Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis: wat is het?

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis: wat is het?

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis: wat is het?Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is een stoornis waarbij je erg onzeker en angstig binnen relaties bent. Je vindt het moeilijk om contact met iemand anders te hebben en je vindt het lastig om je open te stellen. Je laat jezelf nauwelijks zien en je vindt het prettig om van een afstand toe te kijken.

Je vindt het moeilijk om je geaccepteerd te voelen en je hebt regelmatig de angst om in het sociaal contact iets verkeerd te doen. Vaak schat je de gedachte van iemand anders negatief in en dat maakt het nog lastiger om je geaccepteerd te voelen. Wanneer je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebt is het lastig om met kritiek om te gaan.

Wanneer je de kritiek van iemand anders hoort is dit vaak als een bevestiging van een negatieve overtuiging die je al had. Doordat je jezelf bevestigt wordt het nog moeilijker om jezelf geaccepteerd te voelen. Dagelijkse gevaren worden door iemand met het ontwijkende persoonlijkheidsstoornis vaak overdreven en worden als snel een sterke angst. Iemand met het ontwijkende persoonlijkheidsstoornis werkt het liefst alleen om vooral in een bekende en veilige situatie te verkeren. Iemand met de stoornis werkt het liefst alleen en zal daardoor nauwelijks zichtbaar zijn. Het is lastig voor iemand met het ontwijkende persoonlijkheidsstoornis om sociale contacten op te doen en vaak wordt het contact met iemand anders überhaupt al vermeden.

Als je steeds denkt dat je niet genoeg bent kan dat behoorlijk vermoeiend zijn. Je krijg hierdoor stress en in sommige gevallen kan het zelfs omslaan tot een depressie of een angststoornis. Wanneer je in een sociale isolement komt kan dit vrij ernstige vormen aannemen en vaak krijgen mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis dan ook een sterk gevoel van eenzaamheid.

Wanneer sociale situaties steeds worden vermeden kunnen we soms al spreken van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, maar eigenlijk is dat nog niet genoeg. Later op deze pagina gaan we in op de verdere kenmerken van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, maar eerst gaan we in op het ontstaan van de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Ontstaan van ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis ontstaat bij ongeveer 3% van de bevolking. Over het ontstaan van de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is nog weinig bekend. Waarschijnlijk zijn er een aantal belangrijke factoren waardoor de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zich ontwikkelt. Een deel wordt geboren met angst en somberheid, een ander deel ontwikkelt de stoornis later. Vaak is er altijd al aanleg voor de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Gedurende het leven is de omgeving waarin je verkeerd belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de stoornis. Wanneer je gepest wordt of wanneer er grote veranderingen in je leven zijn geweest kan dit de aanleg tot deze stoornis ontwikkelen tot een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Wanneer je bent opgevoed met veel kritiek en weinig aandacht is de kans groter dan je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt dan wanneer je steeds aan een liefdevol en positief gevoel bent blootgesteld.

Wanneer er sprake is van een overbezorgde ouder is de kans op het stoornis iets groter wanneer er al aanleg is. De ouder geeft op de manier weinig ruimte voor het maken van fouten en zoals je begrijpt wordt dit in de gehele ontwikkeling meegenomen.

Officiële vaststelling van het ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Heb je een idee dat jij of iemand anders aan het ontwijkende persoonlijkheidsstoornis lijdt? Dan is het mogelijk om een onderzoek in te stellen. Een diagnose wordt vaak gesteld naderhand van verschillende interviews. De richtlijnen van de GGZ worden gebruikt om binnen de richtlijnen een diagnose te stellen. De GGZ gebruik hiervoor de DSM IV-TR. Het handboek is een classificatiesysteem waarmee het mogelijk is om een persoonlijkheidsstoornis vast te stellen. Het is een uiterst betrouwbare manier om vast te stellen of er sprake is van het ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Als de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis volgens de DSM IV-TR wordt vastgesteld neem je de volgende kenmerken waar:

  • Iemand vindt het moeilijk om met andere mensen om te gaan. Alleen wanneer iemand er zeker van is aardig gevonden te worden zal er een prettige verstandhouding mogelijk zijn.
  • Activiteiten met menselijk contact worden zoveel mogelijk vermeden. Men ontwijkt situaties waarin er afwijzing, afkeuring of kritiek kan zijn.
  • Wanneer een relatie intiem wordt zal hij of zij bescheiden zijn. Iemand ontwijkt het om belachelijk gemaakt te worden en wil liever geen kritiek ontvangen.
  • Iemand neemt geen risico door bij nieuwe activiteiten betrokken te zijn. Op dit moment spelen er namelijk sociale risico’s en rol.
  • Iemand ziet zichzelf als sociaal onaantrekkelijk en voelt zich minder dan de ander.
  • Iemand heeft steeds het idee tekort te schieten in het menselijk contact. 

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis behandelen 

Het behandelen van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is een traject dat veel energie en tijd zal vergen. Vaak wordt er gewerkt aan iemands persoonlijkheid en worden bepaalde zaken uit het verleden weer teruggehaald. Iemand moet echt willen veranderen om uiteindelijk succesvol een behandeling te beëindigen. Bij behandeling wordt er soms een behoorlijke verbetering bereikt. De kwaliteit van leven neemt toe en binnen drie maanden tot een jaar wordt er vaak al een uitstekende verbetering gemaakt. Wanneer iemand beter gaaf functioneren ontstaat er meer vertrouwen en is het mogelijk nog verder te verbeteren. Als een opwaartse spiraal kan het steeds beter gaan en wordt het positieve gevoel zowel in het professionele als privéleven leven doorgezet. Mogelijk kan er vanaf dat moment voor een andere baan worden gekozen of lijkt een andere studie ineens een goed idee. Wanneer een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis op de juiste manier behandeld wordt komt er vaak veel verandering en een positief gevoel vrij.

Afhankelijk van de mate waarin je last hebt van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Over het algemeen wordt ingezet op een therapie waarbij wordt ingezet op de belemmeringen die je voelt. Door in oplossingen te denken en op een constructieve manier over jouw persoonlijkheid te denken kan een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis verminderen. Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zit in je persoon en zal waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. Vooral wordt dan ook gewerkt aan de omgang met deze stoornis en aan de genezing van deze stoornis wordt geen aandacht besteed.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 5600x
Toegevoegd: 01-07-2015 11:30
Gewijzigd: 22-08-2015 13:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!