Kenmerken van een verliefd gevoel

Kenmerken van een verliefd gevoel

Kenmerken van een verliefd gevoelWanneer je verliefd bent gaat er een heerlijk gevoel door je lichaam. Op deze pagina bespreken we de kenmerken van een verliefd gevoel en kun je ontdekken of je verliefd bent. Houd er rekening mee dat verliefd zijn voor iedereen een ander gevoel geeft en er op deze pagina vooral over verliefd zijn in het algemeen wordt gesproken.

 

Wil je snel ontdekken of je verliefd bent? Voel je jezelf verliefd? Merk je dat iemand verliefd op jou is? Of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je weten hoe verliefdheid überhaupt werkt? Dan is dit de uitgelezen kans om kennis te maken met de wereld van verliefdheid en alle kenmerken die met dit gevoel gepaard gaan.

Betekenis verliefd zijn

Wanneer je verliefd bent is dit meestal een gevoel dat aan het begin van een relatie ontstaat. Je voelt je gelukkig, je zit lekker in je vel en tegelijk is het een spannend gevoel. Je moet door een verliefd gevoel bijna de hele tijd aan de ander denken en het lijkt alsof hij of zij niets fout doet. De aantrekkingskracht wordt zowel fysiek als mentaal steeds heviger. Wanneer een verliefdheid eindigt of niet beantwoord wordt kan er liefdesverdriet ontstaan.

Hormonen en een verliefd gevoel

Wanneer je verliefd bent komen er allerlei hormonen vrij. De hormonen geven je het gevoel van verliefdheid en zorgen ervoor dat je hersens soms letterlijk op hol slaan. Je lichaam maakt verslavende stoffen aan en door de hormonen word je letterlijk opgepept. Wanneer je verliefd bent lijk je er geen genoeg van te krijgen en heb je continu een positief gevoel. De volgende stoffen worden tijdens een verliefdheid aangemaakt:

 • Dopamine
 • Norepinephrine
 • Phenylethylamine
 • Adrenaline

De cocktail van deze verslavende stoffen geeft het heerlijke gevoel van de verliefdheid. Wanneer deze stoffen door zowel mannen als vrouwen worden aangemaakt ontstaat er liefde en vaak een relatie.

De stoffen zorgen ervoor dat je de ander nog vaker wilt zien. In de medische zin lijkt verliefdheid het meest op een verslaving en dan draait het met name om de stoffen die je lichaam aanmaakt. Wanneer een verliefdheid niet werkt kan dit een behoorlijke impact hebben. Verliefdheid ontstaat ineens en is iets waar je in principe niets aan kunt veranderen. Je wordt zonder dat je het wilt verliefd en eigenlijk kun je er niets aan veranderen.

Belangrijkste gevoelens bij een verliefd gevoel

Wanneer je verliefd bent zijn er zowel bij mannen als vrouwen een aantal gemeenschappelijke gevoelens. Zowel bij mannen als vrouwen ontstaan de volgende gevoelens bij een verliefdheid:

 • Wanneer je verliefd bent richt je de aandacht het liefst op de persoon waar je liefde voor voelt.
 • Het is moeilijk om niet meer over hem of haar te praten. Alles wat hij of zij doet vind je geweldig en je kunt er niet genoeg over vertellen.
 • De wereld lijkt volledig rond deze persoon te draaien en verder vind je nog weinig zaken echt belangrijk.
 • Je wilt je liefde het liefst weer zo snel mogelijk zien als je niet bij elkaar bent.
 • Je houdt hem of haar zo goed mogelijk in de gaten op alle manieren waarop dat mogelijk is.

Gedragingen wanneer je verliefd bent

De meeste gevoelens zijn zowel bij mannen als vrouwen vergelijkbaar. Buiten het gevoel dat je hebt spelen echter ook gedragingen een belangrijke rol. De gedragingen van een man en een vrouw verschillen van elkaar.

Een man zal typisch mannen gedrag vertonen. Zijn stem zal iets zwaarder zijn en hij laat het liefst zijn dominantie zien. Wanneer een klusje geklaard moet worden pakt de man dit aan en ook in het geval van een conflict zal de man oplossend meedenken. Wanneer een man verliefd is zal deze dominanter zijn dan gebruikelijk. Een man wordt vaak aantrekkelijker geworden door andere vrouwen wanneer hij verliefd is. Doordat een man zich meestal focust op één vrouw wordt hij bij verliefdheid vaak blind voor de aandacht en schoonheid van andere vrouwen.

