man met stress op kantoor

Wat zijn de gevolgen van langdurige stress?

man met stress op kantoorDe gevolgen van langdurige stress mag je nooit onderschatten. In dit artikel leggen we je uit wat de gevolgen kunnen zijn maar ook hoe je stress kan reduceren en zelfs kunt voorkomen. Maar eerst leggen we je uit wat stress precies is én hoe het ontstaat.

Wat is stress?

Stress is niets minder of meer dan een lichamelijke reactie waarbij het fysiek of psyche wordt belast. Je merkt dat je gestrest bent aan een verhoogde hartslag en bloeddruk. Het lichaam wil je daarmee eigenlijk waarschuwen. Kortdurende stress is niet schadelijk en het kan je zelfs helpen om grote prestaties te leveren. Heb je echter een langere periode achtereen last van stressgevoelens? Dan loop je het gevaar dat je chronische stress krijgt. Dit kan ernstige gevolgen hebben zoals hartproblemen of schade aan je bloedvaten. Iemand met chronische stress heeft het gevoel niets meer aan te kunnen. Hieronder beschrijven we wat alle gevolgen kunnen zijn van langdurige/chronische stress. We kunnen het onderverdelen in lichamelijke en psychische gevolgen.

Mogelijke oorzaken:

Er zijn veel mogelijke oorzaken die bij jou stress veroorzaken. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden geplaatst. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Alleen dan kan je er iets aan doen. Onderstaande omstandigheden geven bij vrijwel iedereen een verhoogde kans op (chronische) stress.

 • Je hebt een lichamelijke ziekte
 • Je hebt iets traumatisch meegemaakt zoals een verkrachting, auto-ongeluk, inbraak of aanslag
 • Je ligt in een scheiding of bent onlangs gescheiden
 • Een geliefde (bijvoorbeeld je partner) is overleden
 • Je hebt relatieproblemen
 • Je bent mishandeld
 • Je bent mantelzorger
 • Je bent je baan kwijtgeraakt
 • Je hebt geldschulden
 • Je bent een alleenstaande ouder

Psychische gevolgen van chronische stress

De psychische gevolgen bij chronische stress zijn niet bepaald onschuldig. Wanneer mensen langdurige stress hebben, dan belanden ze vroeg of laat in een burn-out. Ook depressies komen vaak voor bij mensen die leiden aan veel stress. Het probleem is dat een burn-out of depressie ervoor zorgt dat men nog verder uitgeput raakt. Je belandt in een vicieuze cirkel waar je zonder hulp niet meer uit kunt komen. Ben je in een burn-out belandt vanwege langdurige spanningen? Dan is het zaak om direct hulp in te schakelen. Hieronder lees je wat de lichamelijke gevolgen kunnen zijn van stress.

De lichamelijke gevolgen van langdurige stress

Een gestrest persoon krijgt, wanneer hij onder langdurige hoogspanning staat, vroeg of laat ook last van lichamelijke problemen. Het is zelfs zo dat lichamelijke problemen vaak als eerste merkbaar zijn en de symptomen kunnen zijn van stress. Over het algemeen zijn de lichamelijke gevolgen bij chronische stress het hebben van hoofdpijn, spierpijn en hartkloppingen. Ook kunnen geheugenproblemen optreden, een hoge bloeddruk en is concentratieverlies een veelvoorkomend verschijnsel. Mensen die last hebben van veel stress komen daarnaast moeilijk in slaap. Als het lichaam stress ervaart dan komt er een hormoon vrij namelijk cortisol. Cortisol is eigenlijk de veroorzaker van alle lichamelijke problemen.

Alle klachten door stress:

 • Vermoeidheid en weinig energie
 • Algehele gespannenheid
 • Je bent sneller geïrriteerd, kwaad of hebt last van huilbuien
 • Neerslachtige en sombere gevoelens
 • Je vergeet opeens veel
 • Je kunt moeilijk in slaap komen
 • Hoofdpijnklachten en maagklachten
 • Nekklachten of rugklachten
 • Je lijkt van de ene verkoudheid in de andere te vallen (weinig afweer)

Functie van stress

Heeft stress ook een functie? Jazeker! Bij stress maakt het lichaam een stresshormoon aan genaamd adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat je alert bent en dus snel kunt vluchten (of vechten). Bij langdurige stress maakt het lichaam echter ook een ander stresshormoon aan namelijk cortisol. Dit hormoon brengt schade toe aan het lichaam en met name aan het hart en bloedvaten.

Hoe kan je voorkomen dat je gestrest wordt?

