Wat is een burn-out en hoe kan je het voorkomen

Wat is een burn-out en hoe kan je het voorkomen?

Wat is een burn-out en hoe kan je het voorkomenEen burn-out komt steeds meer voor in de wandelgangen. Zowel op het werk als in privésferen. Hoe vaak hoor je wel niet dat een vriend of collega thuis zit vanwege een burn-out? Als we er zo vaak over horen, waarom stijgt het aantal dan nog steeds? Je zou zeggen dat de algemene kennis en informatievergaring over burn-outs wordt verhoogd, wanneer het aantal stijgt. Niets is minder waar.

Wat is een burn-out?

Iedereen heeft wel eens van een burn-out gehoord. Maar weet iedereen wel wat er precies mee wordt bedoeld? Een burn-out is eigenlijk een gevolg van overspannen zijn. Wanneer er veel problemen op je af komen, of je hebt iets naars ervaren of anderen verwachten te veel van je, dan kan het zijn dat je deze zaken niet meer aankunt. Het wordt allemaal te veel. Hierdoor raak je overbelast en verlies je het overzicht. Op dat moment heb je dan ook geen grip meer op de situatie. Vaak zijn het opeenstapelingen van problemen, waardoor ook elk kleinigheidje uiteindelijk wordt opgeblazen. Dat zorgt ervoor dat je ook de kleinste dingen niet meer aan kunt. Het gevolg hiervan is dat je zowel lichamelijke als psychische klachten kan krijgen. Mochten deze klachten langer dan zes maanden aanhouden, dan heb je een burn-out.

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

De meeste aanleidingen volgen uit situaties die stress veroorzaken. Stress komt het meeste voor op het werk, door de prestatiedruk of werkdruk. Prestatie- of werkdruk is niet altijd erg, soms is het vaak prettig om een beetje spanning te hebben. Dit maakt ons alleen maar alert. Maar te veel is natuurlijk nooit goed en kan als vervelend worden ervaren. Maar waardoor ontstaat deze spanning? Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken genoemd:

Stress op het werk

-          Werkdruk
Het meest voorkomend is dat er te veel van u wordt gevraagd op werkgebied. Hierdoor volgt er een te hoge werkdruk. Je neemt deze werkdruk mee naar huis en staat er weer mee op. Op die manier zal je ook nooit thuis kunnen ontspannen. Dit geldt alleen voor mensen die lastig iets los kunnen laten.
-          Alles willen doen
Wanneer je alles tegelijk wilt doen op het werk en het bijvoorbeeld lastig is om nee te zeggen, kan het zijn dat er onbewust veel van je wordt gevraagd. Je wilt alles aanpakken en je wilt jezelf goed bewijzen, de valkuil hiervan is dat je jezelf gaat vergeten.

Stress in jouw privéleven

-          Geldproblemen
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je veel schulden hebt of andere geldproblemen. Hierdoor ontstaat er continu druk om alle ballen ‘hoog’ in de lucht te houden. Wanneer je vervolgens ook nog bijvoorbeeld onverwacht op straat komt te staan door een fusie of een andere reden, zien mensen al gauw door de bomen het bos niet meer.
-          Relatieproblemen
Relatieproblemen in jouw privéleven kunnen ook flink voor wat stress zorgen. Je staat er immers ook elke dag mee op en gaat er elke dag soms wel ‘letterlijk’ mee naar bed. Vaak worden jouw partner en jij elke dag met elkaar geconfronteerd, wanneer dit niet snel oplost, kan het voor beiden heftige spanningen opleveren.
-          Altijd maar gelukkig willen zijn
Hoe vaak zie je wel niet dat mensen op social media ontzettend ‘gelukkig’ zijn en een geweldig leven hebben? Wanneer je dit allemaal van jouw vrienden en onbekenden ervaart,
-          Trauma of nare ervaring
Wellicht heb je wel eens een trauma of een nare ervaring meegemaakt. Misschien heb je hier nooit met iemand over gesproken. Het kan zijn dat dit op een gegeven moment toch naar boven komt. Op dit soort moment is ook elk dingetje wat er dan ook bijkomt even te veel. Voor de mensen om jou heen is dat soms lastig te begrijpen.
-          Verplichtingen
Iedereen heeft ze wel, de zogenoemde verplichtingen. Dit kan het huishouden zijn, huiswerk, werk of bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk ook zijn of haar eigen hobby’s en moet je ook nog af en toe familie en vrienden opzoeken. Met dit soort verplichtingen kan het zijn dat je leven wordt geleefd, dit betekent dat je geen controle meer hebt over je eigen leven. Iedereen wil wat van je en je wilt natuurlijk jouw verplichtingen nakomen.


Wat zijn de klachten en hoe weet je of je een burn-out hebt?

Wanneer je een burn-out hebt heb je meestal van tevoren signalen van je lichaam gekregen dat het niet goed gaat. Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen met RSI klachten rondlopen, de meesten verwachten dat dit ligt aan de verkeerde werkhouding, maar wordt boven al toegeschreven aan stress. Zo kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld hyperventileert, trillende handen hebt of dat je moeite hebt om adem te halen. Soms ervaar je zogenoemde ‘angst aanvallen’ waardoor je letterlijk geen lucht meer kan halen.
Alle klachten die jij ervaart en die niet bij jouw normale levensstijl hoort, zou een signaal voor jou moeten zijn om bijvoorbeeld eens aan jouw vrienden of familie te vragen of zij ook bij jou veranderingen ervaren. Ga eens met hen in gesprek en praat over de klachten. Daarnaast is het goed om naar jouw huisarts te gaan om te kijken of jij al aan een burn-out zit. De huisarts kan door middel van gesprekken jouw meer inzicht geven of jij wel of niet een burn-out hebt.

Oplossingen

-          Psychisch
Zodra er bij jouw een burn-out is geconstateerd is het goed om direct aan de slag te gaan om dit te verhelpen. Bespreek het direct met jouw baas en probeer met jouw directe relaties hier over te praten. Weet dat wanneer je een burn-out hebt geconstateerd, je eigenlijk al de eerste stap hebt gezet namelijk, acceptatie. Ga vervolgens na welke situaties jouw de spanning geven en hoe je deze kunt oplossen. Daarnaast is het goed om te kijken welke oplossingen beter voor jou zullen werken voor een bepaald probleem. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een therapeut. Tot slot is het doel om de problemen daadwerkelijk op te lossen met de oplossingen die je hebt bedacht. De grootste uitdaging hierin is het direct aanpakken en niet bij de pakken neer gaan zitten. Leef daarnaast ook gewoon je gewone leven, afleiding is ook enorm bevorderend voor jouw gezonde levensstijl.

-          Lichamelijk
Om jouw psychische oplossing te ondersteunen is het raadzaam om jouw baas te vragen of je misschien minder uur kan gaan werken. Richt daarnaast je werkplek opnieuw in en zorg bijvoorbeeld voor ergonomische voorzieningen zoals een goede muis en computerstandaard. Het laatste is vaak ondersteunend aan jouw stressvermindering, je zit immers veel beter!
Daarnaast is het goed om letterlijk te kunnen ontspannen. Ga daarom sporten, beweeg of lees een boek. Misschien is mediteren wel wat voor jou of bijvoorbeeld yoga. Pak in ieder geval ook jouw rust en focus op jezelf, je bent immers zelf de dirigent van jouw leven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1366x
Toegevoegd: 15-11-2018 07:46
Gewijzigd: 15-11-2018 23:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!