18 manieren om meer rust in jezelf te krijgen

18 manieren om meer rust in jezelf te krijgen

18 manieren om meer rust in jezelf te krijgenMet zoveel verschillende manieren om te ontspannen, helpt het om specifieke methoden te leren. Terwijl je deze lijst doorleest, kun je zien wat je aanspreekt en overwegen om ze aan je routine toe te voegen. Geloof me, ze helpen!

Hoe ontspan je je brein 

Soms beginnen je gedachten te tollen en weet je niet hoe te stoppen. Wanneer dit gebeurt, kun je het beste een manier vinden om je geest te ontspannen, en er zijn veel tips om uit te kiezen.

1. Praat met iemand die je vertrouwt

Praten met een vertrouwde vriend of geliefde is een van de meest effectieve manieren om je geest te ontspannen. Wat je ook dwars zit, erover praten kan je helpen je gevoelens te verwerken.

De steun van dierbaren die jou kennen en het beste met je voor hebben, kan het verschil maken. Ook jouw geliefde kan je nuttige ideeën geven om je te helpen met stress.

2. Diep ademhalen

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen je hoofd leeg te maken en je te concentreren op de essentiële onderdelen van je leven. Als je je geest wilt ontspannen, overweeg dan om diepe ademhalingsoefeningen te doen om het piekeren te verminderen.

Wanneer je stressvolle of angstige gevoelens hebt, is het gebruikelijk om een snelle, oppervlakkige ademhaling of kortademigheid te hebben. Langzaam en diep ademhalen kan je stressreactie verlichten en je zenuwstelsel helpen kalmeren.

Een onderzoek uit 2017 ondersteunt diep ademhalen om de geest te ontspannen, aangezien experts ontdekken dat het de cortisolspiegel verlaagt. Verhoogd cortisol is gelinkt aan stress, en het verminderen van je cortisol kan je helpen ontspannen.

3. Mindful meditatie

Meditatie is een evidence-based manier om stress te verminderen. Er zijn veel manieren om te mediteren, en je hoeft je niet tot slechts één te beperken.

Meditatie helpt je je te concentreren op het huidige moment en stelt je in staat om te ontspannen. Het vermindert stress door de gedachten te stoppen die je rust verstoren. Een negatieve gemoedstoestand kan je humeur en productiviteit verstoren, dus het is nuttig om te leren je gedachten te observeren.


Als je nog nooit eerder hebt gemediteerd, onthoud dan dat het oefening vereist. Het helpt om met vijf minuten per keer te beginnen en te proberen je geest op de ademhaling te concentreren. Je geest zal waarschijnlijk afdwalen, en wanneer dat het geval is, trek je hem voorzichtig terug naar je ademhaling.

4. Visualisatie

Visualisatie kan samengaan met meditatie. Om visualisatie te oefenen, kun je een vredige plek in je geest voorstellen, waar je al je gedachten en energie op richt. De locatie zal rustgevend, kalmerend, veilig zijn en jou een vredig en gelukkig gevoel geven.

Concentreer je op de details van de plaats terwijl je rustig door je neus ademt. Het kan 10 tot 20 minuten duren om dit te doen wanneer jij je geest wilt ontspannen.

5. Cognitieve herstructurering

Cognitieve herstructurering is een aspect van cognitieve gedragstherapie (CGT) dat je helpt je geest te ontspannen. Door nieuwe overtuigingen en perspectieven te creëren kan dit de stressreactie beperken. Je kunt soms heftig reageren op dingen die geen echte bedreiging zijn, en het herstructureren van je gedachten kan je helpen om de dingen realistischer te zien.

6. Luister naar muziek

Luisteren naar muziek helpt je om je geest te ontspannen door je af te leiden van verontrustende gedachten en je positieve gevoelens mee te geven. Dit kan bijvoorbeeld door het spelen van je favoriete liedjes en meezingen of dansen - of je kunt naar een ontspannend muziekstuk luisteren om je geest te kalmeren. Kies iets waar je naar kunt luisteren, zodat je andere gedachten vervagen.

Zo kun jij je lichaam ontspannen

Wanneer je een negatieve mindset hebt en rare vage klachten in je lichaam krijgt, is dit een teken dat het tijd is om je lichaam te ontspannen. Het gebruik van deze technieken kan er voor zorgen dat de negativiteit het niet overneemt en kan voorkomen dat stress jouw welzijn verstoort.

7. Doe iets creatiefs

Creativiteit kan je helpen om je kalm en ontspannen te voelen. Als je je lichaam moet ontspannen, probeer dan wat tijd te nemen om jezelf te vermaken door middel van creatieve activiteiten. Denk aan activiteiten als:

  • schilderen

  • tekenen

  • knutselen

  • een instrument bespelen

  • bakken

  • naaien

  • dansen

8. Progressieve spierontspanning

Progressieve spierontspanning houdt in dat alle spieren in je lichaam worden ontspannen. Je spant en ontspant één spiergroep tegelijk, te beginnen met je gezicht en hoofd.

