meisje doet meditatieoefeningen

Meditatieoefeningen

meisje doet meditatieoefeningenMeditatieoefeningen is een algemene term voor oefeningen die ervoor zorgen dat je ontspant en tot rust komt. Vaak gaat dit in combinatie met het even vergeten van de stress of het tot jezelf komen.

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Vaak wordt mediteren gekoppeld aan het ontbranden van kaarsen en Boeddhabeelden, maar mediteren kan ook veel simpeler gemaakt worden. Even de ogen sluiten en over niets denken kan ook al als mediteren gezien worden. Hoewel dat vaak lastig is, omdat de hersenen vaak overstromen door gedachtes. Daarom zijn er verschillende hulpmiddelen bedacht om mediteren makkelijker te maken en de rust te vinden die af en toe nodig is om op te laden.

Mediteren

Mediteren is de ultieme manier om de buitenwereld te vergeten en jezelf in een wereld te waden waar stress niet bestaat. Het is een moment van ontspanning om je lichaam de rust te geven die het verdient na het stressen of na een lange dag werken. Veel mensen hebben het succes van mediteren al ontdekt. Maar voor velen is het ook erg lastig om te doen, omdat mediteren veel concentratie vergt. Het is vaak lastig om het hoofd leeg te maken, omdat er zoveel zorgen zijn. Het is de kunst om deze zorgen los te laten en een gevoel van leegheid te ervaren.
                                   
Doordat het vaak lastig is om volledig te concentreren zijn er hulpmiddelen bedacht, zoals meditatieoefeningen. Voor sommige is rustgevende muziek al voldoende, maar anderen hebben er pas baat bij als er lichamelijke oefeningen worden gedaan. Een voorbeeld hiervan is yoga. Dit is een vorm van mediteren waarbij door simpele bewegingen het lichaam wordt leeggemaakt van stress en spanning.

Meditatieoefeningen

De meeste simpele meditatieoefening is het zitten en de ogen sluiten en hierbij proberen om alle gedachtes los te laten. Als dit uiteindelijk lukt glijdt je lichaam in een hoedanigheid van ontspanning. Je voelt alle spanning verdwijnen.

Voordelen van meditatieoefeningen

Ten eerste zorgen meditatieoefeningen ervoor dat je lichaam tot rust komt en de spanning even loslaat. Dit is een goede manier om even op adem te komen en weer bij te tanken voor de volgende werkdag.

Het zorgt dus voor innerlijke rust. Maar er zijn ook meer directe voordelen te noemen, zoals het tegengaan van slapeloosheid. Veel mensen zullen ’s avonds in bed last hebben van gedachtes, die piekeren veroorzaken. Vaak zorgen een televisie of muziek ervoor dat de hersenen nog op volle toeren draaien. Mediteren is dan een manier om deze hersenen tot rust te krijgen en op die manier langzaam in slaap te komen.

Het beginnen van de meditatieoefeningen

De hoedanigheid van de meditatieoefeningen is belangrijk. Zo is het als eerste belangrijk dat het gebeurt in een stille, prettige omgeving. Geluid kan ervoor zorgen dat je uit je concentratie wordt gehaald.

De volgende stap is het jezelf voornemen om nergens meer zorgen over te maken, even je gedachtes kwijtraken en niet denken aan de volgende dag. De oefening begint door je spieren te ontspannen en al je lichaamsdelen in je hoofd af te gaan. Blijf vooral gefocust om je lichaamsdelen en probeer je gedachtes niet de vrije loop te laten gaan, want dan verdwijnt de concentratie.

Een andere manier is om alleen te focussen op je ademhaling en andere gedachtes te verdrijven. Door alleen op je ademhaling te letten kom je in een ritme en merk je vanzelf dat je langzamer gaat ademen en rustiger wordt.

Andere meditatieoefeningen

Meditatieoefeningen kunnen ook op een andere lichamelijke manier gebeuren, zoals sporten. Hoewel niet alle sporten ervoor geschikt zijn, zijn er wel enkele die ervoor zorgen dat het lichaam en de geest tot rust komen.

Een bekend voorbeeld hiervan is yoga. Dit is een manier om tot jezelf te komen en lichamelijke oefeningen te doen. Door deze verschillende bewegingen kan het lichaam als het ware de spanning weg laten lopen.

Een ander voorbeeld is hardlopen. Dit is een behoorlijk intensieve sport, maar wel een waar je tot rust kunt komen. Tenzij je muziek luistert kun je in een rustige omgeving optimaal tot jezelf komen. Je kunt letten op je ademhaling en kunt je gedachtes even leegmaken. Anders geldt ook, hardlopen is natuurlijk ook een manier om je gedachtes op orde te krijgen en tot bezinnen te komen. Op welke manier dan ook, hardlopen is een rustgevende sport.

De kern van het mediteren en van mediatieoefeningen is dus dat je gedachtes tot rust worden gemaand. In het drukke dagelijks leven is stress een veel voorkomend probleem. Door te mediteren kun je je gedachtes even de rust gunnen en deze laten opladen voor de volgende dag.

Voor mensen die pas beginnen met mediteren kan het even wennen zijn, omdat het veel energie eist om een volle concentratie te behouden. Net als normaal sporten is mediteren dus een bezigheid die oefening vereist. De eerste paar keer zullen misschien niet het gewenste effect hebben, maar na een aantal dagen oefenen en in kleine stapjes beginnen zullen deze momenten al snel meer rustgevend ogen en zal het lichaam vanzelf wennen aan de stilte en de gedachteloosheid. Veel oefenen is dus de kern van het mediteren. Men is niet gewend om gedachtes momenten van rust te geven. Door te mediteren gebeurt dat wel. Veel mensen zullen al de voordelen ervan gevonden hebben en kunnen niet meer zonder. Want zij weten hoeveel de gedachtes verlangen naar momenten van rust, om optimaal bij te kunnen tanken voor de volgende dag.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Krachtigschrijven
Aantal keer gelezen: 2900x
Toegevoegd: 13-10-2015 12:56
Gewijzigd: 15-10-2015 19:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!