Wat is de definitie van chaos volgens Wikipedia? Wikipedia schrijft dat chaos meestal wordt gebruikt om situaties te omschrijven waarin een totale verwarring of wanorde plaatsvindt. Chaotisch is een persoon wanneer hij compleet het overzicht mist. Zo kan een omgeving een grote chaos zijn (denk aan een rommelig bureau) maar ook een situatie waarin 2 mensen elkaar totaal niet begrijpen.
Chaotische mensen zijn altijd met van alles bezig maar verliezen eigenlijk constant de regie. Ze missen overzicht, springen van de hak op de tak en zijn vooral reactief bezig in plaats van actief. Een chaoot heeft in werkelijkheid een chaos in zijn hoofd. Van een chaotisch persoon kun je dus niet verwachten dat hij of zijn gedrag aanpast. Het is lastig om de vicieuze cirkel van chaos te doorbreken. Wel is het mogelijk om je bewust te worden van je chaotische gedrag en daarmee stapje voor stapje het gedrag te veranderen. Daardoor wordt het gemakkelijker om structuur in je leven aan te brengen en meer overzicht te creëren. Hoe je minder chaotisch wordt en meer structuur in je leven krijgt lees je hieronder. We omschrijven hoe je in 5 stappen kan zorgen voor meer structuur in je leven. Uiteraard gaat niets vanzelf en je moet het ook echt willen.
De eerste stap die je zou moeten nemen is het maken van lijsten. Daarmee maak je het voor jezelf stukken gemakkelijker. Het maken van lijsten is een manier om al je afspraken te ordenen. Maak bij voorkeur verschillende lijsten voor bijvoorbeeld je boodschappen, afspraken, uitgeleende boeken en films, financiën en ga zo maar door. En automatisch belanden we daarmee bij stap 2: Schrijf alles op wat je moet onthouden!
Het klinkt logisch en dat is het ook: Schrijf gewoon alle dingen op die je niet mag vergeten. Elke dag dwarrelen er wel opeens dingen door je hoofd die je niet wilt vergeten. Ook al is het midden in de nacht als je niet kan slapen, schrijf het op. Als iemand je vraagt iets voor hem/haar te doen, schrijf het op. Door alles op te schrijven wat je zou moeten onthouden zorg je er ook voor dat het in je hoofd rustig blijft en je stress reduceert.
Het probleem met chaotische mensen is dat ze chaos hebben in hun hoofd. Die chaos zal alleen maar erger worden als ze met chaos om hun heen worden geconfronteerd. Ben jij een rasechte chaoot en is het op je werkplek of in huis een bende? Dan is het eerste wat je moet doen rommel opruimen en eventueel 1 plek inruimt waar het een chaos mag zijn. Ruim daarom een kamer in waar je alle rommel mag verzamelen. Denk daarbij aan post, kleding, verzamelingen en ga zo maar door. Zo creëer je als het ware orde in de chaos en word je niet constant met rommel geconfronteerd. Maak met jezelf de afspraak dat je 1 dag per week alle rommel in huis verzameld.
Het probleem van chaotische mensen is dus dat het in hun hoofd één grote chaos is. Dat resulteert in chaotisch gedrag. Het is mogelijk om in je hoofd wat meer orde op zaken te stellen. Dat doe je door bijvoorbeeld een routine aan te houden, dus dingen altijd in dezelfde volgorde te doen. Of op dezelfde tijdstippen. Het brengt rust in je hoofd en in je leven. Eet en werk altijd op vaste tijdstippen, maak een schoonmaakrooster en houd je er ook aan. Sport op vaste avonden en tijdstippen en zo zijn er nog veel meer zaken die je op routine kunt doen. Op die wijze breng je veel structuur aan in je leven en zal het na verloop van tijd een tweede natuur worden.
Een chaoot wil wel graag dingen snel afhandelen maar is meestal met van alles en nog wat tegelijk bezig. Maak lijsten, schrijf dingen op die je moet onthouden en handel zaken af die prioriteit hebben. Stel belangrijke dingen niet uit! Die stapelen zich anders op en de chaos wordt groter en groter. Maar wees ook weer niet te hard voor jezelf. Als je eens iets vergeet of uitstelt, dan is dat eenmaal zo.