Een vrouw zal als tegenpool van de man typisch vrouwen gedrag vertonen wanneer zij verliefd is. Ze zal zich beter verzorgen dan normaal het geval is en besteedt meer aandacht aan koken, schoonmaken en andere huishoudelijke taken. De vrouw uit zich op een verzorgende manier. Ze heeft een hogere stem, ze zal vaker luisteren in plaats van spreken en ze zal afwachtend zijn tegenover de man.

Kenmerken van verliefdheid

Wanneer je verliefd bent kan dat op verschillende manier geuit worden:

 • Je probeert op allerlei manieren contact te leggen met je geliefde.
 • Je houdt je geliefde steeds in gaten en verliest hem of haar niet uit het oog.
 • Alle aandacht is op je geliefde gericht en de rest lijkt onbelangrijk.
 • Je lacht om alle grapjes die hij of zij maakt.
 • Zingen wordt fijn en doe je vaker dan normaal.
 • Je praat het liefst over hem of haar om je gevoel te uiten.
 • Het geven van complimentjes wordt gemakkelijker en wanneer hij of zij jou ook leuk vindt ontving je meer complimentjes.
 • Je bent uiterst geïnteresseerd in zijn of haar leven.
 • Je zoekt vaker oogcontact wanneer je samen bent.
 • Je vindt het heerlijk om hem of haar te helpen en het geeft je een heerlijk gevoel.
 • Je vraagt letterlijk om de aandacht van de ander en je krijgt er geen genoeg van.

Verliefdheid en lichaamstaal

Wanneer je verliefd bent verandert je lichaamstaal. Je maakt tijdens een verliefdheid gemakkelijker oogcontact met je omgeving en je staat positiever in het leven. Je voelt nauwelijks angst om afgewezen te worden en wat dat betreft sta je met beide benen op de grond. Je beweegt je lichaam naar de persoon toe waarop je verliefd bent en als je in een groep bent wijzen je voeten vaak naar hem of haar toe.

Je pupillen worden groter tijdens de verliefdheid en je ogen glinsteren. Je probeert bij hem of haar in de buurt te zijn en als je in de buurt van je geliefde bent ga je al snel lachen of wordt je vrolijk. Je krijgt al snel een warm gevoel over je lichaam en je handen kunnen letterlijk bezweet zijn van opwinding.

Ben ik wel of niet verliefd?

Wanneer je verliefd bent of wanneer je verliefd denkt te zijn kan dit een verwarrend gevoel geven. Zijn seksuele gevoelens hetzelfde als verliefdheid en verschilt aantrekkingskracht van verliefdheid? Allerlei belangrijke vragen waarvoor niet iedereen een antwoord klaar heeft. Versier- en sekscoach Victor Verlon heeft het in zeven kenmerken samengevat om snel en eenvoudig te bepalen of je verliefd bent of dat het iets anders is:

 • Je krijgt een verlegen gevoel wanneer je bij hem of haar in de buurt bent. Het gevoel van verlegenheid kan soms overslaan in een ongemakkelijk gevoel.
 • Je denkt voortdurend aan hem of haar en het gevoel kan af en toe omslaan tot een obsessief gevoel.
 • Het is moeilijk om te slapen en af en toe kun je ’s nachts wakker liggen wanneer je aan hem of haar denkt.
 • Je krijgt een verliefd gevoel in je lichaam wanneer je aan hem of haar denkt. Het geeft je een zweverig gevoel en een bepaalde vorm van onrust.
 • Het is moeilijk om je op iets anders dan je geliefde te concentreren.
 • Het maakt je niet uit om op een andere manier te leven wanneer dit beter voor jullie samen lijkt.
 • Alles wat je geliefde doet lijkt een uitstekende keuze. Zelfs wanneer deze keuze voor de rest belachelijk lijkt zie jij er het voordeel van in.

Ongewenst verliefd zijn

In sommige gevallen heb je geen zin om verliefd te zijn. Het gevoel blijkt echter moeilijk te onderdrukken en wanneer je er even geen trek in hebt kunnen we dan ook spreken van een ongewenste verliefdheid.

