liefdesverdriet vrouw huilt

Wat is liefdesverdriet en hoe verwerk je het?

liefdesverdriet vrouw huiltAls je een geliefde verliest blijf je achter met een 'gebroken hart'. Of je je geliefde nu verliest omdat de relatie verbroken wordt, of omdat je geliefde om het leven is gekomen of omdat je liefde voor iemand onbeantwoord blijft.

Een gebroken hart is een veel gebruikte metafoor voor de intense emotionele en fysieke pijn van liefdesverdriet. Fysiek kan liefdesverdriet in de borststreek en als misselijkheid gevoeld worden. De term liefdesverdriet wordt vooral gebruikt bij niet huwelijkse relaties, bij een huwelijk wat stuk loopt wordt eerder gesproken over scheidingsrouw.
Het concept van liefdesverdriet is terug te zien in vele culturen over de gehele wereld en gaat al duizenden jaren terug.
Veronderstelt wordt dat liefdesverdriet onderdeel is van ons overlevingsinstinct. Ons sociale hechtingssysteem gebruikt het pijnsysteem om aan te moedigen om relaties te onderhouden, dit doet het door pijn te veroorzaken als relaties verloren gaan.
Er is maar weinig bekend over het neurologische proces wat zorgt voor de pijn die liefdesverdriet teweeg brengt. Men neemt aan dat bepaalde delen van de hersenen, welke betrokken zijn bij stress, over gestimuleerd worden. Dit resulteert onder andere in misselijkheid en spanningen op de borstspieren. Vast staat dat liefdesverdriet voelt als echte fysieke pijn. Uit onderzoek kwam naar voren dat mensen liever echte fysieke pijn voelen dan dat ze sociaal worden buitengesloten.

Liefdesverdriet wordt gezien als een aandoening met symptomen als van een ziekte en kan enkele dagen tot enkele jaren aanhouden.

De symptomen van liefdesverdriet

Veel symptomen van liefdesverdriet hebben wel wat weg van een depressie. De symptomen van liefdesverdriet zijn:

 • Hoofdpijn
 • Een lamlendig gevoel
 • Nergens meer zin in hebben
 • Een nietswaardig gevoel
 • Pijn op de borst
 • Misselijkheid
 • Futloos
 • Boos of geïrriteerd
 • Gevoel van machteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Het verlies van de eetlust
 • Slapeloosheid

Liefdesverdriet verwerken

Voor het verwerken van liefdesverdriet is tijd nodig, je kan het wat dat betreft vergelijken met een rouwproces. In de eerste dagen is het liefdesverdriet het heftigst. Het is zeker in deze eerste dagen goed om niet alles op te kropen maar om de emoties de vrije loop te laten. Er wordt vaak gezegd om afleiding te zoeken. Afleiding is goed, maar het is in de eerste dagen beter om met de emoties te dealen op het moment dat ze het heftigst zijn. Na het verbreken van een relatie is het normaal dat je de eerste weken en maanden emotionele ups en downs hebt. Met het verstrijken van de tijd zal je steeds minder vaak huilbuien hebben.

Verbreek het contact om het liefdesverdriet te kunnen verwerken

Om over het verlies van de verbroken relatie te komen zal er afstand tot de ex partner genomen moeten worden. Het is beter om niet meer met elkaar af te spreken, hierdoor wordt je alleen maar weer geconfronteerd met het gemis.
Ook is ook beter om geen contact meer met je ex te hebben via alle online kanalen zoals WhatsApp en Facebook. Je kan je ex het beste ontvrienden op Facebook, als je op je tijdslijn ziet dat je ex het prima naar zijn zin heeft zonder jou dan zal dit de pijn alleen maar erger maken.

Ook door andere zaken welke je herinneringen aan je ex kunnen huilbuien van intens verdriet weer getriggerd worden. Daarom is het goed om foto’s van je ex uit het zicht te halen en deze op te bergen op een plekje waar je ze niet ziet.

Praat over je liefdesverdriet met anderen

Het is goed om je hart te luchten bij anderen. Net zoals bij een rouwproces helpt het in het proces om het verdriet te verwerken als je er met anderen over praat. Je kan er met iedereen over praten met wie je goed contact hebt, vrienden, vriendinnen, ouders en collega's. Hierbij kan het niet altijd even handig zijn om je hart te luchten bij gemeenschappelijke vrienden van jou en je ex, maar dat ligt een beetje aan de verstandhouding. Het algemene advies is om je liefdesverdriet niet te bespreken met je ex partner. Meestal zal dit uitdraaien op elkaar bepaalde zaken verwijten wat de pijn en de situatie alleen maar erger maakt.

Door eerlijk te zijn tegenover anderen over je liefdesverdriet zal je het meeste steun krijgen van anderen. Bijna iedereen heeft weleens liefdesverdriet gehad, en weet daardoor precies door wat voor een moeilijke fase je heen gaat.

Zoek afleiding

Nadat je in de eerste dagen de tijd hebt genomen om het liefdesverdriet te verwerken is het goed om wat afleiding te gaan zoeken. Niet het soort afleiding van jezelf op je werk storten maar het soort afleiding van leuke dingen ondernemen. Je moet ervaren dat je het ook weer naar je zin kan hebben zonder je ex partner. Dingen die je kan gaan doen zijn sociale dingen zoals uit eten of drinken met wat vrienden. En de dingen waar je de kans niet voor had toen je nog samen met je ex partner was. Bijvoorbeeld naar een musical gaan waar je ex nooit zin in had, of een stukje paardrijden wat er nooit van gekomen is omdat je ex niet van paarden hield.

Door weer dingen te ondernemen kom je er ook achter of je je ex echt mist of gewoon de dingen die jullie samen deden of deelden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: senh
Aantal keer gelezen: 3526x
Toegevoegd: 09-10-2015 11:26
Gewijzigd: 09-10-2015 15:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!