olijfboom snoeien

Olijfboom snoeien: wanneer, hoe en meer

olijfboom snoeienOlijfbomen zijn steeds meer te vinden in de Nederlandse tuin. De olijfboom moet ook gesnoeid worden, lees hier wanneer je de olijfboom moet snoeien, hoe je de olijfboom moet snoeien en meer informatie.

De olijfboom als tuinplant

Olijfbomen staan bekend als echte productiebomen, door de mens wordt de olijfboom gebruikt voor zijn vruchten. Olijfbomen zijn niet meer weg te denken uit karakteristieke landschappen van Griekenland. Veel mensen willen ook zo'n mooie olijfboom in hun tuin, daarom zijn steeds meer mensen in Nederland eigenaar van een olijfboom. De olijfboom kan je het beste houden in een pot, dit is onderhoudsvriendelijker en voorkomt vaak eventuele problemen.

Als het om de omgeving gaat, stelt de olijfboom niet al te veel eisen. In landen zoals Griekenland staat de olijfboom in een kleiachtige zandgrond, deze grondstructuur wil je het liefste hier zoveel mogelijk namaken. Dit doe je door bijvoorbeeld speciaal substraat aan te schaffen, in tijden van droogte is dit substraat een bron van vocht en wanneer er teveel vocht is, loopt het water weg. Net zoals bij een kleigrond. Daarnaast kan er bij het planten van de olijfboom gebruik worden gemaakt van een bodemverbeteraar. Daarmee heeft de olijfboom een extra steun aan het begin, waardoor de kans op aanslaan wordt vergroot. Naast een goede bodem, moet men de olijfboom regelmatig bemesten. Dit kan het beste een keer per jaar gebeuren, in het voorjaar. Ga hierbij uit van februari tot mei. Zo heeft de plant een extra steun om weer bladeren te groeien en de zomer in te gaan. Een gelijkmatige bemesting is belangrijk, hiermee bedoelen we dat elk stukje grond ongeveer even goed bemest is. Wanneer een olijfboom door een periode gaat met heftige weersomstandigheden, kan het gebeuren dat de boom al zijn bladeren laat vallen. Dit betekent echter nog niet dat de boom dood is. Olijfbomen zullen niet snel compleet doodgaan, het zijn redelijk sterke planten.

Olijfboom in de winter

Wanneer mensen in Nederland een olijfboom kopen, vragen ze zich vaak af of de boom in de winter naar binnen moet. Dit hoeft bij de meeste olijfbomen niet, hoewel er bepaalde soorten zijn waarbij dit wel noodzakelijk is. Wanneer een olijfboom in een (te kleine) pot staat, kan er wel het een en ander misgaan. Vaak is dit echter geen probleem, koop wel altijd een plantenpot die groot genoeg is. Om te voorkomen dat een olijfboom kapot vriest, kan je de boom inpakken. Dit beschermt vooral tegen extreme vorst.

Olijfbomen en zon

Olijfbomen hebben zoveel mogelijk zon nodig, probeer ze dit dan ook zoveel mogelijk te geven. Wanneer de olijfboom recht in de zon staat, zal dit vooral te merken zijn aan de kwaliteit van de olijven.

Olijfbomen water geven

Hoewel de olijfboom in zijn natuurlijke omgeving ook te maken heeft met drogere periodes, moet de boom wel water worden gegeven. Bomen in gebieden met natuurlijke droogtes hebben namelijk een grote kluit, de bomen die je in Nederland hebt hebben een veel kleinere kluit. Door deze kleinere kluit vereist de boom meer water, hij heeft immers minder wortelen om het water mee te absorberen. Wanneer het gedurende een langere periode droog is, of als het extreem droog weer is, moet je de olijfboom extra water geven. Geef de olijfboom nooit teveel water, natte voeten zijn erg slecht voor een olijfboom. Om natte voeten te voorkomen, kunnen er voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Boor bijvoorbeeld gaten of gebruik potscherven onderin de plantenpot.

Olijfbomen bijvoeden

In de natuur staat de olijfboom in een omgeving met een pH-waarde van ongeveer 7. In Nederland heeft de grond meestal niet deze pH-waarde. Om dit op te lossen, kan er extra kalk aan de bodem toegevoegd worden. Hierdoor worden voedingsstoffen sneller opgenomen en wordt de grondstructuur verbeterd. Naast kalk is het aan te raden om de olijfboom extra mest te geven. Hiervoor zijn allerlei producten voor op de markt, die meestal prima voldoen. Kies voor mestproducten die de meststoffen vrijgeven op een langer termijn. Het is niet goed voor de boom om eerst over veel en dan over weinig voedingsstoffen te beschikken.

Wanneer olijfbomen snoeien?

Snelgroeiende takken die recht omhoog de lucht in groeien, kunnen gedurende het hele jaar weg worden gehaald. Wanneer je wat meer takken wilt snoeien, kan dit het beste gebeuren in het voorjaar. Gedurende deze periode controleer je bijvoorbeeld op dood hout. Het liefst snoei je in het vroege voorjaar zodat de boom de kans krijgt om voller te worden. De schade die de boom ontvangt tijdens het snoeien, kan nu rustig hersteld worden. Bovendien is de olijfboom gedurende het voorjaar in winterrust, waardoor de sapstroom minder actief is. Dit beperkt de schade van het snoeien.

De olijfboom snoeien

Olijfbomen groeien behoorlijk langzaam en zijn daarom niet moeilijk te snoeien.  Toch is het belangrijk dat je jaarlijks even naar de olijfboom kijkt en het snoeien niet verwaarloost. Jonge bomen moeten zo worden gesnoeid dat er een goede basis aan takken ontstaat. De snoei van een olijfboom die al een goede basis aan takken heeft, wordt ongeveer hetzelfde gesnoeid als een knotwilgen. Hierbij snoei je dus de dunne, verticale takken weg.

De takken van de olijfboom die vruchten hebben gedragen, zullen na hun eerste vruchten geen vruchten meer dragen. In het voorjaar kunnen deze takken teruggesnoeid worden tot de basis, zonder stompjes. In het voorjaar is het verstandig om het dode hout ook te verwijderen. Net zoals bij de knotwilg geldt dat er niet meer dan 1/3 weggesnoeid mag worden. Doe je dit wel, dan krijgt de olijfboom een grote klap. De kans bestaat dat de olijfboom hierdoor doodgaat.

Om te bepalen in welke richting je olijfboom groeit, knip je de knopjes terug. De scheuten die de verkeerde kant op staan, knip je in het geheel weg. De rest knip je een stukje terug. De scheuten staan op deze manier allemaal de goede richting op.

Wanneer je een olijfboom houdt voor de olijven, moet je hiermee rekening houden bij het snoeien. Alleen twijgen met een leeftijd van twee jaar of ouder kunnen olijven krijgen. Wanneer je meer olijven wilt, moet je deze twijgen dus niet weg snoeien.
De vorm van de olijfboom kun je helemaal zelf bepalen, dit is een smaakkwestie. Een tip is wel om altijd de stam vrij te houden van lage aftakkingen. Snoei een olijfboom nooit tot op de stam, dat is een belangrijke regel die altijd voor gaat. Als je voor een olijfboom kiest met een ronde vorm, kun je ook nog in de zomer snoeien. Zo behoudt de boom het hele jaar zijn mooie vorm.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Olivier
Aantal keer gelezen: 17892x
Toegevoegd: 29-03-2016 17:56
Gewijzigd: 29-03-2016 22:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!