Op deze manier verduurzamen partijen in de bouw

Op deze manier verduurzamen partijen in de bouw

Op deze manier verduurzamen partijen in de bouwIn de huidige samenleving speelt duurzaamheid een steeds bepalender rol. Zowel particulieren, als zakelijke partijen besteden er aandacht aan. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop organisaties in de bouw inzetten op duurzaamheid.

Aan de slag met groene energie op de bouwplaats

Partijen in de bouw hebben tal van verschillende mogelijkheden om processen en hun manier van werken te verduurzamen. Een van de opties die men hierbij heeft is de bewuste keuze voor het gebruik van groene stroom, ook wel schone energie genoemd. Op de bouwplaats kan gekozen worden voor een aggregaat op basis van zonnestroom, opgewekt door het aanwezige zonnepaneel op het aggregaat. Niet alleen het aggregaat kan van zonnepanelen worden voorzien om de bouwplaats te verduurzamen. Kijk ook eens naar de opkomst van de groene bouwkeet, op het dak voorzien van enkele zonnepanelen. Deze zonnepanelen zullen zeker in de zomermaanden voldoende energie opwekken om de bouwkeet van stroom te voorzien gedurende de werkdag. Bouwbedrijven hebben de mogelijkheid deze groene aggregaten en bouwketen te huren, of zelf aan te schaffen. Er zijn verschillende partijen die ze aanbieden. 

Naast de toepassing van groene keuzes op de bouwplaats zelf, is het interessant om te kijken naar een verduurzaming van logistieke processen. Kies bijvoorbeeld voor een volledig elektrisch wagenpark. De ontwikkeling van deze elektrische vracht- en bestelwagens is snel gegaan; de capaciteit van de accu is fors toegenomen. 


Bewuste keuze voor een groene aansluiting 

Naast de mogelijkheid om een aggregaat of bouwkeet met zonnepanelen te combineren, kiezen partijen in de bouwsector vaker bewust voor het afnemen van groene energie van hun energieleverancier. Een samenwerking tussen de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu heeft geresulteerd in een lijst met de meest groene, schone energiemaatschappijen van Nederland. Deze lijst is niet alleen interessant voor bouwbedrijven; ook voor particulieren loont het om de lijst eens te bekijken als zij een nieuw energiecontract afsluiten. 

Het vinden van de goedkoopste aanbieder van groene energie hoeft niet ingewikkeld te zijn, wanneer men gebruik maakt van een online vergelijkingstool. Er zijn verschillende tools die de (zakelijke) consument in een mum van tijd vertellen welke energieleverancier het beste aanbod doet. Het gebruik van zo’n tool is niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt interessant; het kan ook een forse besparing opleveren. Kleinzakelijke verbruikers besparen gemiddeld een paar honderd euro per jaar, terwijl dit voor grootzakelijke afnemers al snel een paar duizend euro is. 


Zelf groene stroom opwekken op onrendabele bouwgrond 

Op stukken bouwgrond die de komende tien tot vijftien jaar niet gebruikt zullen worden, kan de aanleg van een zonnepark interessant zijn. Zonder zonnepark zou deze grond zeer onrendabel zijn; het wordt vaak hooguit gebruikt voor grasland. Een zonnepark draagt bij aan de verduurzaming van de regio en maakt de grond rendabel; er ontstaat een nieuwe inkomstenstroom voor de grondbezitter. 

Het voordeel van een ongebruikt stuk bouwgrond is de mogelijkheid om zonnepanelen in precies de juiste hellingshoek op dit stuk grond te plaatsen. Op deze manier kan het potentiële rendement van de zonnepanelen zo goed mogelijk benut worden. Datzelfde geldt bij de toepassing van zonnepanelen op het dak van een magazijn of bijvoorbeeld werkplaats. Veel bouwbedrijven beschikken over een grote loods met plat dak. De combinatie met zonnepanelen maakt dat de zaagmachines en andere apparatuur binnen de werkplaats zonder gebruik van grijze stroom ingezet kunnen worden.





Combinatie met een set batterijen binnen de werkplaats 

Een van de nadelen van een groot aantal zonnepanelen binnen een zonnepark of op het dak is het gegeven, dat de opgewekte schone stroom vrijwel nooit optimaal benut zal worden. In die zin, dat de piek in de opbrengst van de groene stroom vaak niet samenvalt met de piek in de vraag naar stroom. Dit betekent dat een groot deel van de groene stroom moet worden teruggestuurd op het stroomnet. De regels voor het verkopen van zelfgeproduceerde groene stroom aan het stroomnet zullen de komende jaren veranderen, waarmee dit nog minder aantrekkelijk wordt. 

De oplossing is het gebruik van een set met batterijen, die het overschot aan opgewekte groene stroom intern kunnen bewaren. Het maakt het mogelijk om deze groene stroom op een later moment alsnog in te zetten. Niet alleen bedrijven kiezen vaker voor de implementatie van deze batterijen; particulieren doen hetzelfde. Er zijn verschillende partijen die deze accu’s voor thuis op de markt hebben gebracht in de laatste jaren. Houd rekening met een investering van een paar duizend euro voor een accu met een capaciteit van gemiddeld 6 kW. De verwachting is dat de gemiddelde capaciteit van deze thuisbatterijen de komende jaren toe zal nemen. 


Circulair bouwen met hergebruik van materialen

Naast de inzet op het gebruik van groene stroom op zowel de bouwplaats als in de loods van partijen uit de bouwsector, wint circulair bouwen aan populariteit. Circulair bouwen is, zoals de naam al doet vermoeden, gericht op het hergebruiken van materialen die vrijgekomen zijn bij de sloop van een constructie. Bij sloopwerkzaamheden komen vaak talloze materialen vrij, denk aan ruiten, kozijnen, deuren en sanitaire voorzieningen, die elders een tweede leven kunnen krijgen. 

Het recyclen van deze materialen kan weliswaar een goed alternatief zijn, maar kost veel meer energie en schaadt het milieu. Denk aan de uitstootgassen die vrijkomen bij het recyclen van beton of hout. Het hergebruiken van materialen in de bouw is zodoende niet per definitie hetzelfde als het recyclen van diezelfde materialen. Er zijn verschillende partijen die zich door de jaren heen gespecialiseerd hebben in het slopen van constructies, specifiek rekening houdend met de mogelijkheden om materialen te hergebruiken. De verwachting is dat het aantal partijen binnen deze branche toeneemt in de komende tijd. 

Ook voor particulieren is circulair bouwen interessant 

Niet alleen grote bouwbedrijven profiteren van de voordelen van circulair bouwen. Ook particulieren die aan de slag gaan met klussen in huis zouden hiernaar moeten kijken. Er zijn verschillende platforms waar bedrijven en particulieren elkaar herbruikbare bouwmaterialen aanbieden. Deze komen van pas bij een verbouwing, bij de realisatie van een aanbouw, bij het vervangen van aangetaste kozijnen in huis, enzovoorts. 

Door deze bouwmaterialen via dergelijke platforms aan te schaffen bespaar je flink op de kosten van een verbouwing. Het maakt de keuze voor circulair bouwen niet alleen ontzettend duurzaam, maar ook nog eens kostenefficiënt. Op het internet zijn voorbeelden te vinden van manieren waarop je bouwmaterialen kunt hergebruiken bij het strippen of slopen van ruimtes en constructies. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 272x
Toegevoegd: 20-11-2023 15:09
Gewijzigd: 21-11-2023 09:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!