sinterklaas en zwarte pieten

Wat is het Sinterklaasfeest?

sinterklaas en zwarte pietenHet Sinterklaasfeest wordt in Nederland elk jaar op 5 december gevierd. Het Sinterklaasfeest begint vaak met de intocht van Sinterklaas, waarna kinderen elke avond hun schoen mogen zetten. Het sinterklaasfeest is een typisch Nederlands kinderfeest.

De nationale intocht van Sinterklaas vindt elk jaar plaats in november. In welke stad de intocht plaatsvindt wordt vaak ik mei dat jaar bekend gemaakt. Sinterklaas is een eeuwenoud feest dat al ontzettend lang wordt gevierd. Vroeger was het feest echter een religieuze verering, terwijl het tegenwoordig geen religieuze boodschap meer heeft en het vooral een vrolijk kinderfeest is. Op 5 december wordt Sinterklaas gevierd met cadeautjes of een surprise. Vaak wordt er eerst een gedicht gegeven aan diegene voor wie de cadeautjes of de surprise bedoeld is. Een sinterklaasgedicht gaat vaak over de minder positieve eigenschappen van iemand, waarbij de toon grappig en aardig is. Na het geven van het gedicht krijgt diegene een of meerdere cadeautjes of een surprise. Tijdens de periode tot 5 december worden er vaak chocoladeletters en pepernoten gegeten, maar ook marsepein en chocolademunten. Kinderen kunnen elke avond hun schoen zetten. Na het zingen van een sinterklaasliedje zit er vaak de volgende dag een klein cadeautje in de schoen. Op pakjesavond, 5 december, wordt er vaak een grote zak vol cadeautjes gebracht.

Ontstaan Sinterklaasfeest

Het is niet helemaal zeker hoe het Sinterklaasfeest precies is ontstaan. Veel tradities gaan echter terug tot Nicolaas van Myra, een bisschop uit het huidige Turkije. Nicolaas werd voornamelijk in het oosten van Europa geëerd, maar later ook in het westen van Europa. In veel legendes wordt Sint-Nicolaas gezien als beschermheilige van kinderen. Kinderen in Europa kregen voor 6 december, de naamdag van Sint-Nicolaas, voedsel en geschenken. Kinderen gingen daarnaast verkleed door de straten in een optocht en later werd er ook geld in kinderschoenen gestopt. Het Sinterklaasfeest was bedoeld om kinderen op een positieve manier de waarden gehoorzaamheid en ijver bij te brengen. Tegenwoordig is er vrijwel niets meer over van de religieuze verering van Sint-Nicolaas en wordt het Sinterklaasfeest voornamelijk gevierd als een kinderfeest met cadeautjes. Daarnaast komt Sinterklaas volgens de moderne traditie uit Spanje en niet uit het huidige Turkije. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit het geval is, veel mensen denken dat dit komt door een prentenboekje van de onderwijzer Jan Schenkman.

Intocht Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas wordt in Nederland als sinds 1952 gevierd. Tijdens de intocht van sinterklaas komt Sinterklaas aan in Nederland, wat groots wordt gevierd. Na de intocht van Sinterklaas mogen kinderen hun schoen zetten, omdat Sinterklaas nu is aangekomen. In vrijwel alle grote steden in Nederland wordt een intocht georganiseerd, maar ook dorpen organiseren vaak een kleine intocht. Vaak komt Sinterklaas tijdens een intocht aan per boot, maar dit kan ook ter paard zijn. De landelijke intocht van Sinterklaas wordt elk jaar live op nationale televisie uitgezonden, zodat iedereen die niet bij de landelijke intocht kan zijn het toch kan volgen. De intocht van Sinterklaas vindt vaak halverwege november plaats op de eerste zaterdag na Sint-Maarten. De landelijke intocht vindt elk jaar in een andere stad plaats. Welke stad dit is wordt vaak al in mei dat jaar bekend gemaakt. De intocht van Sinterklaas is vaak een vrolijke en feestelijke gebeurtenis die vaak erg leuk is voor kinderen om mee te maken. Vaak wordt Sinterklaas tijdens een intocht vergezeld door meerdere vrolijke pieten die snoepgoed zoals pepernoten uitdelen.