Van daaruit ga je omhoog totdat je je hele lichaam hebt ontspannen. Deze oefening is een goede methode om stress te verminderen voordat je in slaap valt.9. Neem een pauze van je takenlijst

Soms is de beste manier om je lichaam te ontspannen, een pauze te nemen van je dagelijkse taken. Het leven wordt druk en voor jezelf zorgen is moeilijk als je altijd in beweging bent.

Overweeg om wat tijd te nemen om dingen te doen die je leuk vindt, zoals een boek lezen of een bad nemen. Je kunt wat tuinieren, een wandeling maken of iets anders doen dat je helpt te ontstressen.

10. Rustig bewegen

Veel mensen zien lichaamsbeweging niet als een manier om te ontspannen, maar het helpt wel om stress te verlichten — en het verlichten van stress vermindert spierspanning en angst. Je kunt je hoofd leegmaken en even de tijd nemen om je opnieuw te concentreren.

11. Verbeter je dieet

Als je regelmatig niet-voedzaam voedsel eet, dan kan dat mogelijk effecten op de geestelijke gezondheid geven. Als je voor je lichaam wilt zorgen, overweeg dan om meer volwaardige en gezonde voedingsmiddelen te eten. Het beperken van suiker en bewerkte producten kan helpen de hormoonspiegels op peil te houden en een positieve geestelijke gezondheid te bevorderen.

12. Yoga

Yoga is een van de beste methoden om je geest, lichaam en ziel te ontspannen. Het is een combinatie van rekoefeningen en krachttraining die je helpt je te concentreren op het huidige moment en je geest leeg te maken. Yoga verlicht pijn en verbetert de algehele conditie, terwijl het je ook helpt te ontstressen. 


Hoe kun je de ziel ontspannen?

Hier moet je echt de tijd nemen om naar je hart te luisteren. Als het rustig en goed voelt, voordat je iets wilt ondernemen, dan is het goed. Hier een aantal oefeningen die het hart en de ziel voeden.

13. Doe iets voor een ander

Je hebt misschien een pauze nodig van de stress in je eigen leven om te ontspannen. In dit geval kun je iets doen voor een ander en een daadwerkelijk verschil maken. Overweeg een persoon of een organisatie te vinden die je kunt helpen en waar je jouw energie en positiviteit in steekt. Dit doet een ieder mens goed!

14. Neem een pauze van technologie

Elektronica kan je helpen om je verbonden te voelen met anderen, maar ze kunnen ook je gezondheid en verbinding met anderen verstoren. Te veel schermtijd kan bijdragen aan stress, uitstelgedrag en afleiding. Een pauze nemen kan je helpen rust te geven en weer in contact te komen met jezelf.

15. Ga naar buiten in de natuur

Tijd doorbrengen in de natuur is een van de beste manieren om je ziel te ontspannen. Laat je telefoon thuis terwijl je geniet van de buitenlucht. Je kunt gaan wandelen, in jouw tuin werken of een ontspannende plek vinden om uit te rusten en in contact te komen met je hart en ziel. Let maar op. Je zult snel ontspanning vinden.

16. Start een dankbaarheidsdagboek

Nadenken over de goede kanten van je leven kan je helpen om dingen in perspectief te plaatsen. Het kan je helpen na te denken over vreugdevolle ervaringen in plaats van stress, wat een verbeterd gevoel van welzijn bevordert. Schrijven in een dankbaarheidsdagboek kan je helpen je mindset te veranderen en de rust te vinden die je wenst.

17. Zeg tegen jezelf dat je meer dan genoeg bent

Je hoeft niet alles van je takenlijst af te strepen of constant iets nieuws te leren. Soms heeft je lichaam en brein even een pauze nodig, en je moet deze behoefte erkennen. Laat nog een taak los en laat ruimte voor allerlei manieren van ontspanning om je weer maximaal op te laden.

18. Concentreer je op iets waar je controle over hebt

Loslaten van wat je niet onder controle hebt, is een van de beste dingen die je voor je ziel kunt doen. Je kunt dit doen door je te concentreren op wat je wel kunt controleren, inclusief zaken als het opruimen van je eigen huis.

Nog beter, probeer naar muziek te luisteren terwijl je dingen opruimt of organiseert. Er is geen reden om vormen van ontspanning niet te combineren. Sterker nog, dit werkt vaak beter!

Volgende stappen 

Het is noodzakelijk jezelf te ontspannen met aandacht voor je behoeften en verlangens. Probeer een of twee ideeën uit elke sectie te kiezen om het eerst uit te proberen. Je kunt later meer methoden toevoegen of omschakelen als een methode niet voor je werkt. Overweeg tijdens de oefeningen de voordelen van ontspanning en zelfzorg te omarmen, zodat je eindelijk rust krijgt in je lichaam, brein en ziel.

Hartelijke groet,

Lucas van Wateringen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Crazyegg
Aantal keer gelezen: 717x
Toegevoegd: 20-09-2022 19:15
Gewijzigd: 21-09-2022 08:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!