Hoe maak je een vision board?

Hoe maak je een vision board?

Hoe maak je een vision board?Veel life coaches en succesvolle mensen zijn het erover eens: met je gedachten kun je een realiteit creëren. Wat je in je hoofd hebt, hoe je jezelf en anderen ziet en je levensvisie bepalen wat en hoe je dingen beleeft. Je kunt jouw realiteit dus veranderen door simpelweg je gedachten aan te passen. Een vision board helpt je daarbij.

Wat is een vision board?

Simpel gezegd: het is een visuele weergave van jouw persoonlijke doelen. Ze worden daarom ook wel inspiratieborden of ‘dream boards’ genoemd. Een vision board maakt het je makkelijker  om jouw dromen, verlangens en ambities voor je te zien. Om het leven te leven zoals jij dat wil. Je wordt namelijk continu herinnerd aan je doelstellingen waardoor je steeds weer vorderingen maakt om die doelen te behalen.

Let op: een vision board is dus niet anders dan een mood board. Mood boards gebruik je vooral ter inspiratie of planning wanneer je een themafeestje geeft of een kamer (opnieuw) gaat inrichten. Een vision board heeft betrekking op de richting waar je heen wilt in je leven.

Werkt een vision board echt?

Je doelen opschrijven of verwerken in een vision board kan echt helpen om ze te bereiken. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Door je doelen visueel te maken raak je bijvoorbeeld gemotiveerder om ze te halen. Het geeft je zelfvertrouwen en kan zelfs je prestaties bevorderen. Niet gek dus dat ook veel topsporters hun doelen eerst visualiseren. Een vision board helpt je te herinneren aan je doelen en dus maak je makkelijker keuzes waarmee je die doelen kunt bereiken. Iedere dag opnieuw.


Voordelen van het maken van een vision board

Het maken van een vision board brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Je denkt vaker na over wat je nu echt wil in het leven

 • Je wordt iedere dag herinnerd aan je doelen, ambities en verlangens

 • Je weet wat belangrijk is en je maakt je minder druk om de kleine dingen

 • Je bent hebt meer motivatie, inspiratie en een beter humeur

 • Vision boards zijn ook gewoon heel leuk om te maken (ook niet onbelangrijk!)

Hoe maak je een vision board?

Je maakt geen vision board door simpelweg wat plaatjes op te plakken. Er gaat wel iets meer denkwerk in zitten. Zo maak je een vision board.

 1. Haal de juiste spullen in huis
  Zorg dat je alles in huis hebt om een goed vision board te maken: een groot bord, een schaar, lijm, tape, magneten, stiften en ga zo maar door. Oh, en vergeet al die magazines niet!

 1. Bedenk wat het doel moet worden van je vision board
  Wat wil je bereiken? Waar wil je heen met je leven? Je kunt voor alle delen van het leven een vision board maken. Een vision board kan bijvoorbeeld gaan over wat je financieel wilt bereiken of waar je heen wilt reizen. Je kunt het ook gebruiken voor meer spirituele doelen als (werk)geluk en relaties.

  Neem de tijd om te bedenken wat je wilt bereiken en wat je nodig hebt om dat in het komende jaar te bereiken.

 1. Verzamel plaatjes die je doelen weergeven
  Nu je je doel hebt vastgesteld, is het tijd om op zoek te gaan naar plaatjes die dat doel representeren. Je kunt hier allerlei magazines of tijdschriften voor doorbladeren en uitknippen wat perfect overeenkomt met wat jij wilt bereiken, maar je kunt die afbeeldingen ook googelen en even printen.

  De foto’s en afbeeldingen die je gebruikt hoeven niet per se letterlijke weergaves te zijn van je doelen. Het gaat er voornamelijk om hoe je je bij die beelden voelt!

 1. Maak een collage
  Als je een heleboel plaatjes hebt verzameld, kun je er een collage van maken. Je vision board krijgt nu echt vorm. Plak, druk of niet de plaatjes vast op je bord en zorg ervoor dat je alles goed kan blijven zien. Organiseer het dusdanig dat het er een beetje leuk en aantrekkelijk uitziet. Maak het dus niet te druk.

 1. Bevestig je gevoel met woorden (optioneel)
  De plaatjes op je vision board moeten dus een gevoel uitdrukken. Ze moeten je laten voelen hoe je je graag wilt voelen. Om dat gevoel extra kracht bij te zetten kun je ook woorden toevoegen die dat gevoel bevestigen en/of je laten focussen op het hoofddoel van je vision board. Denk aan woorden als krachtig, gezond, sterk of financieel onafhankelijk. Schrijf ze op of ga er naar op zoek in de magazines die je nog hebt liggen.

Zo. Je hebt nu je vision board gemaakt. Maar dan ben je er nog niet. Het is niet zo dat je nu klaar bent en dat alles wat je je gevisualiseerd hebt vanzelf naar je toe zal komen. Hang je vision board daarom dus op een plek waar je hem elke dag ziet, zodat je er iedere ochtend (of avond) er makkelijk een paar minuten naar kunt kijken en je doelen kunt visualiseren.


Tips om het maximale uit je vision board te halen

Met deze tips haal je meer uit je vision board en vergroot je de kans op succes:

 • Kijk veel en vaak naar je board en probeer de inspiratie te voelen

 • Doe je ogen dicht en visualiseer dat je het leven leidt dat je voor ogen hebt en dat wordt gepresenteerd door de afbeeldingen op je vision board

 • Probeer het gevoel dat je in de toekomst wilt voelen ook daadwerkelijk te voelen

 • Geloof dat je er al (bijna) bent

 • Wees je bewust van de veranderingen die je al hebt doorgemaakt

 • Wees dankbaar voor de doelen die je al bereikt hebt

 • Bekijk je vision board vlak voordat je naar bed gaat of meteen als je opstaat om nieuwe ideeën op te doen waarmee je je doelen kunt gaan bereiken

Geef je vision board updates

Je doelen veranderen. De manier waarop je ze bereikt ook. Je vision board moet dus mee veranderen om jezelf gefocust en gemotiveerd te houden om ook die nieuwe doelen, ambities en verlangens waar te maken. Trek er dus gerust dingen af en voeg nieuwe afbeeldingen toe. Als het echt nodig is kun je zelfs opnieuw beginnen. Maar wees wel eerlijk en lief tegen jezelf; het is geen schande als je je doelen halverwege aanpast of als ze toch iets te hoog gegrepen zijn. Soms mis je je daardoor juist wat je wél hebt bereikt. Elke verandering is er één en haalt je doelen alleen stap voor stap!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Pejj
Aantal keer gelezen: 617x
Toegevoegd: 06-05-2022 13:51
Gewijzigd: 09-05-2022 09:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3519 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!