Meest voorkomende verborgen gebreken bij woningen

Meest voorkomende verborgen gebreken bij woningen

Meest voorkomende verborgen gebreken bij woningenHeb je een woning op het oog maar heb je geen idee waar je rekening mee moet houden? Denk dan eens aan de verborgen gebreken bij woningen. Er wordt niet altijd bij stilgestaan, maar als je weet wat de betekenis is, zal je het niet snel vergeten.

Al een tijdje wil je graag een woning kopen, het is belangrijk voor je. Maar het is in deze tijd wel lastig om een betaalbare en mooie woning te kopen. Het overbieden is ineens de norm geworden en er heerst een tekort aan woningen. Het gevolg is dat er ineens veel meer druk staat op kopers om de knoop snel door te hakken. Het heeft ook een groot risico tot gevolg, want als je snel moet beslissen dan zie je vaak gebreken aan de woning over het hoofd. Daarom moet je goed letten op de meest voorkomende verborgen gebreken bij woningen. Dit wil je namelijk liever voorkomen.

Vocht- en schimmelproblemen

Een van de meest voorkomende verborgen gebreken bij woningen zijn toch wel de vocht- en schimmelproblemen. Dit kan namelijk ontstaan door lekkende daken, slecht geïsoleerde muren, of gebrekkige ventilatie. Weet je ook dat de vochtige muren en schimmelvorming schadelijk zijn voor de woning? Het kan ook zorgen voor gezondheidsklachten, dit wil je niet meemaken. Daarom moet je hier sowieso alert op zijn.
In een woning kun je al snel te maken krijgen met vochtproblemen. Meestal ontstaan de problemen in de vochtige ruimten van het huis, zoals de badkamer, de keuken en de kelder. Vaak kunnen de vochtproblemen ontstaan door optrekkend vocht vanuit de bodem. Maar helaas worden de meeste vochtproblemen pas duidelijk zichtbaar worden als het probleem al langer aan de hand is. Er zijn een aantal eenvoudige dingen die kunnen zorgen voor vochtproblemen, zoals onvoldoende ventilatie. Als er sprake is van vochtproblemen dan krijg je al snel te maken met schimmels in de woning. Dit moet voorkomen worden dus laat ook hier goed naar kijken.

Problemen met de elektriciteit

Het kan ook zijn dat je problemen hebt met de elektriciteit. Het kan dan gaan over verouderde of slecht aangelegde elektrische installaties, deze vormen vooral een groot risico. Je kunt daarbij denken aan problemen zoals losse bedrading, slechte aarding, of een overbelast elektriciteitsnetwerk. Het gevolg kan een kortsluiting zijn of zelfs brandgevaar. Dit kan alleen door een specialist en een grondige inspectie aan het licht komen. Het is belangrijk dat een elektrische installatie betrouwbaar en van goede kwaliteit is om de veiligheid te kunnen garanderen. Helaas is dit lang niet altijd zo, want verouderde of slecht aangelegde elektrische installaties zorgen vaker voor problemen.

Lekkage aan daken of dakgoten

Een lekkend dak is ook een veelvoorkomend probleem en dat zie je vaak pas na zware regenval. Je kunt hierbij denken aan oude dakbedekking, gebroken dakpannen of versleten loodslabben, deze kunnen namelijk het water doorlaten. Vervolgens krijg je dan schade aan het dakbeschot, isolatie en plafond. Het zal ook heel wat kosten om alles te laten maken, daarom is het goed om voordat je de woning koopt iemand mee te nemen die hiernaar kan kijken. Als je op een zonnige dag de woning gaat bezichtigen dan zie je niet zo snel problemen aan de dakgoten (als deze er zijn). Maar toch komen problemen met diverse dakgoten, waaronder ook de B44 bakgoot, relatief vaak voor. Het kan gaan om verschillende problemen die zorgen voor lekkages en wateroverlast.

Meestal kijken veel mensen niet naar de dakbedekking. Maar toch kan het slijten of door weersomstandigheden beschadigd raken. Soms moet je de dakbedekking zelf vervangen en dat kan ook in de prijzen vallen. Je moet wel goed nagaan wat de huidige staat is van de dakbedekking, om zo verborgen gebreken te voorkomen.





Slechte fundering

Problemen aan de fundering kunnen erg prijzig zijn en het is ook erg zorgwekkend. Daarbij kan gedacht worden aan scheuren in muren, verzakkingen en klemmende deuren of ramen, dit kan allemaal wijzen op funderingsproblemen. Het is ook weer lastig op te sporen zonder inspectie en ook heeft het weer grote gevolgen voor de stabiliteit van de woning. Ook hiervoor is het van belang dat je iemand meeneemt die hier alles over weet, om deze verborgen gebreken op te sporen, voordat je een woning koopt. Als je dat niet doet en je komt er pas veel later achter, dan word je niet blij van alle onderzoeken, rekeningen en reparaties. Mensen denken vaak dat het een kleinigheidje is, maar het kost je echt veel geld als je wat aan de fundering aan moet laten passen.

Oude lood- of asbestleidingen

Als je een oudere woning op het oog hebt dan kun je te maken krijgen met loden waterleidingen en asbesthoudende materialen. Dit is een gezondheidsrisico, maar ook moet alles vervangen worden want het voldoet niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Zorg dat je gezondheid op de eerste plaats staat en doe er alles aan om goed en veilig te kunnen wonen.

Houtrot en ongedierte

Heeft de woning die je wil kopen houten kozijnen of houten vloeren of balken? Dan is het van belang om extra alert te zijn op houtrot. Het kan de woning namelijk aantasten. Ongedierte zoals houtworm, boktor of muizen kunnen zich ongemerkt nestelen in verborgen ruimtes, op lange termijn kan dat veel schade geven en om alles te laten repareren ben je veel geld kwijt. Het is geen prettig idee als er beestjes in je woning zitten die schade aanrichten, laat het daarom bij twijfel of voor de zekerheid onderzoeken, voordat je een beslissing neemt of je een woning koopt.

Problemen met de riolering

Ruikt het heel vies of is er sprake van waterschade? Dan kan er sprake zijn van verstoppingen, lekkages of slecht aangelegde afvoerbuizen. Dit zijn ook verborgen gebreken en dit kom je vaak tegen in oudere woningen waar de riolering verouderd of slecht onderhouden is. Je moet bij het kopen van een oudere woning dus goed opletten en altijd een specialist meenemen die dit kan onderzoeken.

Slecht werkende verwarming en isolatie

Is er bij de woning die je op het oog hebt sprake van een verouderde cv-ketel, lekkende radiatoren of een slechte isolatie? Dit zijn ook weer verborgen gebreken en die zullen pas opvallen als je energierekening ineens heel hoog is of als je het koud blijft houden, ondanks voldoende opwarmen. Een belangrijk aspect om in de gaten te houden en ook om te onderzoeken voordat je een woning koopt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV87
Aantal keer gelezen: 229x
Toegevoegd: 25-09-2024 13:16
Gewijzigd: 01-10-2024 09:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!