Stress kan je niet altijd even goed voorkomen. Soms beland je gewoon in een stressvolle situatie zonder dat je daarom gevraagd hebt. Wel kan je voorkomen dat stress chronisch wordt! En dat laatste is erg belangrijk. In ieder geval moet je proberen controle te krijgen over je stress. Zo is het belangrijk dat je voldoende uitrust, regelmatig pauzes neemt op je werk en je leven overzichtelijk in te delen. Voorkom verrassingen, ook bijvoorbeeld op financieel gebied. Los conflicten op, praat ruzies direct uit en onderneem regelmatig leuke activiteiten. Steek je energie zo min mogelijk in negatieve zaken. Probeer ook zo nu en dan te evalueren na stressvolle perioden.

Stressgevoelens verminderen

Voor het verminderen van stressgevoelens kan je op het internet tientallen handige tips vinden. Wij hebben een aantal daarvan hieronder op een rijtje gezet waarvan wij vinden dat ze belangrijk zijn. Probeer ze toe te passen in je dagelijkse leven. We raden je aan om ook zelf op het internet op zoek te gaan naar antistress tips. Je komt heel veel waardevolle tips tegen! Hieronder vind je 5 goede antistress tips.

Probeer te relativeren

Relativeren helpt gestreste mensen om hun problemen beter te kunnen beheersen. Mensen kunnen door allerlei zaken gestrest raken en vaak onnodig. Dan helpt het wanneer je goed kan relativeren. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af wat de consequenties zijn wanneer je je werk niet op tijd afkrijgt, of hoe belangrijk een bepaalde vriendschap is wanneer het telkens weer opnieuw met ruzie eindigt. Is de veroorzaker van je stress het waard om in je leven toe te laten? Kan je bepaalde taken op je werk niet gewoon beter schrappen? Probeer na iedere stressvolle situatie te relativeren. Het zal je op den duur veel winst opleveren!

Vrij nemen en voldoende pauzes inplannen

Het lijkt zo makkelijk maar veel mensen vergeten gewoon zo nu en dan eens vrij te nemen. Neem niet alleen vrij van je werk of studie wanneer je iets moet doen. Maar neem ook regelmatig eens een dagje of weekend vrij om helemaal niets te doen! Niets doen kunnen veel mensen niet meer. Misschien vind jij dat ook lastig. Onder niets doen verstaan we gewoon eens een dag lekker eropuit gaan, een boek lezen of iets anders wat je ontspant. Net zoals het belangrijk is om met regelmaat een dagje vrij te nemen is het ook belangrijk om voldoende pauzes te nemen tijdens je werkzaamheden. Indien mogelijk raden we je aan om tenminste iedere twee uur een korte pauze te nemen.

Uitrusten

In de categorie vrijaf nemen en pauzeren, is het even belangrijk om dagelijks voldoende rust te nemen. Heb je het druk gehad op het werk? Ga dan niet bij thuiskomst direct door naar andere afspraken maar neem de tijd om tot rust te komen. Doe ontspannende stretchoefeningen, neem een warm bad of luister een uurtje naar je favoriete muziek. Ga 's avonds lekker op tijd naar bed en slaap minimaal 8 uur per nacht.

Praten

Als je gestrest bent, gespannen of nerveus, is het belangrijk om te praten over je gevoel. Schuif je problemen niet onder stoelen of banken maar probeer er met iemand over te praten. Misschien met je partner, je leidinggevende of gewoon met een goede vriend of vriendin. Praten lucht echt op! Loop je tegen bepaalde problemen aan? Dan kan het veel stress veroorzaken wanneer je dit voor je houd. Eventueel ga je op zoek naar een vertrouwenspersoon (bijvoorbeeld op je werk/school) en leg je hem of haar je problemen voor. Overweeg desnoods om gesprekken bij een psycholoog aan te vragen.

Gezond leven

Het is natuurlijk logisch maar een gezond lijf kan stress veel beter reduceren dan een ongezond lichaam. Eet daarom zo gezond mogelijk, drink zo min mogelijk koffie en alcoholhoudende dranken, rook niet en beweeg dagelijks. Je zal merken dat je er meer energie voor terugkrijgt en tegenslagen veel makkelijker verwerkt.

Neem dagelijks een koude douche!

Koud douchen is weer helemaal in opkomst. Professionele sporters gebruiken al ijsbaden voor optimaal spierherstel en afvoer van schadelijke stoffen. Maar we raden je aan om eens meer te lezen over de voordelen die koud douchen heeft op je lichamelijke en mentale gezondheid! Zo blijkt een dagelijkse koude douche te helpen om stress te reduceren. 1 koude douche per week geeft weinig resultaat. Je zal dagelijks minimaal 2 tot minuten onder een koude waterstraal moeten staan voordat je veranderingen ziet.

Zo bleek dat proefpersonen, die dagelijks een koude douche namen, na ongeveer een half jaar een veel lagere hartslag en frequentie van ademhaling hadden. Een lagere hartslag en ademhalingsfrequentie geven aan dat het lichaam in rust is. Probeer het zelf eens uit zouden we zeggen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4553x
Toegevoegd: 16-11-2016 21:30
Gewijzigd: 29-11-2016 23:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!