cultuur

Wat is cultuur?

cultuurAls je meer over cultuur wil weten, dan is het goed om dit artikel te lezen. Je komt te weten wat cultuur is en wat cultuur in jouw leven kan betekenen.

Wat is cultuur?

Synoniemen voor cultuur zijn: ontwikkeling, beschaving, maar ook teelt, verdeling van gewassen. Cultuurwetenschap heet filologie, degene die dit beoefent heet filoloog. Cultuur wordt vaak in een adem genoemd met kunst. Cultuur onderscheidt de mens van een dier. Kunst en cultuur worden beide door de mens gecreëerd. Voorbeelden van kunst zijn schilderen, dans, muziek, theater, fotografie, zang, literatuur, poëzie enz. Voorbeelden van cultuur zijn normen en waarden, taal, tradities, godsdienst, kennis, wetenschap enz.

Cultuur, algemeen

Heb jij het ook wel eens op deze manier bekeken: cultuur is het tegenovergestelde van natuur?

 • Natuur is datgene wat is aangeboren en cultuur is door de mens gecreëerd. Er zijn diverse bevolkingsgroepen en daarmee ook verschillende culturen. Voorbeelden daarvan zijn de verschillende feesten die worden gevierd, denk aan Carnaval (van oorsprong een christelijk feest, na 40 dagen vasten mag er gefeest, gegeten en gedronken worden. Dit feest wordt vooral in het zuidelijke deel van Nederland gevierd.
 • Een ander voorbeeld is het Suikerfeest, waarmee het einde van de Ramadan wordt gevierd, dit is een Islamitisch feest. Veel gebruiken en gewoontes hebben een godsdienstige achtergrond. Voor de katholieken zijn dat feesten als Kerstmis, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart.
 • De cultuur van diverse groepen kan behoorlijk uiteen liggen. Het is belangrijk en ook interessant om je in een andere cultuur te verdiepen. Zeker wanneer je er van dichtbij mee te maken krijgt.
 • Kennis over een bepaalde cultuur zorgt ervoor dat je begrip en respect krijgt voor een andere cultuur, naast je eigen cultuur. Heel belangrijk als je in een ander land gaat wonen, maar ook wanneer je in je geboorteland te maken krijgt met een andere cultuur. Denk aan gastarbeiders, vluchtelingen en asielzoekers. Allemaal mensen die recht hebben op een veilig en goed leven, dat ze willen leven volgens hun eigen tradities, volgens hun cultuur.
 • Twee culturen kunnen prima naast elkaar bestaan als je er kennis van neemt, de achtergronden kent, elkaar respecteert en niet bij voorbaat alles afkeurt wat anders is dan in jouw cultuur.
 • Soms ontstaan er toch geschillen, helaas. Respect kan daarin veel goed maken. Je ogen sluiten voor een andere cultuur en deze zonder meer afkeuren zal zeker voor problemen zorgen. Wees niet zo kortzichtig, toon begrip en je wereld wordt zoveel mooier en groter.
 • Gelukkig wordt er op scholen al veel gesproken over het bestaan van diverse culturen. Kinderen raken al op jonge leeftijd bekend met een andere cultuur. Dit omdat er onderricht wordt gegeven over cultuur, maar ook omdat kinderen met steeds meer verschillende culturen in aanraking komen. Ze spelen en werken op school samen met kinderen uit een andere cultuur.
 • Kinderen maken daar geen enkel probleem van. Kinderen zijn flexibel en zitten niet vastgeroest in bepaalde gewoontes. Kinderen oordelen daar niet over, maar kijken of het vriendje of vriendinnetje leuk met hen speelt en/of samenwerkt op school.
 • Iedere cultuur heeft haar charme probeer je daar op te focussen en je gaat een andere cultuur interessant vinden.    

Cultuur om trots op te zijn

Cultuur moet je op handen dragen, het is een verworven iets door je voorouders.

