psycholoog aan het werk

Wat doet een psycholoog?

psycholoog aan het werkSoms krijg je van de huisarts een verwijzing naar een psycholoog. Maar wat doet een psycholoog allemaal en wat kan de psycholoog voor je betekenen? In dit artikel zullen deze vragen beantwoord worden. Als je naar een psycholoog moet, kun je je nu inlezen over wat dat voor jou kan betekenen.

Psycholoog

Een psycholoog is een man of vrouw die je gaat helpen wanneer je er zelf niet meer uit komt. Het is niet zomaar hulp die je krijgt, het is gericht op je innerlijk. Je kunt het daarom ook niet zien, niet aanraken, je kunt er alleen wat aan doen via jezelf. Je vertelt de psycholoog wat je voelt, hoe je het ervaart, hoe je denkt, hoe je gedrag is en aan de hand daarvan kan er samen met de psycholoog gekeken worden wat er aan gedaan kan worden. De psycholoog heeft jou nodig om zijn werk goed te kunnen doen.

Hulp psycholoog

Een psycholoog kan verschillende behandelingen gebruiken om jou te helpen. Meestal worden er meerdere technieken ingezet:

  • Kennisgeven: de psycholoog kan je kennis geven over bijvoorbeeld iets waar jij last van hebt. Je kunt verwezen worden naar bepaalde artikelen of boeken, zodat je zelf meer kennis krijgt over een bepaald onderwerp.
  • Perspectief geven, dat is ook iets wat de psycholoog doet. Door in gesprek te gaan met de psycholoog leer je op een afstand te kijken naar een probleem. Je bekijkt het vanuit de ogen van iemand anders, wat jou weer inzicht geeft.
  • Mogelijkheden worden je aangereikt door de psycholoog. Je hebt zelf misschien al veel geprobeerd, nu zoek je samen naar nieuwe opties.
  • Confrontatie aangaan, dat is iets wat de psycholoog ook gaat doen met je. Gewoonten, karaktertrekken, sommige dingen heb je je misschien aangeleerd maar kun je beter aanpassen. Hierdoor kun je je beter gaan voelen, ook hier kun je samen met de psycholoog naar kijken en aan werken.

Welke zorg je aan wordt geboden, hangt af van wat het beste bij je werkt. Sommige mensen vinden het prettig om te praten en krijgen hierdoor al genoeg inzicht om er mee aan de slag te gaan. Andere mensen willen juist veel hulp en moeten echt vanuit iemand anders naar het probleem kijken om duidelijk te krijgen wat er gaande is. Een psycholoog zal dan ook bekijken hoe je reageert en wat het beste bij je past. Aan de hand daarvan kan de behandeling ook aan worden gepast. Sommige mensen hebben een paar sessies nodig, anderen misschien tien of meer. Het ligt er ook aan wat er gaande is en hoe je daar op reageert. In ieder geval kan de psycholoog op diverse manieren hulp bieden aan jong en oud.

Betekenis psycholoog voor mij

Wat kan een psycholoog voor mij betekenen? De psycholoog is opgeleid om gedrag van mensen te bestuderen. Als een psycholoog een NIP lid is, dan heeft deze een universitaire opleiding afgerond in de psychologie.

  • Vaak werken psychologen met cliënten en ze behandelen hen om 'beter' te worden of ze coachen hen in de eigen ontwikkeling.
  • Een psycholoog kan ook advies geven bij arbeidssituaties en ondersteuning bieden in werving en selectie.
  • Echter kunnen ze ook werken als docent, onderzoeker en adviseur.
  • Een psycholoog kan eigenlijk overal werken waar kennis nodig is over gedrag van mensen.

Psychologische zorg

De manier van werken van de psycholoog kan vergeleken worden met die van de (huis)arts. Hoe gaat het in zijn werk?

  • Je gaat samen met de psycholoog bekijken wat er aan de hand is. Wat is het probleem? Wat is je hulpvraag, wat is de diagnose?
  • Vervolgens wordt er gekeken wat er gedaan kan worden, de behandeling.
  • Er vinden evaluaties plaats om te bekijken hoe de behandelingen aanslaan en wat er eventueel bijgestuurd kan/moet worden.

Wat is therapie?

Bij therapie gaat het over gesprekken, die je hebt met een psycholoog. Je gaat samen op zoek naar een oplossing om aan het probleem te werken. Bij therapie gaat het niet alleen over praten, het gaat ook over oefeningen en gedragsveranderingen. Veel mensen zien therapie ook als samenwerking tussen zichzelf en de psycholoog. Een psycholoog zal vragen stellen en geeft je praktische tips. Je gaat meedenken over de oplossingen van de problemen. Jij hebt de oplossing in je handen, je kent jezelf het beste en weet ook wat er het beste bij je past. Je leert veel meer door dingen in eigen hand te nemen. Hierdoor zijn het voor allebei zinvolle gesprekken en leer je zelf ook om na te gaan welke oplossingen er zijn en hoe je daarmee om kunt gaan.

Psycholoog en psychiater

De termen psycholoog en psychiater worden vaak door elkaar gebruikt. De overeenkomst is dat ze beide in worden gezet binnen de hulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg. Maar verder zijn er grote verschillen tussen deze twee.

  • De opleidingen zijn sowieso al anders, de psychologen hebben een universitaire opleiding gevolgd in de psychologie. Dit kan bij sommige aan zijn gevuld met postacademische opleidingen en cursussen. Een psychiater heeft een universitaire opleiding gedaan in de geneeskunde en heeft ook nog een postacademische opleiding tot psychiater gevolgd. Dit is wel een duidelijk verschil.
  • Maar ook is er een duidelijk verschil in perspectief en behandelmethoden. Als psychiater bekijk je de psychische problemen vanuit een biologisch model. Psychiaters zijn dan ook medisch opgeleid en kijken met name hoe een psychische ziekte zich in de hersenen openbaart. Daarbij mag een psychiater cliënten medicatie voorschrijven, maar een psycholoog doet alles in samenwerking met een huisarts of psychiater (medicatie kan alleen in overleg).
  • De psycholoog heeft veelal aandacht voor de emoties, het gedrag en de omgeving van een cliënt. Als psycholoog behandel je vaak ook minder ernstige psychische problemen, waar niet altijd medicatie bij nodig is en de psychiater behandelt vaak stoornissen waar medicatie raadzaam is.
  • Waar iemand terecht komt, hangt af van het probleem. De huisarts kan daarin een grote rol spelen en bekijken wie je het beste kan helpen.

Wanneer je hulp nodig hebt, is het belangrijk dat je de eerste stap naar de huisarts zet. Indien nodig zal van daaruit een traject worden uitgezet. Aarzel niet en schaam je niet om de hulp van een psycholoog (of psychiater) te vragen. Soms zijn enkele gesprekken met een psycholoog al voldoende om je een stuk prettiger te voelen. Je kunt thuis met je naasten over problemen praten, maar deze mensen staan erg dichtbij en je wil hen niet graag belasten. Vaak is professionele hulp effectiever, je krijgt hulp vanuit een andere hoek. De raad en de tips die je krijgt kunnen heel verhelderend zijn, waardoor je uit de vicieuze cirkel komt. Bij de psycholoog kun je alles vertellen zonder dat je bang hoeft te zijn dat dingen op straat komen te liggen. De psycholoog heeft geheimhoudingsplicht.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 14752x
Toegevoegd: 09-11-2015 09:51
Gewijzigd: 23-11-2015 21:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!