Het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal wordt 5 dagen voor de intocht van sinterklaas voor het eerst uitgezonden. Tijdens de nationale intocht van sinterklaas op zaterdag is de uitzending van het Sinterklaasjournaal extra lang, omdat de intocht van Sinterklaas live wordt uitgezonden. Een aflevering van het Sinterklaasjournaal bestaat vaak uit 3 onderwerpen, namelijk ongeveer 3 hoofdonderwerpen, kort nieuws en het Pietenweer. Op elke zondag wordt er een weekoverzicht uitgezonden. Kinderen die naar het Sinterklaasjournaal kijken kunnen zien wat Sinterklaas en de pieten allemaal meemaken. De verhaallijnen worden in meerdere delen gepresenteerd in de vorm van reportages. Het Sinterklaasjournaal wordt gepresenteerd door presentatrice Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer. Veel bekende Nederlanders spelen de rollen van de verschillende pieten. Het Sinterklaasjournaal wordt elke dag op 6 uur ’s avonds uitgezonden op NPO Zapp. Voor kinderen is het Sinterklaasjournaal erg leuk om ’s avonds naar te kijken, vooral omdat de afleveringen vaak erg spannend zijn.

Sinterklaasgedicht maken

Het Sinterklaasfeest wordt gehouden op 5 december. Deze dag wordt vaak gevierd met een of meerdere cadeautjes of met een surprise. Voor het cadeau of de surprise aan iemand geven wordt ontvangt diegene eerst een gedicht. Het is namelijk een traditie om een gedicht te schrijven aan en over diegene die het cadeau of de surprise zal ontvangen. In een traditioneel sinterklaasgedicht benoemt iemand de minder positieve eigenschappen van de aangesprokene op een grappige en vriendelijke manier. Veel mensen hebben echter moeite met het schrijven van een sinterklaasgedicht en maken gebruik van websites die je helpen bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Een Sinterklaasgedicht is vaak geschreven aan de hand van een rijmschema met eindrijm, waarbij de laatste woorden van twee zinnen met elkaar rijmen. Vaak zijn de gedichten op een simpele manier geschreven, hoewel het natuurlijk ook mogelijk is om een uitgebreid gedicht te schrijven. Vaak vinden mensen het leuker om zelf een gedicht te schrijven, dan gebruik te maken van een website dat een gedicht genereert. In een eigen gedicht kan je je eigen creativiteit in kwijt, terwijl een genereert gedicht altijd hetzelfde is.

5 december

Op 5 december wordt het Sinterklaasfeest gevierd met een of meerdere cadeautjes en surprises. Deze avond wordt ook wel pakjesavond genoemd. Wanneer volwassenen Sinterklaas vieren worden er vaak lootjes getrokken om te bepalen voor wie iemand cadeautjes moet kopen en een surprise en een gedicht moet maken. Vaak worden er kleine cadeautjes gegeven die zijn verwerkt in de surprise. Voor en tijdens het Sinterklaasfeest worden er vaak chocoladeletters, pepernoten, marsepein en chocolademunten gegeten. Allereerst wordt een gedicht gegeven aan iemand waarna diegene een zelfgemaakte surprise en de cadeautjes ontvangt. Wanneer kinderen Sinterklaas vieren wordt er vaak tegen de avond een zak vol cadeautjes gebracht voor de kinderen. Dit werd vóór de Tweede Wereldoorlog nooit gedaan en met name de laatste jaren worden er veel cadeautjes gegeven met het Sinterklaasfeest. Dit heeft te maken met de toenemende welvaart in Nederland. Voor kinderen is pakjesavond vaak een ontzettend leuke avond om te vieren.

Heb jij al zin in het sinterklaasfeest?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Boris
Aantal keer gelezen: 3846x
Toegevoegd: 12-10-2016 19:26
Gewijzigd: 18-10-2016 22:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!