Wanneer je al een relatie hebt kun je jezelf voorstellen dat het onprettig is om verliefd op iemand anders te zijn. Mogelijk heb je al een relatie of word je naar je idee heel vaak verliefd en geeft het enige belemmering. Wanneer je een verliefdheid wilt stoppen is het belangrijk om andere dingen te gaan doen en aan andere zaken te denken. Zoek zoveel mogelijk afleiding en probeer leuke dingen te doen met je partner, kennissen, vrienden of familie. Verliefdheid neemt vaak langzaam af en na verloop van tijd wordt het mogelijk om weer geheel rationeel te denken.

Ben je nog verliefd op je ex?

Is jullie relatie verbroken en twijfel je of je nog verliefd bent? Dan is het goed om op kenmerken van het verliefd zijn te letten. Er zijn zeven signalen waar je dit uit op kunt maken:

 

1. Je denkt nog vaak aan je ex. Meerdere keren per dag.

2. Je blijft jouw ex intensief via social media volgen.
3. Je houdt in de gaten of jouw ex al een nieuwe relatie is gestart.
4. Je vergelijkt mannen of vrouwen met jouw ex.

5. Je droomt nog regelmatig over je ex.

6. Je zoekt nog steeds contact met jouw ex of je hebt contact met je ex.

7. Je hebt het nog vaak over je ex.

 

Het kan zo zijn dat deze gevoelens naar verloop van tijd naar de achtergrond verdwijnen. Als je net uit een relatie komt is het logisch dat je dit soort gevoelens hebt. Blijven deze gevoelens een belangrijke rol in je leven spelen? Dan is het mogelijk dat je nog steeds verliefd bent. Je kunt erover nadenken om het weer opnieuw te proberen met je ex. Of je kunt het emotioneel wel voelen, maar rationeel begrijp je dat er door jullie specifieke omstandigheden geen relatie meer mogelijk is. Dit is afhankelijk van jouw situatie.

Iemand verliefd laten worden op jou

Ben je verliefd en lijkt de liefde niet te worden beantwoord? Met deze tips wordt het mogelijk om iemand verliefd op je te laten worden. Uiteraard krijg je hiervoor nooit een garantie, maar met deze tips wordt de kans in ieder geval vergroot.
Wanneer je iemand verliefd wilt laten worden begint het bij aantrekkingskracht. Aantrekkingskracht is de mate waarin je aantrekkelijk voor iemand bent. Tot op zekere hoogte is het mogelijk om iemand verliefd te maken. Je kunt het op de volgende manieren beïnvloeden:

 • Iemand verliefd maken begint meestal door oogcontact. Je kunt een verliefdheid beïnvloeden door een doordringende blik. Tegelijk kan het als een dreiging worden ervaren. Niet iedereen is zich bewust van de betekenis van een doordringende blik. Wanneer het signaal op de juiste manier ontvangen wordt kan er echter gebouwd worden aan een sterk gevoel van aantrekkingskracht.
 • Je kunt jezelf in emotionele zin klaarmaken om verliefd te worden. Op dit moment stuur je signalen naar je omgeving en word je sneller verliefd.

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken van belang wanneer je iemand verliefd wilt laten worden. Zo is lachen een belangrijke manier om iemand aan je te binden en vinden vooral mannen het belangrijk dat je echt je best doet. Bij zowel mannen als vrouwen is het belangrijk om mysterieus te zijn. Wanneer je een deel tot de verbeelding laat is het eenvoudiger om aantrekkingskracht op te wekken en wakker je de nieuwsgierigheid aan. In sommige relaties geeft men zich direct en daardoor kan de spanning na verloop van tijd verdwijnen.
Als je direct je gehele levensverhaal laat zien wordt het moeilijk om het spannend te houden. Wordt er bewust naar iets persoonlijks gevraagd en wil je dit liever nog niet delen? Zorg dan dat je duidelijk bent en geef aan dat je het thema misschien andere keer wilt aansnijden.

Zowel voor mannen als vrouwen is het belangrijk dat de ander altijd meer wilt. Als het aanbod beperkt is zal er meer moeite worden gedaan en is de kans groter dat de ander verliefd wordt. Als de spanning verdwijnt kun je een conversatie het best stoppen om later weer door te gaan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 34817x
Toegevoegd: 01-07-2015 09:31
Gewijzigd: 23-06-2019 18:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!