Alles wat je eet en drinkt heeft weer een bepaalde invloed op de hersenen en dus ook op het vermogen je te concentreren (het concentratievermogen). Zo is van alcohol bekend dat het niet bepaald je concentratievermogen versterkt. Anderzijds is weer van andere voedingsmiddelen bekend dat het je energieker en alerter maakt. Voor een betere concentratie en dus indirect structuur in je leven is het dus van belang dat je let op je voedingsgewoonten.
Hieronder lees je welke voedingsmiddelen belangrijk zijn voor je concentratievermogen. Je zult misschien niet in één klap van je chaotische karakter bevrijdt zijn, toch maakt het je hoofd rustiger en helderder. Ben je benieuwd welke voedingsmiddelen nog meer een bijdrage leveren aan een beter concentratievermogen en rust in je hoofd? Op het internet stikt het van de tips en adviezen. We raden je dan ook aan om zelf eens op onderzoek uit te gaan.
Omega-3-vetzuren moet iedereen voldoende binnenkrijgen. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Een bekende omega-3-vetzuur is alfalinoleenzuur, afgekort als 'ALA'. Daarnaast zijn ook eicosapentaeenzuur (afkorting: EPA) en docosahexaeenzuur (afkorting: DHA) belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren. Een plantaardig omega 3-vetzuur is ALA. De andere twee komen met name voor in vis en staan bekend als visvetzuren. Omega-3-vetzuren, met name die voorkomen in vis, zijn zeer belangrijk voor de hersenen. De hersenen kunnen deze voeding- en bouwstoffen goed gebruiken.
Niet alleen voor kinderen zijn het belangrijke visvetzuren voor met name de cognitieve ontwikkeling, ook blijken deze vetzuren een erg positieve invloed te hebben op druk gedrag, ook bij volwassenen. Tevens blijkt uit onderzoeken dat omega-3-verzuren beroertes kunnen voorkomen en dat je een lagere kans hebt op dementie wanneer je hier wekelijks voldoende van binnenkrijgt.
Mensen die niet ontbijten blijken overdag een minder goed geheugen te hebben en hebben moeite zich te concentreren. Begin de dag met een gezond en het liefst een uitgebreid ontbijt. Eet met name voldoende fruit en vezelrijke granen. Je hersenen werken direct na het wakker worden op volle toeren en hebben energie nodig. Daarnaast is het toch niet fijn om met een lage maag aan het werk te gaan of te studeren? Een goed ontbijt is het beste begin van een nieuwe dag. En neem daar ook lekker de tijd voor.
We plaatsen hier met een reden een flinke uitroepteken achter, want van magnesium is bekend dat een tekort leidt tot allerlei vervelende en (indien je een groot tekort hebt) soms levensbedreigende situaties. Bij een klein tekort aan magnesium krijg je last van vervelende spierkrampen maar ook paniekerigheid, stress, problemen met de concentratie en nerveus gedrag. Dit is te voorkomen door vooral geen magnesium tekort op te lopen. Magnesium speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het helpt namelijk energie vrij te maken uit alle andere voedingsmiddelen! Een tekort hieraan leidt dus onherroepelijk tot andere tekorten. Producten waarin veel magnesium zit zijn onder andere spinazie, noten en zaden, zilvervliesrijst, bananen, avocado, broccoli en vis.
Ook voor mensen met ADD blijkt dat omega-3-vetzuren een zeer positieve uitwerking heeft op het gedrag en de concentratie. Op het internet worden volop positieve ervaringen gedeeld. Heb jij last van ADD? Dan kunnen waarschijnlijk visvetzuren een uitkomst bieden. Maar win ook advies in bij je huisarts. Is er bij jou nooit de diagnose ADD vastgesteld maar ben je bang dat je chaotische karakter en moeite met concentreren wel die richting opwijst? De onderstaande symptomen zijn typerend voor mensen met ADD. Neem ze eens rustig door en bepaal hoeveel van die symptomen bij jou horen.
Heb jij vaak last van drukte of chaos in je hoofd? Dan zijn we benieuwd hoe jij daarmee omgaat en hoe je meer structuur in je leven hebt gekregen. Laat gerust een reactie achter! Zo hopen we dat jullie lezers elkaar helpen met goede adviezen en tips.