10 Interessante weetjes over Dromen

10 Interessante weetjes over Dromen

10 Interessante weetjes over DromenDromen zijn mysterieus. Wat doe je eigenlijk elke avond/nacht op het moment dat je je ogen sluit en gaat slapen en dromen? Hieronder vind je het antwoord op deze grote vraag. Hier zijn 10 interessante weetjes over dromen.

Als je slaapt en droomt, ben je als het ware verlamd

Als je gaat slapen dan worden er door je klieren bepaalde hormonen gescheiden, waardoor je lichaam gaat slapen. Neuronen zenden vervolgens signalen naar je wervelkolom. Dit maakt je lichaam ontspannen. Het resultaat is dat je als het ware verlamd bent geraakt. Tijdens het dromen bevind je je dus in deze toestand. Ook als je nog net niet in slaap bent gevallen of als je net wakker bent geworden, kun je je bevinden in deze conditie. Op die momenten noem je deze conditie slaap verlamming. Dit gaat meestal gepaard met sterke hallucinaties en paniekaanvallen, doordat je niet kunt bewegen.

Iedereen droomt

Ook al lijkt het er soms niet op, aangezien je je vaak een droom niet kunt herinneren. Iedereen droomt. Slechts in zeer extreme gevallen van mentale ziektes is het mogelijk dat iemand niet droomt, maar dat is echt zeer uitzonderlijk. Mannen dromen meestal over mannen. Vrouwen dromen even vaak over mannen als vrouwen. En wij zijn niet de enigen op aarde die dromen. Ook de meeste dieren dromen terwijl ze slapen.

Dromen gaan nooit over waar je denkt dat ze over gaan

Achter een droom zit altijd een symbolische betekenis. Je hebt iets zien gebeuren in je droom, maar dat is niet letterlijk waar het om gaat. Je onderbewustzijn wil iets vertellen, je iets duidelijk maken. Dat wordt gedaan door te verbinden met iets vergelijkbaars. Dus als je in een droom valt, dan kan dat betekenen dat je op dat moment in je leven aan het worstelen bent met bepaalde onzekerheden of angsten. Een droom waarin je alsmaar rent, maar niet vooruitkomt, kan betekenen dat je te veel hooi op de vork neemt, dat je teveel dingen tegelijk wilt doen.

Je vergeet 90% van wat je hebt gedroomd

In de eerste vijf minuten nadat je wakker bent geworden, vergeet je ten minste 50% van wat je hebt gedroomd. In korte tijd daarna ben je maar liefst 90% kwijt geraakt. Een beroemd voorbeeld hiervan is het gedicht van Samuel Taylor Coleridge ‘Kubla Khan’. Coleridge zag een visioen van zijn droom en greep meteen nadat hij wakker was geworden naar pen en papier om het op te schrijven. Na 54 regels werd hij onderbroken door iemand en toen hij daarna verder wilde schrijven, wist hij niks meer, zodat hij het gedicht niet af heeft kunnen schrijven. Toch laat Colebridge hier een mooie methode zien tot het onthouden van een droom.  Schrijf het zo snel mogelijk na het wakker worden op. Hier vind je het volledige gedicht ‘Kubla Khan’.



Echte situaties hebben invloed op dromen

Dingen zoals geluiden, muziek en warmte/kou hebben invloed op wat jij in je dromen ziet. Een voorbeeld van een dergelijke droom is een droom waarin je heel veel dorst hebt, vervolgens liters water drinkt, maar niet in staat bent om het op te nemen. Je bevind je waarschijnlijk in een situatie waarin je het erg warm/koud hebt. Ook het schilderij van Salvador Dali ‘Dream caused by the Flight of a Bee around a Pomegranate a Second before Awaking’ is hier een mooi voorbeeld van. Het laat zien hoe geluiden alsmaar op je af komen.

Dromen gaan over personen die je in het echte leven al eens hebt ontmoet

Alle ‘vreemden’ die in onze dromen verschijnen zijn niet écht vreemden. Ze bestaan in werkelijkheid. Je hebt ze ten minste al één keer in je leven in het echt ontmoet. Dat kan ook zijn geweest toen je nog heel jong was. Misschien heb je niet eens aandacht aan ze besteedt, maar jouw hersenen hebben ze toch herkend. Onze hersenen verzinnen geen mensen in onze dromen. Dus iedereen die je tegenkomt in een droom is ‘echt’.

Het grote belang van dromen: het beschermt tegen psychoses

In een onderzoek werden studenten meerdere keren achter elkaar wakker gemaakt vlak voordat zij gingen dromen. Ondanks dit, sliepen de studenten toch hun standaard 8 uur. De studenten hadden hierna last van concentratieproblemen, hallucinaties, snelle geïrriteerdheid en na verloop van tijd lieten ze zelfs tekenen van psychose zien. Toen de studenten wel weer van een REM slaap werden voorzien, zodat ze weer konden dromen, reageerden de hersenen daarop. De verloren REM slaap werd ingehaald door deze periodes te verlengen. De studenten lieten hierna geen tekenen van psychoses meer zien.

Gamers en mensen die vaak horror films kijken, hebben minder last van nachtmerries

Uit onderzoek is gebleken dat hardcore gamers en mensen die vaak horrorfilms kijken in staat zijn hun dromen te controleren. Volgens de Canadese onderzoeker Jayne Gackenbach komt dit doordat zij gewend zijn geraakt aan een onechte wereld. Het maakt dan niet meer uit of het virtueel is of een droom. Ze worden hierdoor minder beïnvloed door nachtmerries. Doordat zij gewend zijn aan enge situaties, worden ze minder snel bang. Het kan zelfs zo zijn dat zij genieten van een enge droom.

Hoe later, hoe vreemder de droom

Uit Brits onderzoek is gebleken dat hoe langer je slaapt, en dus hoe later het is in de nacht, hoe vreemder je dromen worden. Zoals we al schreven helpen dromen je belevenissen van de dag te verwerken. Maar zou het misschien zo zijn dat je hersenen hier op een gegeven moment klaar mee zijn? Het lijkt erop want later in de nacht worden je dromen vreemder en lijken minder betekenis vol te worden. Misschien vlieg je opeens mee op een draak, of lig je in bed met de mooiste vrouw van de wereld? 

Mensen die net gestopt zijn met roken, hebben meer levendige dromen

Volgens de abnormale psychologie hebben mensen die een lange tijd gerookt hebben en daar net mee zijn gestopt meer levendiger dromen dan normaal. Van de 293 proefpersonen die tussen de 1 en 4 weken geleden stopten met roken, geeft een derde aan dat ze over roken droomden. In de meeste gevallen droomden zij dat zij weer aan het roken waren. Daarbij ervaarden ze zeer negatieve gevoelens, zoals paniekaanvallen en schuld. Het dromen over roken is het resultaat van het gevecht tegen de tabaksverslaving.

Blinde mensen dromen ook

Mensen die al blind zijn vanaf hun geboorte kunnen ook dromen zien. Hun hersenen gebruiken plaatjes uit het geheugen om de dromen mee te vullen. Blinde mensen dromen echter wel op een andere manier. Ze krijgen hulp van de zintuigen die ze wel kunnen gebruiken, zoals geur, smaak en geluid.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: mennoj
Aantal keer gelezen: 6144x
Toegevoegd: 27-09-2018 17:15
Gewijzigd: 28-09-2018 00:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!