 • Cultuur mag echter nooit tussen mensen in komen staan als een barrière.
 • De diverse culturen kunnen elkaar aanvullen, je kunt leren van elkaar, genieten van elkaars cultuur. Denk aan de fantastische feesten die je samen kunt vieren. Samen vieren door elkaar uit te nodigen en elkaar te laten zien hoe het in jouw cultuur de gewoonte is om iets te vieren.
 • Gezellig en leuk om te zien hoe anderen feesten en samen eten en drinken. Soms pas jij je aan aan een bepaalde cultuur. Dit is een manier om respectvol om te gaan met een andere cultuur. Een voorbeeld is schoenen uittrekken in een moskee uit eerbied.
 • Aanpassen aan een andere cultuur wil niet zeggen dat jij je eigen cultuur overboord moet gooien. Je moet trots kunnen zijn op je eigen cultuur en daarnaast met respect naar een andere cultuur kunnen kijken.

Culturele reizen

Wil je zelf een andere cultuur opsnuiven en ontdekken dan zou je kunnen overwegen om een culturele reis te boeken. Je kunt met je partner gaan of een groepsreis boeken. Geniet van de cultuur in Noord- en Zuid-Amerika, of reis naar Azië, Afrika, of naar het Midden-Oosten. Ook de cultuur in Europa is de moeite van het ontdekken waard. Wat wil jij graag met eigen ogen zien? Kies bijvoorbeeld voor een stedentrip, waarin alle cultuur aan je voorbijkomt. Met een gids of reisleider krijg je veel interessante informatie. Soms lees je een boek, met een prachtige beschrijving van oude  gebouwen, bruggen, kerken, landschappen, kastelen enz. waarvan je denkt "daar wil ik graag eens in mijn leven naar toe reizen". Kijk online of er reizen naar die bijzondere plek gaan en boek een heerlijke culturele reis om nooit te vergeten.

Cultuur verrijkt je leven

Naast ontspanning tijdens het reizen kan een reis er ook voor zorgen dat je verder komt in je ontwikkeling door je te verdiepen in de diverse culturen, die je onderweg ervaart, tegenkomt. Daarom is reizen zo'n geweldig goed idee  en een mooie gelegenheid om te kijken bij een andere cultuur.

Je hoeft niet heel ver weg, want een stukje over de grens met ons land merk je al de kleine verschillen. Kleine verschillen dichtbij huis, de grotere verschillen in cultuur als je verder reist. Je bent weg uit je vertrouwde omgeving en dat is spannend en onvoorspelbaar. Elke reis levert iets moois op, herinneringen en ervaringen. Kennis maken met een ander land, met een andere cultuur maakt jouw wereld zoveel groter.

De invloed van een andere cultuur op ons land nemen we over als we ons er goed/beter bij voelen. Een andere cultuur, een andere beschaving met andere gewoontes, je kunt er veel van leren. En je zult het als zeer interessant ervaren om te zien hoe anderen leven, of vroeger geleefd hebben als je op zoek gaat naar de oude cultuur, gebouwen, ruïnes enz. Je zult er versteld van staan hoe men vroeger geweldige bouwwerken maakte zonder de fantastische machines die ons nu van dienst zijn. Gelukkig is er nog veel te zien van de oude cultuur. Ook in Nederland kun je kennis maken met de oude cultuur. Bezoek bijvoorbeeld het Museum Volkenkunde interessant voor hele gezin.

Oost, west, thuis, best…

Denk je dat nog steeds als je een prachtige rondreis door Europa, Amerika, Afrika, Azië enz. hebt gemaakt? Er is niets mis mee dat je weer blij bent als je thuis arriveert na een lange reis, maar je hebt wel gezien dat er meer is dan alleen thuis….Door een hele poos in andere landen te verblijven en andere culturen aan den lijve mee te maken worden je normen en waarden waarschijnlijk beïnvloed. Reizen naar landen met een andere cultuur kan je helpen om een nieuwe stap te zetten in je leven.

Het kan je leren wat echt belangrijk is in het leven. En dat zijn niet die dure auto en dat grote huis! Je ziet hoe gelukkig mensen zijn met (bijna) niets, mensen die niet weten of er morgen eten voor hen is enz. Je leert andere muziek kennen en ander eten en drinken. Je ziet mensen leven in het nu, iets wat wij eigenlijk allemaal zouden moeten leren. De burn-out zou dan snel verleden tijd zijn. Je leert dat er meer mooie plekken zijn op deze aardbol. Verdiep je in cultuur van je eigen land en de cultuur van andere landen en je leven wordt rijker.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 14193x
Toegevoegd: 20-07-2016 18:26
Gewijzigd: 31-07-2016 22:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!