Symptomen van PDD-NOS

Symptomen van PDD-NOS

Symptomen van PDD-NOSAfgekort betekent PPD-NOS ‘Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified’ en in het Nederlands wordt dit begrip niet verder omschreven. PDD-NOS valt in de basis onder stoornissen zoals autisme.

Bij PDD-NOS zijn dan ook een aantal kenmerken aanwezig zoals je dat ook bij andere stoornissen uit het autistische spectrum ziet. We kunnen bij PDD-NOS nog niet van autisme spreken, want daarvoor zijn er te weinig concrete kenmerken van aanwezig.
PDD-NOS is een stoornis waarmee iemand het gehele leven te maken heeft en er kan in het begin van het leven al last van PDD-NOS ontstaan. De verschijnselen en ernst van PDD-NOS kan afhankelijk van de omgeving veranderen. PDD-NOS komt vanaf jonge leeftijd al voor en ook wanneer iemand volwassen is.

Wat gebeurt er wanneer iemand PDD-NOS heeft?

Wanneer iemand PDD-NOS heeft is het niet mogelijk om informatie op een gebruikelijke manier te verwerken. Informatie dringt niet door en daardoor ontstaan er problemen bij de ontwikkeling. Wanneer iemand niet instaat is om te ontwikkelen kunnen er later verschillende problemen ontstaan. De kenmerken van PDD-NOS zijn op elke leeftijd weer anders. Wanneer iemand met PDD-NOS in de maatschappij belandt kan dit allerlei problemen geven.

Symptomen van PDD-NOS

PDD-NOS uit zich met verschillende symptomen. Om PDD-NOS te herkennen kun je met deze symptomen een indruk krijgen van wat PDD-NOS is. Deze symptomen zijn ongeschikt om zelf tot conclusies te komen. Alleen iemand met de juiste diploma’s stelt in een uitgebreide rapportage vast of er wel of geen sprake van PDD-NOS is. De belangrijkste symptomen van PDD-NOS zijn:

 • Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie werken bij iemand met PDD-NOS op een andere manier dan je gewend bent. Zo herkent iemand met PDD-NOS vaak geen emoties bij iemand anders en is het daardoor lastig om een juiste inschatting te maken. Inleven is hierdoor lastig en dat zorgt nogal eens voor problemen.

 • Verbeelding en interactie

Iemand met PDD-NOS is vaak vooral met zichzelf bezig. Wanneer iemand veel in zichzelf is gekeerd is het voor hem of haar moeilijk om zich in te leven in iemand anders.

 • Gedrag en specifieke interesses

Wanneer iemand PDD-NOS heeft kan er sprake zijn van een bepaalde activiteit waar opvallend veel interesse voor is. Op dat moment is er alleen aandacht voor deze activiteit en kan er zelfs een depressief gevoel komen wanneer het niet mogelijk om met deze interesse bezig te zijn. Het kan gaan om een hobby of iets dat met werk te maken heeft.
Bij PDD-NOS is er meestal geen sprake van alle symptomen die hierboven besproken zijn. Je kunt dus rekenen op een zwakkere vorm van autisme. Het gaat om een classificatie en het is dan ook moeilijk om een harde grens aan te geven. Alleen iemand die hiervoor bevoegd is kan de diagnose van PDD-NOS of een andere vorm van autisme stellen.

Veelvoorkomende problemen bij PDD-NOS

Wanneer er sprake is van PDD-NOS kun je rekenen op een aantal bijkomende problemen. Uiteraard blijkt het al deels met welke problemen iemand met PDD-NOS te maken heeft wanneer je de symptomen bekijkt. Tegelijk zijn er een aantal bijkomende problemen. Vaak komen de volgende problemen bij iemand met PDD-NOS voor:

 • Problemen met het zintuigelijk verwerken van impulsen
 • Problemen met eten
 • ADHD
 • Depressiviteit
 • Obsessief gedrag
 • Verstandelijke beperking
 • Problemen met slapen
 • En meer

Bij iedereen uit PDD-NOS zich op een andere manier en wanneer er sprake van PDD-NOS is hoeven deze problemen zich zeker niet allemaal voor te doen.

Onderzoek naar PDD-NOS

Er is veel onderzoek naar PDD-NOS en andere stoornissen uit het autistische spectrum gedaan. Ongeveer 1% van de bevolking blijkt uit recent onderzoek met PDD-NOS te maken te hebben. PDD-NOS komt ongeveer vier keer vaker voor bij mannen in plaats van vrouwen.

Oorzaak van PDD-NOS

Het is onduidelijk wat de oorzaak van PDD-NOS precies is. Vanuit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter steeds vaker dat het te maken heeft met een aantal erfelijke factoren. Ongeveer 90% van de mensen met PDD-NOS blijkt hiervoor een erfelijke aanleg gehad te hebben. Het hoeft niet zo te zijn dat een familielid last had van PDD-NOS, maar in ieder geval was er een bepaalde basis voor het ontwikkelen van deze stoornis.
De erfelijke aanleg gaat van de ouders naar de kinderen en het is dan ook niet ongebruikelijk als een compleet gezin met een stoornis uit het autistische spectrum te maken heeft. Een combinatie van verschillende genen maakt PDD-NOS tot een stoornis en door de hoeveelheid processen tijdens het verwerken van informatie komt PDD-NOS voort uit een basis van allerlei verschillende zaken. PDD-NOS kan verergeren door invloeden uit de omgeving, maar dit blijkt zeker niet de belangrijkste factor van PDD-NOS.

Gevolgen van PDD-NOS

Wanneer je te maken hebt met PDD-NOS gaat dit samen met allerlei gevolgen. Zo kan PDD-NOS van grote invloed zijn op de kwaliteit van het leven en dat geldt ook voor familie of vrienden. Het dagelijks functioneren is voor iemand met PDD-NOS niet gemakkelijk en vaak zijn er op sociaal gebied grote problemen. Zaken als eenzaamheid en onzekerheid steken al snel de kop op. Iemand met PDD-NOS functioneert op een andere manier dan de rest van de wereld en dat kan al snel angsten geven.
Wanneer een kind te maken heeft met PDD-NOS ontstaan er vaak problemen bij het vinden van aansluiting op school of schiet de intelligentie te kort. Het is voor iemand met PDD-NOS zeer moeilijk om een relatie met iemand op te bouwen en ook de naaste omgeving ondervindt hierbij problemen.

Je kunt je voorstellen dat PDD-NOS ook problemen geeft op de werkvloer. Iemand met PDD-NOS reageert op een andere manier op signalen uit de omgeving of is moeilijk in de omgang. Vaak is er extra begeleiding voor iemand met PDD-NOS nodig of wordt er gekozen voor een omgeving waarin contact met mensen minder belangrijk is. Gedurende het leven vormt iemand met PDD-NOS zich vaak naar de stoornis en wordt er als het ware een weg gevonden in de voor hem of haar ‘vreemde wereld’.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 6242x
Toegevoegd: 27-05-2015 19:03
Gewijzigd: 22-08-2015 12:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!