetalen, is niet meteen een kort en duidelijk antwoord te geven. Het is aan te raden om te informeren bij je eigen zorgverzekeraar welk medicijn en welk bedrag er maximaal van de medicijnen wordt vergoed. Elke zorgverzekeraar kan andere regels hanteren. Voorgeschreven medicijnen door een huisarts of specialist worden bijna altijd dat de zorgverzekeraar vergoed, daarvoor ben je verzekerd met je basisverzekering bij je zorgverzekeraar. Soms wordt er een eigen bijdrage in rekening gebracht. Er bestaat ook de mogelijkheid dat jouw zorgverzekeraar een bepaald medicijn wel vergoedt, maar dan de goedkope variant en niet de dure die wellicht door de arts is voorgeschreven. Alleen de medicijnen die geregistreerd staan in het GVS worden door de zorgverzekeraars vergoed. Het GVS betekent het geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Wil je weten of jouw medicijnen in dat systeem zijn opgenomen, kijk dan op de website medicijnen.nl. Is dat niet het geval vraag degene die deze medicijnen  heeft voorgeschreven of er een variant bestaat, die wel in het GVS staat, zodat jij de medicijnen vergoed krijgt. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij jij niet-geregistreerde medicijnen toch vergoed krijgt:

  • Wanneer je uitbehandeld bent in Nederland en het niet-geregistreerde medicijn de enige mogelijkheid is.
  • Bij een zeldzame ziekte, aandoening.
  • Er bestaat geen geregistreerd medicijn, dat gelijkwaardig is aan het medicijn dat je nodig hebt.


Medicijnen en eigen bijdrage

Medicijnen werken elk op hun eigen manier en bevatten diverse werkzame stoffen. De prijzen daarvan zijn uiteraard ook verschillend. Voor elke groep medicijnen bestaat een maximale vergoeding, deze vergoeding komt uit de basisverzekering. Is de prijs van jouw medicijn hoger dan deze vergoeding dan betaal je een eigen bijdrage. Het is mogelijk om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten bij je zorgverzekeraar. Wanneer je voor een bepaald medicijn allergisch bent, waardoor jij een duurdere variant van het medicijn nodig hebt, dan wordt er vaak een uitzondering gemaakt en krijg jij het medicijn toch helemaal vergoed. De arts schrijft dan op het recept "medische noodzaak".

Eigen bijdrage Concerta en Strattera

Waarom moet je voor Concerta en Strattera een eigen bijdrage betalen? Concerta of Strattera wordt voorgeschreven bij ADHD. ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder, dat is vertaald naar het Nederlands aandachtstekort- hyperactiviteitstoornis. Omdat ook Ritalin werkt bij ADHD en goedkoper is, moet er voor Concerta en Strattera een eigen bijdrage worden betaald. Concerta en Strattera zitten in dezelfde medicijnengroep in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) als Ritalin, dat goedkoper is. Ritalin wordt helemaal vergoed. Concerta, Strattera en Ritalin zijn merknamen. Deze medicijnen bevatten dezelfde werkzame stof namelijk methylfenidaat. Het verschil zit in de afgifte van de werkzame stof. Dat gebeurt bij Concerta geleidelijk aan en bij Ritalin gebeurt dat met 4 hoogtepunten (pieken) per dag.

De inname van Concerta kun je daardoor beperken tot een keer per dag. Ritalin raakt langzaamaan uitgewerkt na enkele uren en er moet opnieuw medicatie geslikt worden en dat 4 keer per dag bijvoorbeeld. Kies jij voor het gemak van een keer medicijnen slikken dan moet je een eigen bijdrage betalen. Kies jij voor het goedkoopste medicijn dan krijg je Ritalin, een geneesmiddel dat je enkele keren per dag moet slikken. Je kunt begrijpen dat bij medicatie die voortdurend geslikt moet worden de kosten een belangrijke rol spelen. Laat je daarom altijd goed adviseren wat er aan je wordt voorgeschreven en wat de kosten ervan zijn. Je kunt ook online opzoeken voor welke medicijnen je geen eigen bijdrage hoeft te betalen.

Medicijnen en verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico voor 2017 bij je zorgverzekering bedraagt 385 euro, dat is hetzelfde bedrag als in 2016. Je kunt dit eigen risico verhogen als je weinig kosten denkt te maken. Door het verhogen van je eigen risico betaal je minder premie voor je zorgverzekering. Maar denk hier wel heel goed over na, voordat je het eigen risico verhoogt. Je betaalt eigen risico voor ambulancevervoer, bloedprikken, medicijnen, opname in een ziekenhuis, een operatie, fysiotherapie bij chronische klachten vanaf de 21e behandeling. Voor alle zorg die uit de basisverzekering komt betaal je het verplicht eigen risico. Je betaalt nooit eigen risico voor zorg die vanuit een aanvullende verzekering wordt gegeven.

Medicijnen in huis, let op!

Medicijnen en eigen risico kun je ook op een andere manier benaderen dan het verplichte eigen risico bedrag van 385 euro. Medicijnen en eigen risico kun je ook op de veiligheid van medicijnen in huis betrekken. Medicijnen moeten altijd uit handen blijven van kinderen en huisdieren, ook de medicijnen die het kind zelf nodig heeft. Jij als ouder, verzorger hebt de verantwoording dat een kind zelf geen medicijnen kan pakken. Slik je zelf medicijnen, berg deze veilig op. En voor je eigen veiligheid lees altijd de bijsluiter van de medicijnen, laat je adviseren over het gebruik, de inname door een apotheker en neem nooit meer medicijnen, omdat ze volgens jou niet snel genoeg werken, dan er zijn voorgeschreven. Op deze manier kun je het eigen risico met medicijnen ook benaderen en wellicht tot nul reduceren bij goed gebruik en een veilige opbergplaats.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2220x
Toegevoegd: 30-12-2016 06:15
Gewijzigd: 30-04-2017 20:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3261 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!